FC Twente-tijdlijn: alle gebeurtenissen op een rij
FC Twente blijft behouden voor de Eredivisie, zo besloot de beroepscommissie van de KNVB vrijdag. De Tukkers willen nu een streep zetten onder het verleden. Een pijnlijke reeks van ellende kwam de afgelopen periode naar buiten.
20 januari 2015
FC Twente begint vol goede moed aan het jaar waarin het vijftig jaar bestaat. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie meldt Joop Munsterman dat hij aan het einde van dat seizoen stopt als voorzitter van de raad van commissarissen. Volgens eigen zeggen laat hij een gezonde club achter. ‘Dit jaar maken we weer winst, en het proces, de strategie en de operationele taken naar de nabije toekomst liggen vast.’
4 maart 2015
FC Twente krijgt als straf drie punten in mindering. De licentiecommissie van de KNVB heeft het plan van aanpak dat moet leiden tot financieel herstel, afgekeurd. De club kondigt forse bezuinigingen aan, trekt Jong FC Twente terug uit de Jupiler League en brengt het vrouwenelftal onder in een stichting.
1 april 2015
Joop Munsterman legt per direct het voorzitterschap van de raad van commissarissen neer. Vicepreses Aldo van der Laan volgt hem op.
9 april 2015
Shirtsponsor XXIMO kondigt aan FC Twente de rug toe te keren. Het bedrijf voelt zich misleid door de clubleiding die te lang een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven over de financiën.
10 april 2015
De KNVB straft FC Twente opnieuw met een aftrek van drie punten, omdat doelstellingen in het plan van aanpak niet worden gehaald. Als onderdeel van de sanering waarmee de club negen miljoen euro wil besparen, worden negentien medewerkers ontslagen, waaronder het gehele scoutingsapparaat. Ook cancelt de club de jubileumreceptie.
1 juli 2015
Het is precies vijftig jaar geleden dat FC Twente ’65 werd opgericht, maar dat heuglijke feit passeert in stilte. Er zijn geen bloemen en geen toespraken.
30 augustus 2015
Daags na de 2-0 nederlaag tegen Heracles Almelo wordt trainer Alfred Schreuder ontslagen. Met één punt uit de eerste vier duels kent de Enschedese ploeg een dramatische seizoenstart.
24 november 2015
Via een anonieme website wordt het contract tussen FC Twente en investeringsmaatschappij Doyen Sports Group openbaar gemaakt. Daarbij ook een bijlage waaruit zou blijken dat Doyen invloed kon uitoefenen op het technisch beleid van de club. De KNVB is nooit op de hoogte gebracht van de bijlage en kondigt een onderzoek aan naar de echtheid daarvan.
24 november 2015
Nog diezelfde dag legt voorzitter Aldo van der Laan legt per direct al zijn functies binnen FC Twente neer.
15 december 2015
De licentiecommissie straft FC Twente voor het verzwijgen van een deel van de overeenkomst met Doyen. De licentie wordt voorwaardelijk ingetrokken, de club wordt de komende drie seizoenen geschorst voor deelname aan Europees voetbal en krijgt een boete van 45 duizend euro. Daarnaast moet FC Twente meewerken aan een onafhankelijk onderzoek en de aanbevelingen daaruit bindend opvolgen. Alleen dan kan de club de proflicentie terugkrijgen.
18 december 2015
De gemeenteraad stemt in met het voorstel om garant te staan voor een lening van 32 miljoen euro waarmee FC Twente een deel van zijn schulden kan herfinancieren. Om een faillissement af te wenden is de handreiking noodzakelijk. In ruil daarvoor doet FC Twente afstand van het eigendomsrecht van De Grolsch Veste en gaat het huur betalen voor het gebruik van het stadion.
11 januari 2016
FC Twente stelt Onno Jacobs aan als interim-directeur. Hij vervangt onder anderen financieel directeur Gerald van den Belt die al geruime tijd ziek thuis zit.
19 januari 2016
Een jaar nadat Joop Munsterman had gezegd dat er niet veel aan de hand was, houdt FC Twente opnieuw een nieuwjaarsreceptie. Het duurt niet lang of het bier slaat dood in de glazen. De club kondigt een intern onderzoek aan naar transfers die gedaan zijn tussen 2012 en 2015. Aanleiding is de overgang van Dusan Tadic in 2014 naar Southampton. Daarbij is onderhands een tweede betaling van 1,8 miljoen euro aan commissiegelden aan Tadic’ zaakwaarnemer Pavlovic gedaan. Het bedrag is niet als zodanig in de boeken verwerkt.
18 februari 2016
De club vraagt uitstel voor het indienen van de halfjaarcijfers over het seizoen 2015/16. De licentiecommissie geeft FC Twente tot 1 mei respijt.
1 maart 2016
De uitkomsten van het onderzoek van de KNVB naar de bestuursstructuur bij FC Twente worden bekend. Onderzoeker Ben Knüppe concludeert dat de club de bond heeft misleid, onder meer in de Doyen-affaire. De bestuursleden Hein Trebbe, Hennie ten Hag en Joop de Winter moeten terugtreden en algemeen directeur Gerald van den Belt dient zijn functie neer te leggen. Knüppe spreekt van een ongezonde bedrijfscultuur in de club.
21 maart 2016
FC Twente trekt de jaarrekening over het seizoen 2014/15 in. Die blijkt onwaar, aangezien de opgedoken tweede overeenkomst met de zaakwaarnemer van Tadic extra kosten en mogelijk ook fiscale consequenties met zich meebrengt. De club vreest een naheffing en boete van in totaal enkele miljoenen euro’s van de Belastingdienst.
29 maart 2016
Opnieuw een straf, nu van de FIFA. De wereldvoetbalbond geeft FC Twente een boete van 170 duizend euro voor de ongeoorloofde overeenkomst met Doyen.
4 april 2016
Een herhaling van zetten. FC Twente krijgt drie punten aftrek voor het intrekken van de jaarrekening 2014/15.
15 april 2016
Ondanks de puntenaftrek speelt FC Twente zich veilig door de 1-1 bij De Graafschap. De ploeg ging de winterstop in als de nummer zeventien met slechts dertien punten.
26 april 2016
FC Twente sluit een akkoord met de belangrijkste schuldeisers, onder wie de oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan. De crediteuren schelden zo’n dertien miljoen euro aan schulden kwijt, terwijl zo’n zes miljoen wordt omgezet in achtergestelde leningen. Het crediteurenakkoord is een voorwaarde om de gemeentelijke garantstelling te laten doorgaan.
26 april 2016
Een grote groep sponsors van FC Twente geeft een garantstelling af voor twaalf miljoen euro. De borgstelling is noodzakelijk om te voldoen aan een extra eis van de KNVB. Die wil dat de club op 1 juni vier miljoen in kas heeft, teneinde ook komend seizoen de competitie te kunnen uitspelen.
1 mei 2016
FC Twente levert de aangepaste jaarrekening 2014/15 alsook de halfjaarcijfers over het seizoen 2015/16 in bij de licentiecommissie. Volgens Onno Jacobs voldoet de club aan alle gestelde financiële voorwaarden en de interim-directeur heeft een goed gevoel over het aanstaande oordeel van de licentiecommissie.
6 mei 2016
FC Twente maakt de herziene financiële cijfers over het seizoen 2014/15 openbaar en daaruit blijkt een nettoverlies van 6,1 miljoen euro. Na 8,5 miljoen euro (2012/13) en 8,2 miljoen euro (2013/14) is dat het derde zware verlies op rij.
10 mei 2016
FC Twente sluit een akkoord met de overige Eredivisie-clubs. Zij krijgen een financiële compensatie voor de schade die zij geleden denken te hebben door het beleid van het vorige Twente-bestuur. De clubs kunnen gezamenlijk zo’n anderhalf miljoen euro uit Enschede tegemoet zien.
18 mei 2016
De licentiecommissie komt met een voorgenomen besluit waarin de licentie van FC Twente wordt ingetrokken wegens het wanbeleid in de voorbije jaren. Omdat de club de laatste maanden aantoonbaar bezig is schoon schip te maken, krijgt ze een nieuwe licentie om in te stromen op het laagste profniveau. FC Twente reageert verbijsterd op deze verplichte degradatie naar de Jupiler League.
18 mei 2016
Het Openbaar Ministerie kondigt een onderzoek van de FIOD aan naar transfers die FC Twente in de voorbije jaren heeft verricht. Er wordt gekeken of daarbij frauduleuze handelingen zijn verricht.
19 mei 2016
FC Twente ziet geen andere mogelijkheid dan in beroep te gaan tegen de straf van de licentiecommissie. Degradatie heeft namelijk binnen afzienbare tijd faillissement tot gevolg. De club blijkt een stuk minder gezond dan Joop Munsterman tijdens zijn afscheidsspeech begin 2015 aangaf.
21 mei 2016
FC Twente doet aangifte tegen de manager die binnen de club over operationele zaken gaat. Hij zou computers hebben gehackt en gevoelige informatie naar buiten hebben gebracht.
23 mei 2016
FC Twente spant een kort geding tegen de KNVB bond om de degradatie naar de Jupiler League aan te vechten. De Tukkers willen dat de bond zich houdt aan de volgens de club op op 15 december gemaakte afspraken, toen de licentie voorwaardelijk werd ingenomen.
25 mei 2016
FC Twente gaat niet in op het aanbod van behoud van mediagelden en het eenmalig versoepelen van de promotieregeling naar de Eredivisie, zoals wordt voorgesteld door de Eredivise CV en de KNVB als oplossing.
26 mei 2016
De Centrale Spelersraad adviseert negatief over het oordeel van de licentiecommissie, die echter het advies naast zich neerlegt. Daarmee is het besluit definitief.
27 mei 2016
FC Twente staat in Utrecht tegenover de KNVB in de rechtszaal. Tijdens het door de club aangespannen kort geding meldt de rechter dat hij op 10 juni uitspraak doet.
1 juni 2016
FC Twente dient het beroepschrift in bij de KNVB. Over vijf dagen kan de Enschedese club het standpunt bij de beroepscommissie licentiezaken mondeling toelichten.
6 juni 2016
De beroepscommissie van de KNVB praat in een besloten zitting met FC Twente. De verwachting is dat een uitspraak een week later volgt.
10 juni 2016
FC Twente verliest het kort geding dat de club uit Enschede had aangespannen tegen de KNVB. Maar voor de Tukkers is de zaak nog niet voorbij. 'We moeten ten eerste het besluit van de beroepscommissie afwachten, ten tweede ons beraden over verdere juridische stappen, maar als derde óók kijken of we in de Jupiler League kunnen overleven', reageert interim-directeur Onno Jacobs.
17 juni 2016
De beroepscommissie van de KNVB meldt om 14.00 uur dat FC Twente toch mag blijven in de Eredivisie. Er was sprake van een interpretatieverschil met de licentiecommissie. Een opgeluchte Jacobs kondigt aan een streep te willen zetten onder het verleden. Op 6 augustus speelt FC Twente tegen Excelsior zijn eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.
Openingsfoto: Oud-voorzitter Joop Munsterman.
Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.
Login