Zweden houdt stand: Italië ontbreekt na zestig jaar op WK

Italië is er maandagavond niet in geslaagd een WK-ticket te veroveren in de tweede directe confrontatie met Zweden: 0-0. La Squadra Azzurra ontbreekt voor het eerst sinds het WK van 1958 op een mondiale eindronde. Zweden is er door de overwinning in het eerste duel (1-0) wél bij in Rusland.

Bondscoach Giampiero Ventura koos bij de cruciale interland voor Manolo Gabbiadini. De spits van Southampton kreeg de voorkeur boven aanvallers in vorm als Lorenzo Insigne en Stephan El Shaarawy. Dat de druk hoog was in Milaan was duidelijk zichtbaar. Nadat de Italianen het volkslied op typerende wijze uit volle borst meezongen, kon het duel van start. Beide partijen begonnen op het scherp van de snede, wat resulteerde in verschillende harde overtredingen. Al snel schreeuwde de thuisploeg om een strafschop nadat Ludwig Augustinsson Lazio-middenvelder Marco Parolo onderuit liep. De scheidsrechter, Antonio Mateu Lahoz, wilde hier niets van weten.

Aan de andere zijde hoopten de Scandinaviërs tot twee keer toe op een penalty. Zo kregen Matteo Darmian en Andrea Barzagli de bal op de hand, maar de Spaanse scheidsrechter wuifde het Zweedse beklag weg. Bij het tweede moment kreeg Emil Forsberg geel vanwege zijn protest.

Italië greep Zweden in de loop van de eerste helft bij de strot. Bij het gevaar van Italië was de spits in bloedvorm, Ciro Immobile, regelmatig betrokken. Zo legde de 27-jarige aanvaller de bal laag voor, maar Manolo Gabbiadini kwam een teenlengte tekort. De bal kwam vervolgens voor de voeten van Antonio Candreva terecht, maar de buitenspeler van Internazionale knalde de bal over.

Zweden wankelde en de grootste kans in het eerste bedrijf was voor Immobile. De aanvaller werd diep gestuurd, maar stuitte vanuit kansrijke positie op de uitgekomen doelman Robin Olsen. De bal rolde tergend langzaam richting het doel, maar voor de doellijn bracht Andreas Granqvist vervolgens redding. Zweden, dat tweede werd in de groep van Oranje, overleefde de Italiaanse wervelwind voor de rust. Zo redde de keeper ook nog op een inzet van Alessandro Florenzi in de korte hoek.

Ciro Immobile stichtte veel gevaar in de eerste helft, maar wist de ban niet te breken.

Italië had een doelpunt nodig in de tweede helft om in ieder geval een verlenging af te dwingen. De spelers in het azuurblauw gingen dus vol in de aanval. Dit gaf de mogelijkheid voor de bezoekers om te loeren op de counter. Florenzi volleerde de bal maar net naast het Zweedse doel en aan de andere kant werd een schot gekraakt van invaller Isaac Thelin na een vlugge omschakeling.

Slotoffensief
Bondscoach Ventura moest iets forceren om niet het gehele land over zich heen te krijgen en bracht na een uur aanvallers Andrea Belotti en El Shaarawy binnen de lijnen. Kort hierna knalde Immobile net naast het doel van de bezoekers. Een kwartier voor tijd werd ook nog Federico Bernardeschi bij de inmiddels overvolle voorhoede gepropt. Insigne bleef dus op de bank.

Het slotoffensief van de Italianen had niet het gewenste effect. Zo hield doelman Olsen Zweden op de been na een steenharde volley van El Shaarawy. De Italianen slaagden er niet in om nog een doelpunt te forceren, waardoor de wereldkampioen van 2006 ontbreekt op het toernooi in Rusland.

Buffon
Doelman Gianluigi Buffon krijgt dus niet zijn droomafscheid. Door de overwinning in de eerste wedstrijd van het tweeluik mag Zweden zich gaan meten met beste landen ter wereld. Het land van bondscoach Janne Andersson is er na afwezigheid op de eindtoernooien in 2010 en 2014 weer bij in 2018.