Domino Day laat voetbalwereld op zijn grondvesten schudden
© Pro Shots
PRO

Domino Day laat voetbalwereld op zijn grondvesten schudden

De ongekende opstand tegen de Super League lijkt effect te hebben, in Londen en Manchester dansen de fans al op de straten. De Super League stort als een kaartenhuis in elkaar. Voor nu….

Manchester City is de eerste club die afziet van de Super League. Liverpool, Manchester United, Tottenham Hotspur, Arsenal en Chelsea volgden. Wat twee dagen eerder begon als een ongekend avontuur, kwam als een boemerang terug in het gezicht van de clubs die de Super League wilden beginnen. Clubs trekken zich terug, bestuurders sneuvelen, sponsors dreigen op te stappen en spelers en supporters gaan verder met een ongekende opstand.

Als vandaag de kruitdampen opgetrokken zijn, zal het slagveld zich pas in volle omvang openbaren. Zelden beleefde het voetbal een avond als deze. De voetbalwereld schudt op zijn grondvesten. Stadions worden belaagd, fronten gevormd en de mensen achter de Super League verlaten een voor een het schip. Het lijkt er steeds meer op dat het gelukt is de coalitie uit elkaar te slaan. De druk van de grote clubs leverde waarschijnlijk alsnog wel een resultaat op. De UEFA meldde tussen al het wapengekletter door dat de plannen voor de nieuwe Champions League niet in beton zijn gegoten. ‘Potentiële wijzigingen kunnen komen in het aangenomen format door de UEFA’, valt er te lezen in de papieren.

Dat heet onderhandelingsruimte. En ruimte om terug te keren voor de twijfelaars bij de grote twaalf clubs die uit wilden breken met een eigen competitie. Met verbijstering kijkt de hele wereld naar de berichten die elkaar in hoog tempo opvolgen. De eerste scheuren in het bastion zagen we dinsdagmiddag toen de Chelsea-fans zich verzamelden met spandoeken met teksten als Roman do the right thing en We want our cold nights at Stoke. Vanachter de linies met veiligheidsmensen kregen de fans al te horen dat ze even geduld moesten hebben. Intussen zoemt het rond dat minimaal een van de Engelse clubs zich terug gaat trekken. Welke is dan nog niet bekend.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De opstand vanuit het voetbal neemt ongekende vormen aan. En mediabedrijven, politici, supporters, bonden en competities staan zij aan zij om de plannen te stoppen. De druk wordt zo groot dat al na twee dagen de barsten in de coalitie uitmonden in grote scheuren. De twaalf uitbrekende clubs zaten vanavond bij elkaar en Manchester City maakte daarna als eerste bekend niet verder te willen met het plan. Dat lijkt op de eerste steen die valt, op een dag die wel eens de geschiedenis in kan gaan als Domino Day. Want dat er meer gaan volgen, lijkt gezien de rook boven de diverse powerhouses uit het Europese voetbal slechts een kwestie van tijd. Het wachten is nog op officiële bevestigingen. Maar alles wijst erop dat het een nacht van de lange messen is waarbij heel wat slachtoffers zullen vallen.

11.00 uur, Montreux

Gianni Infantino steunt neemt namens de aanvankelijk wat lauw reagerende FIFA ineens fors stelling. 'Je bent erin of er uit', waarschuwt hij de twaalf clubs. De omsingeling van de twaalf clubs is compleet. Het is oorlog.

12.00 uur, Montreux

UEFA-president Aleksander Ceferin doet een publieke oproep aan de Engelse clubs. Hij weet ook dat daar de zwakkere schakels zitten, die misschien nog terug te halen zijn. Real Madrid en Juventus pakte hij eerder keihard aan. Maar nu is er een andere toon: 'Heren, u heeft een enorme fout begaan. Sommige zullen zeggen uit hebzucht, anderen uit arrogantie, maar er is nog steeds tijd om van gedachten te veranderen. Iedereen maakt fouten.’

15.00 uur, Madrid

Goed nieuws voor de twaalf clubs die zelfstandig verder willen. Een speciale rechtbank in Madrid doet een uitspraak waarbij de UEFA en de FIFA geen maatregelen mogen nemen tegen de oprichting van de Super League.

16.00 uur

Amazon Prime neemt net als vele andere mediagiganten afstand van het idee van de Break Away. Pijnlijk, aangezien juist de grote streambedrijven een belangrijke rol moeten gaan spelen.

20.04 uur, Londen

Dansende en juichende mensen rond Stamford Bridge. Het begin van het einde? De BBC meldt dat Chelsea zich terug wil trekken. Ook Manchester City zou al vergaderend op dezelfde beslissing uitkomen. Twee clubs die blijkbaar niet bij de harde kern van uitbrekers hoorden.

20.24 uur, Madrid

Uit Spanje komen nu berichten dat ook Atlético Madrid niet meer mee wil doen.

20.30 uur, Barcelona

Ook Barcelona niet. De club wil de beslissing indien nodig bij de leden leggen. Willen die niet, gaat Barcelona niet mee. De uitslag van zo’n referendum laat zich raden. En passant lekt uit dat Barcelona een ontsnappingsclausule heeft

21.00 uur, Manchester

Het blijft niet bij een club. Ook bronnen binnen Manchester City melden nu dat The Citizens niet meer mee willen doen na de opstand die is uitgebroken.

21.05 uur, Manchester

Breaking news van iets verderop in Manchester. De grote Ed Woodward zou opstappen bij Manchester United. Nieuws dat later op de avond bevestiging krijgt. Einde van het jaar is hij exit. Daarmee is een van de voortrekkers van de Super League dus gesneuveld.

21.45 uur, Liverpool

Sir Kenny Daglish meldt zich. 'De laatste dagen zijn enorm moeilijk geweest voor iedereen die van Liverpool FC houdt. Ik hoop echt dat we het goede doen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

22.04 uur, Liverpool

Ongekende duidelijkheid van de spelers van Liverpool, die zich aansluiten bij de protesten van hun supporters. 'We willen het niet en we willen niet dat het gaat gebeuren. Dit is ons collectieve standpunt. Ons commitment aan deze voetbalclub en de supporters is onvoorwaardelijk. You'll never walk alone.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

22.28 uur, Manchester

De eerste bevestiging. Pep Guardiola had al stelling genomen: ‘Dit is geen sport.’ Hij zal tevreden zijn. Manchester City trekt zich als eerste terug,

22.32 uur, Montreux

Aleksander Ceferin reageert binnen vier minuten. Hij is meer dan blij dat Manchester City terug is in de familie. 'Ik wil graag samenwerken voor een betere toekomst van het spel.'

Bij het vallen van de nacht kon de champagne al voorzichtig open bij de UEFA. Ook de andere Engelse clubs, Arsenal, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur melden dat ze zich terugtrekken. Chelsea volgde als laatste Premier League-grootmacht. De dominosteentjes vallen een voor een. Juventus ontkende intussen de geruchten dat ook Andrea Agnelli al gesneuveld zou zijn. Welke extra concessies de terugkerende clubs zijn gedaan door de UEFA, zal nog moeten blijken.

Ook de nieuwe Champions League zal de rijkeren rijker maken.

Porto en de iPhone

Terwijl de overwinning van het voetbal wordt gevierd en in het Zuiden van Europa en op de hoofdkantoren van JP Morgan koortsachtig wordt overlegd over een exit-strategie, is er onderwijl al bijna geruisloos een ijzeren gordijn door Europa getrokken. De nieuwe Champions League-opzet, die maandag werd gepresenteerd, is al een prelude op een Europese competitie. Meer speeldagen, meer wedstrijden, meer geld voor de grootste clubs, minder geld en tickets voor de kleinere landen en kleinere clubs. Over een toernooi kunnen we niet meer spreken, we krijgen een competitie. Een competitie van clubs uit de topvijf-landen aangevuld met wat kleinere luiden. Met dezelfde ranglijsten als dat we gewend zijn uit de Eredivisie. De deelnemers aan de knock-out fase zijn de clubs met begrotingen boven de 300 miljoen euro en incidenteel een club als Ajax of FC Porto. Het wachten is op het moment dat ook de Europese speeldagen naar de weekenden gaan verhuizen.

De spaarzame gelukkigen die nog aan mogen schuiven bij de happy few, zoals Ajax en Club Brugge weten dat ze alleen al met het geld van de Europese injecties de begrotingen bij alle andere clubs in eigen land gaan overschrijden. De Champions League heeft alle contouren van een Super League. Want welke club uit een land onder de topvijf won als laatste die zo eerlijke competitie? Dat was FC Porto in 2004. Lang voor de iPhone in Europa werd geïntroduceerd. Dat was de enige in deze eeuw. Daarvoor moeten we naar 1995, die winnaar weet u wel… De twaalf clubs die nu uit probeerden te breken, maken dus even een pas op de plaats. Maar de golven van vandaag zijn het gevolg van de transformatie van een volkssport naar een mondiale amusementsindustrie. Linksom of rechtsom leveren de oude fans, die het stadion bezoeken, nooit meer zoveel op als een wereldwijd publiek dat betaalt voor de uitzendingen.

De voetbaloorlog de afgelopen dagen ging dan ook over exact drie dingen: geld, geld en geld. De sentimenten over het voetbal voor en van het volk werden behendig bespeeld door Gianni Infantino en Aleksander Ceferin. Maar zoals zij vertelden dat de clubs alles aan de UEFA en FIFA te danken hadden, zouden we ook kunnen vertellen hoe die organisaties aan de wieg stonden van de Super League en dat andere gedrocht; het WK in Qatar. Zo bezien is het best cynisch om de FIFA en UEFA de tradities van het voetbal en een eerlijk speelveld te horen bezingen. Want in alle rumoer zijn de zorgwekkende plannen voor de nieuwe Champions League aangenomen zonder dat er een haan naar kraaide. Het is prachtig dat de sloop van de Super League wordt gevierd als een overwinning van het voetbal. Maar de enorme U-bocht die de Engelse clubs afgelopen nacht maakten, zegt niets over moraal, maar is vooral gebaseerd op kansenafweging (en waarschijnlijk extra toezeggingen vanuit de UEFA).

Dit was de derde keer dat de Super league op tafel kwam tijdens onderhandelingen rond de nieuwe Champions League-opzet. Weer zorgde het voor een sterke onderhandelingspositie, en weer wordt de kloof tussen de Eredivisie en de vijf toplanden groter. Louis van Gaal zei het een kwart eeuw geleden al: de Champions League is een commercieel gedrocht. Nu is er een nieuw commercieel gedrocht, dat voort komt uit de geldmachine die door de UEFA zelf is gecreëerd. Het wachten is op de volgende poging.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog. 

Gerelateerde artikelen