Zo desastreus kan een wedstrijd in Ierland zijn
© PRO SHOTS
PRO

Zo desastreus kan een wedstrijd in Ierland zijn

Het Nederlands elftal hoopt vanavond in Ierland een volgende stap naar het EK 2024 te kunnen zetten. De wedstrijd wordt gespeeld in Dublin, waar Oranje zeker geen goede herinneringen aan heeft. Want aan het begin van deze eeuw, toen Ierland-uit slechts een van de laatste horden richting het WK in Japan en Zuid-Korea leek te zijn, ging het nog faliekant mis.

Ierland
Ierland
1 - 2
Nederland
Nederland
Deze reconstructie verscheen al eerder in VI. Met Ierland-Nederland op het programma, brengen we de terugblik via VI Rebound nog eens onder de aandacht.

Zelden ontving VI zoveel ingezonden brieven als in de eerste week van september 2001. ‘Gehoord van 10 Ierse voetballers…’, hield bijvoorbeeld P. Spruit uit Hellevoetsluis het kort en bondig. ‘Wij zijn de beste van Rotterdam, van Amsterdam, de beste van Nederland! En dat is geen misplaatste arrogantie. Jullie moeten je kapot schamen!’ Oranje stond door de 1-0 nederlaag tegen Ierland op het punt het WK mis te lopen en het volk was witheet.

Terwijl de man over wie alles en iedereen met name heen viel, in aanloop naar het allesbeslissende duel in Dublin – zijn Nederlands elftal had bij winst op de koploper alles weer in eigen hand genomen – nog een uiterst ontspannen indruk had gemaakt. Louis van Gaal was ervan overtuigd dat hij Oranje net op tijd weer op het juiste spoor had gekregen, en met hem de massa. De indrukwekkende 0-2 zege op Engeland een paar weken eerder in Londen had het beschadigde vertrouwen grotendeels hersteld.

‘Eigenlijk was het voor de Nederlanders bijna de hele wedstrijd pompen of verzuipen. En dat is het spelletje dat wij ons hele leven al spelen’

Op heel veel punten verschilt de situatie van toen wezenlijk met die van nu. Allereerst zou de wereld een week later voorgoed veranderen door 9/11, wekte Van Gaal vooral irritatie bij het Oranje Legioen en vocht Nederland destijds voor zijn laatste kans op kwalificatie voor een groot toernooi, terwijl nu de tegenstander in die rol is gedwongen. Als Ierland vanavond verliest, kan het deelname aan het EK wel vergeten. 

Nederland is favoriet voor het duel in Dublin, zoals het dat op september 2001 ook was. Maar het ging dus faliekant mis. Een reconstructie van een kwalificatiereeks en een do-or-die-duel waarvan de afloop voor altijd een schrikbeeld zal zijn. Het doelpunt van Jason McAteer voelt voor sommigen nog immer als een mokerslag.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99