99 (on)willekeurige gedachten bij het lezen van de Seizoengids 2020/21
PRO

99 (on)willekeurige gedachten bij het lezen van de Seizoengids 2020/21

1. De eerste zin van deze Seizoengids luidt: ‘Er waren tijden dat de lava van de tribunes golfde.’ De oudere voetbalvolger herinnert zich vast nog de laatste keer dat dit gebeurde: de helaas vroegtijdig gestaakte derby Inter Pompeii-AS Herculaneum in het seizoen 1979/80.

2. Blij met de terugkeer van de prominentenvoorspellingen. Emile Schelvis kiest als enige voor PSV als landskampioen. Aan de roulettetafel zegt Emile tegen de croupier ook regelmatig: ‘Alles op groen.’

3. Verheugend nieuws: de good old term good old is terug. Geduldig wachten nu op de comeback van free kick, Ausputzer, ziekenhuisbal en brilstand.

4. Op Ziggo Sport kun je nu ook de Braziliaanse competitie volgen. Je kunt ook meteen hulp zoeken.

5. Deze Eredivisie-loze periode duurde 57 dagen langer dan de langste Eredivisie-loze periode ooit, in 2008.

6. De gemiddelde leeftijd in de Eredivisie is tussen 2010 en 2020 42 dagen jonger geworden. Zelf ben ik gemiddeld 3.562 dagen ouder geworden in die periode, wat maakt dat voor mij de gemiddelde Eredivisie-speler liefst 3.604 dagen jonger is geworden.

7. Jongste Eredivisie-speler van afgelopen seizoen is Jarno Westerman. Hij is geboren op de dag dat Brazilië China versloeg op het WK van 2002. Goals van Ronaldinho, Rivaldo, Roberto Carlos en Ronaldo.

8. Welkom terug aan het woord pikstart.

9. De Martin Gaus-bokaal voor De Trouwste Clubhond is dit jaar voor Robert Zwinkels, die Bram van Polen achter zich houdt.

10. Bij ADO zijn 32 spelers vertrokken. Van ongeveer twintig van hen had ik nog nooit gehoord. Ik noem Omar Bogle, Mark Duffy, Hennos Asmelash en Jordan Spence. Allen zijn teruggekeerd naar de twilight zone van het profvoetbal, waar zelden een lichtje ontstoken wordt.

11. Ook Lex Immers en Tom Beugelsdijk zijn bij ADO vertrokken, wat mij in de gedachte sterkt dat de club sinds deze zomer in feite niet meer bestaat, alleen weten ze het daar zelf nog niet.

12. Ricardo Kishna voetbalt nog. Fijn.

13. Welkom terug: de Spanjaard zonder achternaam (Pascu, ADO Den Haag).

14. Antony, de dure Ajax-aankoop, wordt in een portretje vergeleken met de kostbare magische boon uit het volkssprookje Japie en de Bonenstaak. Uit die magische boon groeit een kolossale bonenstaak die naar een gevaarlijke toverwereld leidt, waardoor omhakken noodzakelijk is en de reus die boven in de bonenstaak woont te pletter valt.

Ook namens de rest van VI: veel succes, Antony!

15. Waarom lijken de Ajacieden op de pasfotootjes allemaal op pafferige scootermakelaars uit Zuid?

16. De Hockeybokaal voor de club met de meeste hockeygezichten in de selectie gaat naar Fortuna Sittard. Gefeliciteerd, Lazaros Rota, George Cox en Patrik Raitanen; zonder jullie was het nooit gelukt!

17. Welkom terug: uitdrukking wonderboy.

18. In de Groot-Alkmaarse kampioenschappen Sowieso Naar Oud-Voetballers Vernoemde Voetballers gaat Tijani Reijnders er voor het derde jaar op rij met de prijs vandoor. Jammer Dani de Wit, volgend jaar beter!

19. De in de schaduw van deze kampioenschappen georganiseerde Zaanstreekse sikjescompetitie is gewonnen door Myron Boadu, nipt voor Owen Wijndal. Het brons gaat naar Mohamed Taabouni. Ramon Leeuwin valt buiten het podium.

20. Persoonlijke golden boy-nominatie: Kenzo Goudmijn (AZ).

21. Van Jan-Niklas Beste (weg bij FC Emmen) hebben we het beste helaas nooit gezien. En als dat toch het beste was, van Beste, dan hebben we het alsnog niet gezien.

22. Ook weg uit Emmen: voetballende vleessnack Matthias Hamrol.

23. Bryan Linssen kijkt op zijn pasfotootje als iemand die zojuist heeft gehoord dat hij (VUL HIER JE EIGEN SCHRIKMOMENT IN).

24. Sven van Beek gaat ieder jaar een beetje minder op Sven van Beek lijken.

25. Op de rechteronderarm van Fortuna’s nieuwe spits Sebastian Polter staat een tatoeage van wat toch wel verdraaid op Minnie Mouse lijkt. Kan iemand dit verifiëren?

26. Nieuwe topnaam: Tesfaldet Tekie (Fortuna Sittard).

27. Branislav Ninaj oogt als een houthakker met een eigen bierbrouwerijtje.

28. Strak kapseltje heb je daar, Romano Postema.

29. SC Heerenveen heeft volgens de Seizoengids nauwelijks genoeg spelers voor een elftal. Het Kameleon-gehalte is daarentegen uitstekend: met Jan Ras, Arjen van der Heide, Rein Smit en Jan Bekkema lijkt de eerste plek in de Kluitman-jongensboekenreeks gegarandeerd.

30. Het enige familielid van een kenner van de Italiaanse schrijver Giorgio Bassani staat ook dit jaar weer in de basis bij Heracles Almelo. Zet ‘m op, Robin Pröpper!

31. Goeie in de categorie Ben je familie-van, of heet je gewoon zo?: Noah Fadiga (Heracles Almelo).

32. Een paar maanden vóór A. Merkel Duitsland verlaat, heeft A. Merkel Almelo al verlaten.

33. Rai Vloet, de enige man met een baard op zijn hoofd en een kapsel op zijn kaken die óók is vernoemd naar een voormalige sterspeler van Paris Saint-Germain, is goddank weer terug in de Eredivisie.

34. De Rente voor Marco (Heracles Almelo) staat voorlopig op 0.

35. De citaten uit het artikel over Jesper Drost (PEC Zwolle) zijn afkomstig van Vechtdal Leeft, een medium waarvan het meest gelezen artikel afgelopen week het stuk Gezelligheid troef op Varsenerfair betrof.

36. In de verwachte basis van PEC Zwolle staat Lam voor Paal. Sorry.

37. Wie de blikken op de pasfotootjes van de PSV-aanval bekijkt, weet direct dat we hier met een dodelijke voorhoede te maken hebben. Op het veld, of anders toch in elk geval erbuiten.

38. De kapper van Michal Sadílek heeft niet alleen zijn haar opgeschoren, maar ook de linkerkant van zijn hoofd.

39. Roger Schmidt lijkt op de Vlaamse tv-presentator Tom Waes – als die op tijd was overgeschakeld van pilsjes op groenteshakes althans. Ik weet verder ook niet wat u hiermee moet.

40. PSV is mijn absolute kapselfavoriet dit seizoen. Er is het haar van Ritsu Doan – een soort plak oude kaas die overdwars over zijn hoofd is gelegd. Er is het haar van Noni Madueke – dat in sombere vlechtjes voor zijn ogen hangt. En er is het haar van Philipp Max, dat doet denken aan die gehaakte kleedjes die ze over tafelkleden leggen in kroegen waar nog steeds gerookt wordt.

41. Hoeveel jeugdteams heeft Anderlecht eigenlijk? Voor mijn gevoel duiken er elk jaar ongeveer 75 Anderlecht-jeugdspelers op in de Eredivisie, tegenover precies nul van Club Brugge of Racing Genk.

42. De RKC-aanval begint dit jaar zonder Min.

43. Mike Grim (RKC Waalwijk) gaat op zoek naar zijn eerste minuten in het betaalde voetbal. Hij begint als derde doelman, maar is niettemin onmisbaar voor RKC’s trainer.

44. Uit het cv van James Efmorfidis (RKC Waalwijk) zijn plots zijn voormalige clubs Barcelona en Real Madrid verdwenen. Plaatsgebrek? Dan zou ik persoonlijk AZ en Larissa hebben geschrapt.

45. Richard van der Venne (RKC Waalwijk) is wat Mike van Duinen had kunnen zijn als hij een paar jaar alleen met een caravan door de outback van Australië had rondgetoerd.

46. (Hier komt nog een grapje over de naam van RKC’er Paul Quasten. Iets met een zelfportret, of een artistieke linksback of zo.)

47. Heeft iemand eigenlijk wel gecontroleerd of Jeonbuk Motors, de club waar Lars Veldwijk afgelopen seizoen naartoe verhuisde, wel een voetbalclub is? Of staat Lars nu al een half jaar Koreaanse scooters aan elkaar te lassen met een ketting met een ijzeren bal aan zijn voet?

48. Het hoofd van Bryan Smeets (Sparta) wordt elk seizoen een beetje ronder.

49. Tom Boere speelt inmiddels voor Türkgücü München. VIER ü’s, Tom, van harte!

50. Het is kinderachtig, maar wel waar: altijd als ik de naam Joël Drommel hoor of zie, denk ik aan de acteur Paul van Gorcum, die als de Baron in Bassie & Adriaan telefoons doormidden brak als iets hem niet beviel.

51. Dankzij Gijs Smal is de selectie van FC Twente weer een stukje breder.

52. (Gijs komt ook het veld breed houden trouwens.)

53. In de categorie Ben je familie-van, of heet je gewoon toevallig zo?: Ennio van der Gouw, doelman bij FC Twente.

54. (Ik heb die pasfoto nog even grondig bekeken. Reken maar van yes dat dit de zoon is van de goddelijke paardenstaart van Old Trafford. Geboren te Bramhall, net buiten Manchester. Ook dat nog. Rest slechts de vraag: Raimond, waar was jij op 6 juli dit jaar, de dag dat Morricone overleed?)

55. Met fietslengten voorsprong mijn favoriete Eredivisie-naam van dit seizoen: Godfried Roemeratoe uit Oost-Souburg.

56. Voor mijn gevoel komt Odysseus Velanas nu voor het vierde jaar op rij uit FC Utrechts eigen gelederen. Waar gaat hij tussendoor heen? En hoe diep zijn die gelederen precies?

57. Wat heeft de clubfotograaf van FC Utrecht in hemelsnaam tegen Adam Maher gezegd vlak voor hij afdrukte?

58. Doelman Thijmen Nijhuis (FC Utrecht) lijkt op oud-doelman Roland Jansen (Willem II). Valt hier nog een snedige opmerking aan toe te voegen? Nee. Observaties zijn observaties.

59. Vitesse’s goedkoopste aankoop dit jaar heet vreemd genoeg Million Manhoef.

60. Tegen Filip Møller Delaveris (Vitesse) zou ik graag dit willen zeggen: Kies één achternaam, en doe de ander cadeau aan Pascu van ADO.

61. Daan Huisman (Vitesse) oogt als een jongen die met een fake ID een breezer wilde kopen in de stadionkiosk, de verkeerde deur opentrok en nu opgescheept zit met een tweejarig contract.

62. Dit is een oproep: wil eenieder die de kapper van Remco Pasveer de laatste jaren nog heeft gezien of gesproken zich melden bij de politie in zijn of haar woonplaats?

63. Lang nadat Danny Post het middenveld van VVV-Venlo verlaten zal hebben, zal zijn zijscheiding er nog rondwaren, tegenstanders achternazittend.

64. De laatste keer dat ik aan Arjan Swinkels dacht, was zojuist. De één na laatste keer dat ik aan Arjan Swinkels dacht, bestond Take That nog.

65. Paul Gladon (Willem II) glimlacht op zijn pasfoto als een tweedehands autoverkoper die zojuist heeft gezegd: ‘Is van een oud vrouwtje geweest.’

66. Dankzij zijn nieuwe coupe kan Miquel Nelom op één positie staan, en er toch twee bezetten.

67. Kwasi Wriedt schijnt heel goed te zijn. Kun je nagaan hoe goed de echte Wriedt zou moeten wezen. Wederom: sorry.

68. In de jaarlijkse strijd om de Alliteratie-bokaal was het weer ouderwets spannend. Brian Brobbey (Jong Ajax) haalde het, voor onder meer Vinnie Vermeer (FC Eindhoven) en Mitchel Michaelis (Go Ahead Eagles).

69. De Pandaprijs voor Voetballers met een Chinese miljoenenstad als naam gaat dit jaar, dik verdiend, naar Xian Emmers (Almere City FC), die tevens het podium haalde in de Keuken Kampioen Schoonmaakartikelenrace.

70. Junior van der Velden (FC Den Bosch) is inmiddels een ervaren kracht.

71. In een eerdere aflevering van deze overpeinzingen heb ik al ontkracht dat Delvechio Blackson van Almere City FC vernoemd zou zijn naar Roma-spits Marco Delvecchio – wegens het ontbreken van een c – maar wat doen wij met Dhoraso Moreo Klas. Kunnen wij aannemen dat Dhoraso is vernoemd naar Vikash Dhorasoo en dat de laatste o er in de haast bij is ingeschoten, of is er een andere verklaring? Hoe dan ook: Dhoraso Moreo Klas gaat zonder problemen aan kop in het Fraaiste Keuken Kampioen Divisie Naam-klassement, al zijn Ragnar Oratmangoen en Syb van Ottele nog niet helemaal uitgeteld.

a. In dit kader: Neeskens Kabano uit Democratische Republiek Congo loopt zich ook dit jaar weer warm bij Fulham.

72. Veel keiharde schuivers gewenst dit seizoen, Jurian Hobbel (FC Dordrecht)!

73. Het is vast volledig onterecht en onverdiend, maar ik word dus echt enorm onredelijk van de naam Hugo Botermans (FC Eindhoven).

74. FC Eindhoven kan een elftal opstellen met de namen Ruud, Bart, Flor, Zé, Cas, Jens, Kaj en Jort. De tweede en derde keeper heten Jort en Thom, wat uitstekend is. Hopelijk kan de club voor het sluiten van de transfermarkt nog een Jan, een Mo en een Flip voor de rechterkant aantrekken.

75. In de categorie Voetballers wier naam tegelijk een aanmoediging is: Sam Beukema (Go Ahead Eagles).

76. Julliani Eersteling (Go Ahead Eagles) wacht nog op zijn debuut.

77. Er speelt wel van alles aan belangstelling rond Guus Vaags (De Graafschap), maar het wil voorlopig niet concreet worden.

78. Ted van de Pavert voetbalt nog. Einde bericht.

79. Lance Duijvestijn (Helmond Sport) werd een half jaar vóór Armstrongs eerste Tourzege geboren.

80. Joy-Lance Mickels (MVV) werd dan weer een half jaar na Armstrongs eerste wereldtitel geboren.

81. In de categorie Namen die straight outta Compton lijken te komen: DJ Buffonge (NAC Breda).

82. Inmiddels is Roy alweer tamelijk lang Kortsmit.

83. De kans bestaat dat ik de naam Mathias Kjölö (Jong PSV) tot het einde van mijn dagen als Mathias Klöjö zal lezen. En u nu ook.

84. Glynor Plet voetbalt óók nog steeds. Einde bericht.

85. In de categorie Waanzinnig lekkere voetbalnamen van uit het sigarenplaatjestijdperk: Kick Groot (Telstar).

86. Goeie in de categorie Ben je familie-van, of heet je gewoon zo?: Giovanni Büttner (TOP Oss).

87. Bij TOP Oss spelen Jan Lammers (niet de echte) en Ronald Koeman (een soort van een beetje de echte – maar toch ook weer heel erg niet).

88. De selectie met de mooiste namen uit het betaalde voetbal is die van Jong FC Utrecht – alleen Tim Pieters valt zwaar uit de toon.

89. Tijd voor de jaarlijkse Volendam-index van FC Volendam: 2x Plat, 1x Vlak, 1x Tol en 1x Jonk. Kan beter.

90. Enkele Nederlandse voetballers over de grens waarvan ik hier nu beken dat ik niet wist dat het Nederlandse voetballers over de grens waren: Pascal Struijk (Leeds United), Immanuel Pherai (Borussia Dortmund), Alessio da Cruz (Parma), Danny Henriques (Belenenses), Bart Verbruggen (Anderlecht), Justin Johnson (Hamilton), Sander van Looy (Falkenberg), Quint Jansen (Mjøndalen), Dylan Mertens (Tsarsko Selo Sofia) en Suleiman Jalu (FC Balzan). Ook in Gibraltar – een rots waarvan ik altijd dacht dat er altijd alleen wat door Groot-Brittannië geclaimde primaten leefden – spelen twee Nederlanders. Bij dezelfde, en vermoedelijk tevens enige club Glacis United. Ik citeer het tekstje over Job Derksen en Wessel Witbreuk hier even voor een groot deel, zodat het u zeker niet ontgaat: ‘Zoals u ongetwijfeld weet probeert hun nieuwe werkgever Glacis United al jaren iets terug te krijgen van de grandeur uit de jaren zeventig en tachtig, toen het heerste in Gibraltar.’

91. Bij Aston Villa staan, naast Anwar El Ghazi, ook de Egyptische spits Trézéguet en de Spanjaard Jota voorin. Ik snap daar niks van.

92. Als ik het goed heb, is Reinier (Borussia Dortmund) de enige volledig palindroomproof voetballer in de grote Europese competities. Of toch Kik Pierie, al ben ik er nog niet aan toegekomen zijn naam in zijn geheel om te draaien.

93. In de categorie Duitse namen zijn vaak net even wat fraaier: Maximilian Mittelstädt (Hertha BSC) en Tim Kleindienst (AA Gent) – de Duitse vertaling van heitje voor karweitje.

94. Is de Silvio Proto die bij Lazio reservedoelman is daadwerkelijk nog altijd de Silvio Proto die dertig jaar geleden al in de Eerste Klasse keepte, of is dit gewoon een type Proto?

95. In de categorie Namen die sowieso geen namen zijn, maar waarvan ook niet duidelijk is wat het wel zijn: Bremer (Torino).

96. Bij Torino spelen ze overigens voorin met de drie Simone’s: Simone Verdi (vernoemd naar de componist), Simone Zaza (vernoemd naar de kakkerlak van Pluk van de Petteflet) en Simone Edera (vernoemd naar Simone Kleinsma).

97. Bloemlezing Ongemakkelijk Korte Voetbalnamen uit de Primera División: Pere Pons (Alavés), Koke (Atlético Madrid), Fali (Cádiz), Fidel (Elche), Son (Levante), Toño (Levante) en Oier (Osasuna).

98. Ik krijg Hugo Botermans maar niet uit mijn hoofd.

99. In feite staat al het bovenstaande in de schaduw van de ultieme en nooit meer te overtreffen (on)willekeurige gedachte bij het lezen van de Seizoengids 2020/21: namelijk dat bij Helmond Sport dit jaar Koot en De Bie onder contract staan. Enige probleem is: het is voor hen filosofisch gezien onmogelijk om mee te doen bij de Tegenpartij. Nou ja. Afijn. Tot zover.