Europese afvaardiging Eredivisie al bijna compleet

Reacties

Nu het reguliere seizoen van de Eredivisie is afgelopen, zijn vier van de vijf Nederlandse deelnemers in Europa bekend. Van hen zijn alleen Feyenoord en PSV tot de winterstop van volgend seizoen nu al verzekerd van Europees voetbal.

Europese afvaardiging Eredivisie al bijna compleet

Van Feyenoord was door de bekerwinst al bekend dat het volgend seizoen instroomt in de groepsfase van de Europa League. Door de bizarre wendingen op de slotdag van de titelstrijd voegt niet Ajax, maar PSV zich bij de Rotterdammers met een direct ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League.

Dit seizoen reikten de Eindhovenaren daarin tot de achtste finale, nadat ze een geplaatste status hadden in de poulefase. Die had PSV te danken aan de achtste plaats van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst na het seizoen 2013/14 en het feit dat Barcelona zowel de Champions League als de landstitel veroverde.  

Omdat Nederland na het seizoen 2014/15 negende stond, wordt na de zomer op basis van het coëfficiënt bepaald in welke pot PSV bij de loting terecht komt. Mogelijk komt daar dus een loodzware groepsindeling uit. Feyenoord heeft als bekerwinnaar sowieso geen beschermde status en is dus bij de loting ook afhankelijk van het coëfficiënt.

Europese deelnemers Nederland in seizoen 2016/17
Club Ticket Startdatum
PSV Hoofdtoernooi CL 13/14 september
Ajax Derde voorronde CL 26/27 juli
Feyenoord Hoofdtoernooi EL 15 september
AZ Derde voorronde EL 28 juli
Winnaar play-offs Derde voorronde EL 28 juli

Ajax en AZ moeten eerst nog maar afwachten of ze tot in de decembermaand verzekerd zijn van Europees voetbal. De Amsterdammers stromen door het mislopen van de titel in de derde voorronde van de Champions League in. Dankzij de bekerwinst van Feyenoord gaat AZ als nummer vier van de Eredivisie ook Europa in. De derde voorronde van de Europa League is het startpunt.

Het Europese seizoen van Ajax en AZ begint dus al eind juli. Dat geldt ook voor de winnaar van de play-offs. Na de resultaten van de 34ste speelronde is bekend dat behalve Heracles Almelo ook FC Utrecht, PEC Zwolle en FC Groningen deelnemen aan de barragewedstrijden. PEC treft Utrecht op donderdag 12 en zondag 15 mei. Op diezelfde data staan Groningen en Heracles tegenover elkaar.

Voor bovenstaande clubs is het zaak komend seizoen een uitzonderlijk goede prestatie te leveren, anders komen de directe tickets voor het CL- en EL-hoofdtoernooi te vervallen. Nederland begint na de zomer als nummer veertien van Europa. Aan het eind van het seizoen moet die positie minimaal zijn verruild voor de twaalfde plek. Daar staat nu Tsjechië met bijna zes punten meer.

Schema play-offs om Europees voetbal
Halve finale Heenduel Return
PEC Zwolle - FC Utrecht Donderdag 12 mei Zondag 15 mei
FC Groningen - Heracles Almelo Donderdag 12 mei Zondag 15 mei
Finale Heenduel Return
- Donderdag 19 mei Zondag 22 mei
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.