Onzichtbaar belangrijk: wat Marten de Roon toevoegt aan Oranje
PRO

Onzichtbaar belangrijk: wat Marten de Roon toevoegt aan Oranje

Tijdens alle duels waarin Marten de Roon gestart is in de Nations League heeft hij de minste balcontacten genoteerd van de achterste zes veldspelers van Oranje. Toch loopt bondscoach Ronald Koeman met hem weg. Een tactische analyse van de stille motor van het Nederlands elftal.

Wanneer het over het takenpakket van De Roon gaat, wordt de terminologie al snel abstract. ‘In Engeland bij Middlesbrough en ook bij Atalanta heb ik De Roon altijd in een rol zien spelen die heel belangrijk is voor een stuk balans op het middenveld’, zegt Koeman bijvoorbeeld wanneer hem gevraagd wordt naar de 27-jarige controleur. Het is een quote die trainers vaker bezigen, maar voor de gemiddelde Oranje-supporter is het lastig om daar een beeld bij te vormen.

Want wat doet De Roon precies om het enthousiasme van zijn trainers te rechtvaardigen? Hoe zorgt een speler voor ‘een stuk balans’? In de uitwedstrijd tegen Duitsland zoomden we in op het spel van De Roon om zijn onzichtbare kracht zichtbaar te maken.

Om de kracht van De Roon te onderstrepen, is de wedstrijd tegen Duitsland in principe niet het ideale voorbeeld. Juist op de flank waar de middenvelder van Atalanta Bergamo gekoppeld is aan Kenny Tete en Quincy Promes heeft Oranje in de eerste helft immers grote problemen. Tegen de 3-4-3-formatie van Duitsland komt het Nederlands elftal met dit genoemde drietal een man tekort om Antonio Rüdiger (linker centrale verdediger), Nico Schulz (linksback), Toni Kroos (linksmid) en Leroy Sané (vaak linksbuiten) af te stoppen.

Concreet leidt dit tot een aantal situaties waarin Promes er niet in slaagt om de passlijn naar Kroos eruit te halen. De onderlinge afstanden bij Oranje zijn op die momenten te groot om de spelmaker direct onder druk te kunnen zetten, waardoor De Roon in een duivels dilemma terechtkomt. Ondersteunt hij Tete bij het afdekken van Schulz en Sané, met daarmee het risico dat Kroos de diepte kan zoeken? Of stapt hij wél door richting Kroos, maar bezorgt hij Tete zo problemen? Bij de openingstreffer van Duitsland kiest De Roon de tweede optie, bij de tweede goal de eerste. Dat maakt de taak van de controleur zo lastig: als de ploeg als geheel niet goed staat, dan is het vaak kiezen tussen twee kwaden. Spelers als De Roon zijn daarom de thermometer van het elftal: als zij het lastig hebben, dan worstelt het hele elftal. 

Bij de licht veranderde defensieve veldbezetting in de tweede helft, waarin De Roon voortdurend door mocht dekken richting Kroos en Frenkie de Jong als een soort libero de centrale verdedigers ondersteunde bij het afstoppen van de hangende buitenspelers van Duitsland, stuwde De Roon direct zijn ploeg naar voren. Terwijl hij voor rust in een aantal situaties succesvol ingreep toen het hard nodig was.

Twaalf momenten die laten zien hoe De Roon ook tegen Duitsland ‘een stuk balans’ op het middenveld bracht.

Moment 1

In Gelsenkirchen zijn precies drie minuten gespeeld wanneer De Roon voor het eerst geconfronteerd wordt met de problemen met de dynamische linkerflank van Duitsland. Tete laat zich weglokkken door Schulz, waarop De Roon het spel goed leest en Sané opvangt in het centrum. Als de bal wordt ingespeeld, komt hij voor zijn man en onderschept hij succesvol. 

Moment 2

Een vergelijkbare situatie: ook nu wordt Tete gebonden door Schulz en probeert Sané tussen de linies vrij te komen. De Roon doorziet het en voorkomt dat de buitenspeler van Manchester City aangespeeld kan worden. Het Nederlands elftal verovert door deze pressing de bal. 

Moment 3

Wederom is Tete niet in positie om Sané af te stoppen. De Roon neemt zijn plek over en onderschept een dieptepass op Sané. Het is het verschil tussen een open kans voor Duitsland en een potentieel gevaarlijke counter voor Oranje.

Moment 4

Vergelijkbare situatie, andere poppetjes. Dit keer vangt De Roon aan de binnenkant linksback Schulz op. Antonio Rüdiger kan de vrije man niet vinden en speelt over de zijlijn. Zo verovert Nederland in een kwartier vier keer de bal doordat De Roon op een slimme manier ondersteuning biedt in de zone van Tete. 

Moment 5

Hier gaat het echter verkeerd voor De Roon. Kroos krijgt alle tijd en ruimte om aan te nemen en zijn opties in de diepte te onderzoeken, wat voor De Roon aanleiding blijkt om Sané los te laten en naar voren te stappen. Precies op dat moment legt Kroos de bal erachter. Sané straft de communicatiefout genadeloos af. 

Moment 6

Aanvallend is de inbreng van De Roon redelijk gering. Toch zoekt hij wanneer mogelijk de weg naar voren. In bovenstaande situatie dwingt hij bijvoorbeeld een hoekschop af. Vier minuten hiervoor heeft De Roon een gevaarlijke aanval opgezet met een dieptepass op Ryan Babel. Over het algemeen brengt hij echter rust in het spel door breed of terug te spelen, waardoor de rest van het elftal de tijd krijgt om in positie te komen. 

De passes van Marten de Roon tegen Duitsland.
De passes van Marten de Roon tegen Duitsland.

Moment 7

Dit moment blijkt een aankondiging van de tactiek die Nederland in de tweede helft gaat hanteren. De Roon jaagt door op Kroos, wat leidt tot een lange bal en balverlies van Manuel Neuer. In de rug van De Roon is zichtbaar hoe De Jong de twee centrale verdedigers ondersteunt bij het afdekken van de beweging van Duitsland tussen de linies. 

Moment 8

Hier is zichtbaar hoe de tactiek van Oranje wijzigt in de tweede helft. De Roon gaat fanatiek door op Kroos, die niet langer het spel kan dicteren. Achter De Roon is zichtbaar hoe Matthijs de Ligt doordekt op Timo Werner. Frenkie de Jong belandt daardoor tijdelijk in de positie van De Ligt naast Virgil van Dijk. Na afloop vertelt De Jong aan de NOS dat deze tactiek met drie centrale verdedigers die doordekken naar het middenveld besproken is in de rust. Het agressieve doordekken van De Roon op Kroos is fundamenteel in het succesvol toepassen van deze speelwijze. 

De balcontacten van Toni Kroos in de eerste helft: dominant rond de middenlijn.
De balcontacten van Toni Kroos in de eerste helft: dominant rond de middenlijn.
De balcontacten van Toni Kroos in de tweede helft: steeds meer naar de zijkant gedwongen en minder dominant.
De balcontacten van Toni Kroos in de tweede helft: steeds meer naar de zijkant gedwongen en minder dominant.

Moment 9

De Roon wint een duel van Schulz op de linkerflank. De balafpakker eindigt het duel met Duitsland op drie succesvolle tackles en drie intercepties, een aantal heroveringen wat door geen enkele ploeggenoot geëvenaard wordt. Zoals zijn twee overtredingen ook nuttig zijn. In het thuisduel met Duitsland heeft De Roon zelfs vijf overtredingen gemaakt, wat laat zien dat hij wanneer het nodig is aan de handrem trekt. 

Moment 10

De Roon stuit een counter van Duitsland. Tete is uit positie en De Roon loopt de passlijn naar Sané dicht. Zo onderschept hij de pass en voorkomt hij een grote kans voor Duitsland. 

Moment 11

De bekroning voor het sterke spel van De Roon in de tweede helft: als Nederland met vijf man voor de bal staat, herkent hij het moment om door te jagen na balverlies. Zo pakt hij de bal af en zet hij met een pass Quincy Promes aan het werk. Die promoveert die simpele bal tot assist door in de verre hoek raak te schieten. De kracht van De Roon schuilt echter in het moment daarvoor, waar hij niet alleen een counter stopt, maar ook een nieuwe aanval van Oranje inleidt met een succesvolle tackle. Zonder De Roon die hier op het juiste moment op de juiste plek de juiste beslissing neemt, was de comeback van Oranje niet mogelijk geweest. Daarmee illustreert de aansluitingstreffer perfect wat De Roon toevoegt aan dit elftal: inzicht, duelkracht en loopvermogen. 

Moment 12

Ook dit is De Roon: wanneer Duitsland in de 94ste minuut aanzet voor een laatste aanval, aarzelt hij niet en knalt hij de bal gewoon zover mogelijk naar voren. Memphis verovert vanuit het gevecht om die lange bal een vrije trap en daarmee is de tijd voor Duitsland om een derde treffer te maken op.

Met zijn optreden tegen Duitsland bewijst Marten de Roon wederom waarom hij in korte tijd onomstreden is geworden. In een elftal dat het moeilijk heeft, helpt hij zijn ploeggenoten door gaten dicht te lopen. Na rust is De Roon de speler die de riskante pressing aanjaagt door Toni Kroos geen centimeter ruimte te geven. En De Roon speelt een hoofdrol in de comeback door de assist te geven bij de 2-1, na een succesvolle onderschepping in een penibele situatie. Dat is wat Ronald Koeman bedoelt als hij praat over ‘een stuk balans’. Zonder de inbreng van De Roon heeft dit Nederlands elftal namelijk geen speler die dergelijk vuil werk opknapt.

Beluister hier wat De Roon zelf over zijn rol zegt.
Gerelateerde artikelen