
Een conflict met het kamp-Antony loopt in de papieren voor Ajax. In maart moesten de Amsterdammers de rechtsbuiten compenseren voor onterecht gegeven boetes in 2022. Nu heeft de arbitragecommissie geoordeeld dat zijn zaakwaarnemer op basis van een oude afspraak recht heeft op 1,25 miljoen.
De advocaten van Ajax hebben het maar druk dit seizoen. Al voor de derde keer verschenen ze voor de arbitragecommissie. Eerst kwam er een schikking met Antony, die 363 duizend euro aan boetes had ontvangen rond zijn vertrek naar Manchester United. Buitensporig, vond de arbitragecommissie, die Antony de gelegenheid gaf om een verklaring van toenmalig trainer Alfred Schreuder in te leveren. Voor het zover kwam, sloten Ajax en Antony een deal.
Dat gebeurde ook om de conflicten op te lossen met Richard Witschge en Anton Scheutjens. De individueel trainer A-selectie en keeperstrainer moesten vertrekken, maar ze weigerden omdat voormalig technisch directeur Sven Mislintat mondeling contractverlenging zou hebben toegezegd. De arbitragecommissie honoreerde het verzoek van Witschge en Scheutjens voor een speciale zitting, waarbij het tweetal onder anderen Mislintat en Hedwiges Maduro (toenmalig assistent-trainer) wilde oproepen om als getuigen te horen. Voordat die zitting er kwam, troffen Ajax, Witschge en Scheutjens een schikking.
Tot een schikking kwam het niet met 4ComM Career Management, een makelaarsbedrijf uit Brazilië. Een paar jaar na de transfer van Antony kan deze firma meer dan een miljoen declareren in Amsterdam.
Hoe dat zit? Eerst even terug naar 2020. Als Antony bij Ajax tekent, behartigt een zekere Zurlenio de Oliveira Pedroso van 4 ComM zijn belangen. Het is gebruikelijk dat zaakwaarnemers een commissie ontvangen over het salaris van de speler. Deze commissie wordt in Nederland betaald door de club.