Zwitserland aan kop in Groep A na gelijkspel tegen Roemenië

Zwitserland heeft met een 1-1 gelijkspel tegen Roemenië goede zaken gedaan in Groep A. Het land maakte een vroege achterstand goed in de tweede helft met een fraaie knal van Admir Mehmedi.

Roemenië begon het toernooi met een benutte strafschop van Bogdan Stancu tegen Frankrijk (2-1 nederlaag) en kwam ook in de tweede wedstrijd in Groep A op voorsprong dankzij de stalen zenuwen van de aanvaller van Gençlerbirligi.

De Zwitserse captain Stephan Lichtsteiner trok Alexandru Chipciu in zijn eigen strafschopgebied naar de grond, waarna de bal op de stip werd gelegd. Stancu passeerde doelman Yann Sommer in de linkerbenedenhoek en mocht zich met zijn tweede treffer meteen topscorer van het toernooi noemen.

Zijn collega aan de overzijde van het veld was minder gelukkig in de afwerking. Haris Seferovic kreeg nog voor de openingstreffer in de achttiende minuut twee opgelegde kansen, maar bleef met pogingen naast het doel en op de voeten van de doelman Ciprian Tatarusanu zelf zonder doelpunt. Pas in de 57ste minuut kwamen de Zwitsers langszij.

De Roemeense spits Bogdan Stancu is met twee treffers op dit EK topscorer van het toernooi.

Dat deed de selectie van bondscoach Vladimir Petkovic op schitterende wijze. Aanvaller Admir Mehmedi nam een afgeslagen corner van Ricardo Rodríguez op de wreef en knalde de bal ongenadig hard in de rechterbovenhoek. Waar de Roemenen met een schot op de paal van Christian Sapunaru (voor rust) en een bijna-eigen doelpunt van de Zwitserse verdediger Johann Djourou kort na rust (net naast het doel van Sommer) nog hadden mogen hopen op een uitbreiding van de score, waren de Zwitsers na de gelijkmaker nog het meest dreigend.

Een derde treffer viel er echter niet meer, waardoor beide landen het moesten doen met een punt. Zwitserland is daardoor na twee wedstrijden groepshoofd met vier punten, in afwachting van het duel tussen Frankrijk en Albanië (aftrap 21.00 uur). Roemenië bezet de derde plaats met één punt. De Zwitsers nemen het zondag op tegen het gastland van dit EK, de Roemenen verdedigen de derde plaats diezelfde dag tegen Albanië.

Stand in Groep A
Land Duels en Punten Doelcijfers
1. Zwitserland 2-4 2-1 (+1)
2. Frankrijk 1-3 2-1 (+1)
3. Roemenië 2-1 2-3 (-1)
4. Albanië 1-0 0-1 (-1)
Lees hier de analyse van deze wedstrijd. De beoordelingen en het verhaal over de Man van de Wedstrijd zijn hier te lezen. We hielden ook een liveverslag bij.