
In januari presenteerde Vitesse vijf aandeelhouders. Na maanden te hebben gezwegen, geeft de nieuwe leiding een toelichting op de stand van zaken.
Lange tijd flirtte Vitesse tevergeefs met nieuwe kopers. Rond de jaarwisseling stond de club er nogal beroerd voor en meldde de club dat een oplossing niet aanstaande was. Maar toen was daar opeens een overname. Niet door één investeerder, maar vijf. Op de website werden twee Duitsers, twee Amerikanen en een Italiaan met een paar zinnetjes voorgesteld. Volgens Vitesse was het schuldenprobleem met Coley Parry (achttien miljoen) door de vijf opgelost.
Al snel rezen er vragen. Waarom zou een gelegenheidscombinatie van vijf investeerders miljoenen steken in de probleemclub? En in hoeverre was de door de licentiecommissie afgekeurde Parry nog betrokken? Antwoorden kwamen er niet. Vitesse reageerde alleen af en toe online met juridisch getint taalgebruik op supportersvragen.
Nu de blik op volgend seizoen gaat, de begrotingsdeadline nadert en seizoenkaarten aan de man gebracht moeten worden, beëindigt Vitesse de radiostilte. Vorige week publiceerde Vitesse een 75 minuten durende video met Timo Braasch (34) - de interim-directeur die fungeert als gezicht van het vijftal. Naar aanleiding van het marathoninterview met veel woorden en beperkte inhoud werd alvast de term ‘braaschkallen’ geïntroduceerd door VI-columnist Hans Kraay, die tevens constateerde dat de Duitser het voetbalverstand etaleerde van ‘een gevulde koek’.
In de video zocht Braasch de confrontatie met de licentiecommissie. Woensdag, in het glimmende complex op Papendal dat nogal detoneert met de troosteloze situatie bij de hekkensluiter van het betaald voetbal, is dat niet anders. ‘Ik ben niet bezorgd, helemaal niet’, zegt Braasch. ‘We hebben alle documenten en informatie ingeleverd. Sinds we zijn ingestapt, zijn we naar de licentiecommissie volledig transparant geweest. Maar zaken uit het verleden achtervolgen ons. Frustrerend is het wel, maar ik kan dat niet veranderen.’
De licentiecommissie lijkt niet overtuigd. Op de Vitesse-website erkende Braasch op 9 mei nog dat de licentiecommissie lijkt te vermoeden dat Parry nog directe of indirecte zeggenschap zou hebben. ‘Als je me beschuldigt van het veroorzaken van een auto-ongeluk, maar ik kan je een foto laten zien dat ik op dat moment in de wasstraat stond, zou dat voldoende moeten zijn. Voor iedereen die zegt dat Parry erachter zit; we hebben de overeenkomst getoond en een notariële akte aangeleverd. Het lijkt me ook niet dat Parry betrokken wil zijn na zijn ervaringen hier.’