Captain niet meer welkom: beslissing NAC wekt verbazing bij kamp-Plat
© Pro Shots
PRO

Captain niet meer welkom: beslissing NAC wekt verbazing bij kamp-Plat

In een week tijd veranderde alles voor Alex Plat. De 24-jarige middenvelder was dit seizoen aanvoerder van NAC Breda, maar kreeg vier dagen voor het sluiten van de transfermarkt te horen dat er voor hem geen plek meer was in de hoofdmacht. Zo zat Plat vrijdag op bezoek bij ADO Den Haag voor het eerst dit seizoen niet meer bij de wedstrijdselectie.

Door de onzekerheid rond de overname van de club door het collectief NAC=Breda was er afgelopen zomer op financieel gebied weinig mogelijk in het Rat Verlegh Stadion. Trainer Robert Molenaar schoof door vanuit het beloftenelftal en moest, samen met interim-technisch directeur Eric Hellemons, met weinig geld de selectie versterken. Een van de nieuwelingen werd Alex Plat, transfervrij opgepikt bij FC Volendam. De middenvelder kwam bij de gepromoveerde club in de tweede seizoenshelft op de bank te zitten, maar was voor NAC een betaalbare optie om de selectie te versterken. Molenaar was zelfs zo tevreden dat hij Plat eind juli tot aanvoerder van zijn ploeg benoemde.

Na een moeizame transferzomer begon NAC aan een net zo lastig seizoen. De Eredivisionist van weleer deed even mee in de subtop, maar kelderde al snel richting het rechterrijtje. Het was een doorn in het oog van de nieuwe eigenaren van de club, die van NAC het liefst zo snel mogelijk weer een Eredivisie-club maken. Toen de KNVB eenmaal groen licht had gegeven voor de overname ging het dan ook snel in Breda. Pierre van Hooijdonk werd de nieuwe technische man in de raad van commissarissen, Peter Maas volgde hem als technisch directeur en Molenaar sneuvelde in december, vlak na de kerst. Er moest een nieuwe wind gaan waaien, zo veel was duidelijk. Dat was al helemaal het geval toen NAC vervolgens de eerder vertrokken Peter Hyballa aanstelde als opvolger van Molenaar. Onder zijn leiding moet NAC weer attractief gaan voetballen en richting de play-offs van de Keuken Kampioen Divisie gaan.

Tot zover was er nog weinig aan de hand voor Plat, die ook onder interim-trainer Ton Lokhoff de aanvoerdersband droeg. Op bezoek bij TOP Oss, waar NAC op 20 januari met 1-2 won, viel de middenvelder geblesseerd uit. Met de kennis van nu was dat zijn laatste optreden in het geelzwart van de Brabantse club. Hoewel hij intern complimenten kreeg na het duel met TOP en al met Hyballa vooruitblikte op de tweede seizoenshelft zat Plat bij de rentree van de Duitse trainer op de bank. NAC versloeg Jong AZ met liefst 5-1. Een dag later volgde een gesprek met Van Hooijdonk en Maas. De boodschap: Plat was niet meer nodig, aanvoerder-af en mocht zelfs niet meer meetrainen met de selectie van Hyballa. Ook voor Ruben Ligeon, Stef de Wijs, Jethro Mashart, Martijn Brandt en Ayouba Kosiah was geen plaats meer.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Beleef de groepsfase van de Nederlandse clubs

Welke Nederlandse clubs weten door de groepsfase te komen? VI PRO geeft je extra inzichten rond de Europese competities met exclusieve interviews, analyses en financiële inzichten.

Per maand voor maar  

€4,99