FC Groningen maakt financiële klapper door promotie naar Eredivisie

Reacties

FC Groningen maakt een financiële klapper door de promotie naar de Eredivisie. De club greep vrijdag de tweede plek in de Keuken Kampioen Divisie en verzekerde zich zo van een snelle terugkeer naar het hoogste niveau. Andere clubs lopen daardoor juist tonnen mis.

FC Groningen maakt financiële klapper door promotie naar Eredivisie
FC Groningen
FC Groningen
2 - 0
Roda JC Kerkrade
Roda JC Kerkrade

Het heeft alles te maken met de ranglijst voor de televisiegelden. Door prestaties uit voorgaande seizoenen staat Groningen er nog goed op. De club komt na de promotie direct binnen op de tiende plek, goed voor ruim vier miljoen euro. Als Heracles Almelo, de huidige nummer negen, dit seizoen nog minimaal één plek daalt, stijgt Groningen nog een plekje en krijgt de Trots van het Noorden zelfs vierenhalf miljoen.

Door de promotie van Groningen moeten clubs als NEC, PEC Zwolle en Fortuna Sittard genoegen nemen met een plekje lager op de tv-ranglijst. Dat kost die clubs tussen de twee en drie ton. Doordat er komend seizoen meer geld wordt verdeeld, in totaal zo’n 110 miljoen euro, gaan alle clubs in de Eredivisie er onderaan de streep wel op vooruit.

Kampioen Willem II is vrijwel zeker van een veertiende plek op de televisieranglijst en verdient daarmee ruim drie miljoen. Vorig seizoen kreeg de nummer veertien, toen NEC, nog maar 2,4 miljoen.

Lees op VI PRO meer over de verdeling van de televisiegelden:

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Meer Willem II
Meer over Willem II
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.