Feyenoord veroordeelt Excelsior tot nacompetitie bij afscheid Slot

Feyenoord heeft de periode van drie jaar met succescoach Arne Slot aan het roer winnend afgesloten. De nummer twee van de Eredivisie nam na rust afstand van Excelsior, dat zich als nummer zestien van de ranglijst moet gaan melden in de nacompetitie.

Feyenoord
Feyenoord
4 - 0
Excelsior
Excelsior

Slot benadrukte vlak voor de aftrap nog maar eens dat Feyenoord geen cadeautjes zou geven aan Excelsior. Waar voor de thuisploeg de laatste competitiewedstrijd in het teken stond van de coach een mooi afscheid bezorgen, was er bij de stadgenoot nog nood. Die nood werd nog wat groter door de berichten uit Eindhoven tijdens de eerste helft. Concurrent RKC was na ruim een kwartier al op voorsprong gekomen op bezoek bij PSV.

Op dat moment stond het in De Kuip, waar bepaalde vakken leeg moesten blijven als gevolg van het afsteken van vuurwerk, nog 0-0. Kansen waren schaars in de eerste helft. Igor Paixão was in de 24ste minuut dicht bij de 1-0. Hij raakte met zijn knal de lat, nadat Stijn van Gassel de bal niet kon klemmen bij een voorzet van Alireza Jahanbakhsh. Paixão en Jahanbakhsh hadden op de flanken de voorkeur gekregen van Slot, die Yankuba Minteh en Luka Ivanusec op de bank had laten plaatsnemen. Bij afwezigheid van Santiago Giménez had Ayase Ueda opnieuw mogen starten, maar veel kansen kreeg de spits niet in de eerste helft waarin Feyenoord teleurstelde.

Zeventigste tegengoal
Zo was de hoop op een stunt in De Kuip halverwege nog levend bij Excelsior. Die hoop kreeg vroeg in de tweede helft een knauw van jewelste. Gernot Trauner kopte in de 48ste minuut de 1-0 binnen uit een voorzet van Calvin Stengs. Van Gassel zat nog aan de bal, maar kon de inzet niet keren. Het was voor Excelsior alweer de zeventigste tegengoal van dit Eredivisie-seizoen. Tegengoal nummer 71 volgde een kwartier later al. Na een mislukte omhaal van Ueda viel de bal voor de voeten van de net ingevallen Ondrej Lingr, die van dichtbij de 2-0 maakte.

Feyenoord nam een kwartier voor het einde het laatste restje hoop weg bij Excelsior. Marcos López behield het overzicht en speelde Dávid Hancko in het strafschopgebied aan. De centrumverdediger werkte af met de rust van een spits, hij maakte alweer zijn vijfde Eredivisie-doelpunt van het seizoen: 3-0. Lutsharel Geertruida bepaalde de eindstand vanaf de strafschopstip op 4-0.

Met de zege op Excelsior eindigt Feyenoord het derde en laatste seizoen onder Slot met 84 punten. Dat is nog twee punten meer dan in het vorige seizoen, het seizoen waarin de Rotterdammers hun eerste landstitel sinds 2017 pakten. Aan dat succes zal de naam van de naar Liverpool vertrekkende coach eeuwig verbonden blijven. Voelt Slot bij het einde van zijn avontuur op Anfield dezelfde waardering als die hij zondagmiddag kon voelen, dan weet hij dat de missie in Engeland meer dan geslaagd is.

Waar Feyenoord zich kan gaan focussen op de verdere toekomst, wacht voor Excelsior de nacompetitie. Daarin staat woensdagavond al de eerste wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma.