Zweden stoot Argentinië uit WK

Net als voor Frankrijk is het WK ook voor grote favoriet Argentinië al na de eerste ronde voorbij. De opdracht vooraf - winst op Zweden - bleek niet uitvoerbaar. Een rake vrije trap in het begin van de tweede helft van Anders Svensson gooide de Argentijnse plannen in de war.

Het spel van de Argentijnen maakte namelijk duidelijk dat het rekening hield met een taai en zwaar verdedigend Zweden. De creatievere Pablo Aimar kreeg van bondscoach Marcelo Bielsa de voorkeur boven de Juan Sebastian Veron en de opbouwend sterkere Matías Almeyda verving breker Diego Simeone.

Geduldig en zorgvuldig combinerend zocht Argentinië aanvankelijk de aanval. Het leverde een aantal aardige kansen op. Zo liet Juan Pablo Sorín twee kopkansen onbenut en schoot Claudio López twee keer net naast. De verwachte openingstreffer bleef echter uit. Zweden bleef daarom op de been.

In de tweede helft kwamen de Scandinaviërs zelfs verrassend op voorsprong. Anders Svensson, die even daarvoor al een waarschuwing had gegeven door net naast te schieten, wist in de 53ste minuut te scoren. Svensson plaatste de bal niet eens zo hard over de muur in de door de grabbelende Pablo Cavallero vrijgelaten hoek: 1-0.

Het offensief dat Argentinië daarna startte, was weinig overtuigend. De grote Zweedse verdedigers hadden weinig moeite met de trage en fanatsieloze voorzetten van de zijkanten. De gelijkmaker leek ver weg totdat Ariel Ortega een strafschop forceerde. Ortega nam de penalty zelf maar Magnus Hedman keerde de zwakke inzet. Invaller Hernan Crespo was de enige die daar rekening mee had gehouden en maakte uit de rebound in de 87ste minuut 1-1.

In de zeven minuten die volgden was het nog erg spannend. Maar opnieuw konden de zo veel geprezen Argentijnen de Zweedse defensie niet verrassen. Claudio López schoot nog een keertje rakelings naast maar verder kwam de ploeg van Bielsa tot eigen afgrijzen niet.

Zweden vergezelt Engeland, dat het beoogde punt haalde tegen Nigeria (0-0), naar de tweede ronde. De Zweden treffen daarin Senegal op zondag 16 juni. Engeland krijgt een dag eerder Denemarken als tegenstander.