Eerste blik op Barcelona van Koeman: Messi op 10 en De Jong als controleur
© Pro Shots
PRO

Eerste blik op Barcelona van Koeman: Messi op 10 en De Jong als controleur

In het eerste oefenduel van Barcelona onder leiding van Ronald Koeman is duidelijk geworden hoe de Nederlandse trainer probeert te spelen: 4-2-3-1 met accenten die lijken op zijn speelwijze met Oranje. Analyse van tactische details die opvielen tegen Gimnàstic Tarragona.

Ronald Koeman is vooraf zelf de eerste om te benadrukken dat aan de wedstrijd tegen Gimnàstic niet te veel waarde gehecht moet worden. Hij laat iedereen slechts 45 minuten spelen, maar benoemt tegen de clubkanalen wél een duidelijke focus: 'We hebben tactisch over verschillende dingen gesproken. Wat we moeten doen als de tegenstander de bal heeft. Wat we moeten doen om druk te zetten. Allemaal dat soort tactische details. We hopen dat te zien tegen Gimnàstic.'

Vier tactische details die direct opvallen bij zijn officieuze debuut.

1. Koeman kiest voor 4-2-3-1

Tactische formatie van Barcelona in de eerste helft.
Tactische formatie van Barcelona in de eerste helft.
Formatie van Barcelona in de tweede helft.
Formatie van Barcelona in de tweede helft.
Barcelona bouwt op vanuit 4-2-3-1.
Barcelona bouwt op vanuit 4-2-3-1.

De speelwijze van Barcelona lijkt verdacht veel op die van het Nederlands elftal onder leiding van Ronald Koeman. Hij kiest voor een 4-2-3-1 met vergelijkbare patronen: backs die in de eindfase de breedte verzorgen, een hangende rechtsbuiten en een dynamische controleur (in de eerste helft Carlos Aleña) gekoppeld aan een speler die meer zijn positie houdt (in de eerst helft Sergio Busquets).

Defensief wordt dit in eerste instantie een 4-3-3, met twee buitenspelers die schuin aanlopen richting de centrale verdedigers. Zodra de daardoor vrijstaande vleugelverdediger van Gimnàstic aangespeeld dreigen te worden, stappen de backs van Koeman door. Op de spaarzame momenten dat Gimnàstic onder deze eerste druk uitspeelt, komt Barcelona terecht in een soort 4-4-1-1. Barcelona heeft zoveel balbezit dat over de defensieve structuur verder nog niet heel veel te zeggen valt. Behalve dat het de intentie is om massaal druk te zetten bij balverlies.

2. Pedri geeft Messi lucht

De Catalaanse pers wist het afgelopen week zeker: Koeman is van plan om Lionel Messi hangend vanaf rechts te gebruiken. Voor rust loopt de aanvoerder van Barcelona echter rond als nummer 10. Dat vult Messi in zoals hij dat altijd doet: als hij even de bal niet heeft gehad, dan komt hij die halen. Daarnaast wijkt hij zo nu en dan uit naar de door hem geliefde rechterflank. Daarin valt de goede samenwerking met Pedri op. De zeventienjarige aanvallende middenvelder die is overgenomen van Las Palmas geeft Messi lucht.

Pedri houdt op rechts het veld breed.
Pedri houdt op rechts het veld breed.
Lionel Messi verdedigt als rechtsbuiten.
Lionel Messi verdedigt als rechtsbuiten.

Hoewel Pedri veel over het veld zwerft, houdt hij wanneer nodig is het veld breed op rechts. Defensief is hij juist de schaduwspits, waardoor Messi naar voren kan verdedigen in plaats van naar achteren als rechtsbuiten. Mede dankzij die dynamiek staat Pedri met een overstapje aan de basis van de 1-0 van Ousmane Dembélé. Bij vlagen doet Dembélé op links wat Barça zo gemist heeft vorig seizoen: diepgaan zonder bal. Daarnaast houdt de buitenspeler in eerste instantie het veld breed, waardoor Jordi Alba niet meteen extreem ver naar voren hoeft te gaan staan en een minder groot speelveld bestrijkt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de hervatting wordt de Messi-rol vervuld door Philippe Coutinho. De van Bayern München teruggekeerde Braziliaan scoort uit een strafschop en geeft een aantal subtiele passes. Misschien nog wel belangrijker voor Koeman is dat Coutinho voorop gaat in het ontwikkelen van druk. Als hij vanaf de rechterflank die rol op een vergelijkbare wijze blijkt in te kunnen vullen als Pedri, dan lonkt er misschien een tweede kans voor hem in Catalonië. 

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

3. Griezmann is weer spits

In zijn debuutseizoen bij Barcelona hebben we geen moment de Antoine Griezmann van Atlético Madrid gezien. Dat komt mede doordat hij nooit gebruikt is zoals hij in Madrid gewend was. Bij Barcelona is hij afwisselend benut als linksbuiten en als verdedigende hulp van Messi. Dat laatste vanuit verschillende rollen. Soms is Griezmann daarbij op papier spits. Soms rechtsbuiten. Maar in alle gevallen moet hij terug op het moment dat Messi laat lopen. Dat is onder Koeman anders.

Griezmann is zowel defensief als offensief de meest vooruitgeschoven pion bij Barcelona. Hij heeft de vrijheid om zo nu en dan uit te wijken naar de door hem geliefde rechterflank, op de momenten dat daar geen andere bezetting is. Griezmann krijgt de kans om zijn vertrouwen op te krikken door een strafschop binnen te schieten Met minder verdedigende taken en meer vrijheid krijgt Barça misschien eindelijk de échte Griezmann te zien.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

4. De Jong krijgt zijn favoriete rol toebedeeld

Net als bij Griezmann is het ook bij Frenkie de Jong tijdens zijn eerste seizoen bij Barcelona vaak gegaan over de vraag of hij optimaal gebruikt werd. Door de aanwezigheid van Busquets speelt De Jong vooral als aanvallende middenvelder, verder naar voren dan hij gewend is. Vanaf die plek slaagt De Jong er slechts mondjesmaat in om het spel vorm te geven met de dribbels en passes die linies doorbreken van achteruit. Het excuus van zijn positie wordt door Koeman meteen weggenomen: De Jong krijgt dezelfde rol als bij Ajax en het Nederlands elftal als pendelende linker controlerende middenvelder.

De Jong komt zoals in bovenstaande situatie weer vaker terecht op zijn favoriete plek, links van de centrale verdedigers met het spel voor zich. Hoewel de samenwerking met Riqui Puig naast hem met name defensief voor verbetering vatbaar was, oogt het spel van De Jong in zijn vertrouwde rol direct natuurlijker.  Hij is in de tweede helft vaak het eerste aanspeelstation voor de laatste linie en komt zo vaak aan de bal.

Frenkie de Jong komt de bal halen voor zijn centrale verdedigers.
Frenkie de Jong komt de bal halen voor zijn centrale verdedigers.

Voor een antwoord op de vraag of dit soort omzettingen ervoor gaan zorgen dat Barcelona onder Koeman weer gaat presteren, is het veel te vroeg. Barça zit duidelijk nog in de opbouwfase van de voorbereiding en de weerstand van Gimnàstic is gering. Bovendien blijken er twee strafschoppen nodig voor de 3-1 overwinning en zijn de ruimtes vaak enorm groot als Gimnàstic zich onder de eerste druk uitspeelt. Het werk voor Koeman is duidelijk pas net begonnen.

Gerelateerde artikelen