Zwarte dag voor Portugese voetbal: 'We zijn gedwongen het veld op te gaan'

Reacties

Volgens Belenenses en Benfica zat er zaterdagavond niks anders op dan het veld op te gaan. De thuisploeg was zwaar getroffen door het coronavirus, maar had volgens de regels genoeg spelers om de wedstrijd te kunnen spelen.

Zwarte dag voor Portugese voetbal: 'We zijn gedwongen het veld op te gaan'
© Pro Shots
Belenenses
Belenenses
0 - 7
Benfica
Benfica

Belenenses trad met slechts negen spelers aan tegen Benfica, waaronder twee keepers. Volgens A Bola heeft de Portugese bond nooit een officieel verzoek gehad van de club gehad om de wedstrijd uit te stellen. Wel heeft voorzitter Rui Pedro Soares telefonisch contact gehad. Maar een verzoek tot uitstel kan alleen schriftelijk worden ingediend en dat hebben beide clubs niet gedaan.

En dus ging het duel zaterdagavond ondanks het grote tekort aan spelers bij de thuisploeg gewoon door. A Bola spreekt van een trieste dag voor het voetbal, diverse spelers van Belenenses laten op social media weten het niet eens te zijn met de beslissing om de wedstrijd door te laten gaan. 'Vandaag is het voetbal zijn kleur kwijtgeraakt', zo luidt hun gezamelijke boodschap.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door blessures bij Belenenses kon de wedstrijd uiteindelijk niet worden afgemaakt, aangezien de ploeg met zes spelers overbleef. Voorzitter Rui Pedro Soares was lovend over de houding van zijn spelers. 'Ik kijk al 48 jaar voetbal, maar heb nog nooit spelers met zo'n instelling gezien als die van de spelers die vandaag noodgedwongen moesten aantreden. Ze toonden iedereen wat waardigheid betekent.'

Soares stelde na afloop dat hij wel degelijk heeft gecommuniceerd dat Belenenses de wedstrijd niet wilde spelen. 'Maar ons werd gezegd dat we strafpunten zouden kunnen krijgen als we niet zouden komen opdagen, omdat we acht fitte spelers hadden. Uiteindelijk hadden we om 19.13 uur negen spelers beschikbaar. Maar is er geen regel die rechtvaardigt wat er is gebeurd', vertelde de Belenenses-voorzitter.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Namens Benfica liet voorzitter Rui Costa weten dat ook die club niet blij was met de stand van zaken. 'Ik betreur het wat er vandaag is gebeurd, dit is een zwarte dag voor het Portugese voetbal en het land. Benfica heeft zich simpelweg aan de regels gehouden, net als Belenenses. We zijn gedwongen het veld op te gaan, wie dat niet deed zou punten kwijtraken. We wilden niet onder deze omstandigheden spelen.'

De Portugese oud-international benadrukte dat Benfica daarom geen blaam treft, hoewel het wel een gratis zege in de schoot geworpen kreeg. Stadgenoot Sporting Portugal sprak van een schande. 'Dit schaadt het hele Portugese voetbal en tast de geloofwaardigheid van de competitie aan. Deze situatie mag niemand koud laten, op deze manier wordt het Portugese voetbal nooit serieus genomen.'

Primeira Liga

Stand Primeira Liga 2021/2022

Portugal

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
FC Porto
34
29
4
1
86-22
+64
91
2
Sporting Lissabon
34
27
4
3
73-23
+50
85
3
Benfica
34
23
5
6
78-30
+48
74
4
Sporting Braga
34
19
8
7
52-31
+21
65
5
Gil Vicente
34
13
12
9
47-42
+5
51
6
Vitória Guimarães
34
13
9
12
50-41
+9
48
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Benfica
Meer over Benfica
Meer Belenenses
Meer over Belenenses
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.