Zwak PSV door oog van de naald dankzij extreem late goal Dumfries

PSV is op bezoek bij VVV-Venlo ontsnapt aan de eerste nederlaag van 2020. Denzel Dumfries zorgde er met een treffer in de extra tijd voor dat de Eindhovenaren toch nog een punt mochten meenemen uit Venlo, waar Hans de Koning voor het eerst op de bank zat als coach van de thuisploeg.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 1
PSV
PSV

Op basis van de historie was het uitduel met VVV voor PSV een prima gelegenheid om 2020 met een overwinning te beginnen. In Venlo hadden de Eindhovenaren namelijk al sinds 1976 niet meer verloren. Zonder échte spits in de gelederen, Steven Bergwijn stond bij afwezigheid van Sam Lammers en Donyell Malen in de punt van de aanval, had de ploeg van trainer Ernest Faber echter grote moeite met het benutten van de vele kansen.

Want die waren er voor rust. Al in de derde minuut had Bergwijn de ban kunnen breken, maar hij gleed uit op het moment dat hij de trekker kon overhalen. Enkele minuten later kwam Bruma te laat om de rebound binnen te tikken nadat Thorsten Kirschbaum had gered op een schot van Cody Gakpo. Halverwege de eerste helft miste de Portugees de grootste kans van allemaal, toen hij de bal van dichtbij recht op de VVV-goalie schoot.

Steven Bergwijn liet in zijn rol als centrumspits enkele goede kansen onbenut.

Het was wat dat betreft een wedstrijd waarin de keepers zich onderscheidden. Ook Lars Unnerstall moest namelijk aan de bak. De man die Jeroen Zoet naar Utrecht verdreef kreeg na een kwartier nog hulp van Timo Baumgartl op de doellijn toen hij zijn doel zelf had verlaten en Jerome Sinclair daar bijna van profiteerde. Vlak voor rust hield de Duitser zijn oude club zelf van scoren af met een geweldige reflex na een kopbal van Nils Röseler.

Met van Vitesse gehuurde Oussama Darfalou als flinke handenbinder voor de PSV-defensie maakte VVV het de bezoekers uit Eindhoven zo flink lastig. Na rust resulteerde dat niet in echte kansen, totdat de bal in de 67ste minuut op de stip ging na een overtreding van Olivier Boscagli op de ingevallen Simon Janssen. Johnatan Opoku ging achter de bal staan en passeerde Unnerstall met een schot recht door het midden.

Vreugde bij VVV na de openingstreffer tegen PSV.

Zo kwam PSV opnieuw in de problemen in een uitwedstrijd. De laatste zege in de Eredivisie op vreemde bodem dateert alweer van 29 september (1-4 bij PEC Zwolle). Sindsdien kwamen er buitenshuis maar twee punten bij. Faber bracht met de zeventienarige debutant Noni Madueke nog een verse aanvallende kracht en zag zijn ploeg nog gevaarlijk worden via Dumfries en Mohamed Ihattaren, maar de bal wilde er niet in.

Totdat Dumfries zich in de extra tijd alsnog ontpopte tot redder van PSV. Op het moment dat VVV zich zeker waande van de zege, kopte de mee naar voren gekomen aanvoerder raak uit een voorzet van Ryan Thomas. Die extreem late gelijkmaker kan niet verhullen dat de problemen bij PSV niet zomaar zijn opgelost, maar zorgde er in ieder geval wel voor dat de ploeg van Faber 2020 niet begon met wéér een Eredivisie-nederlaag op vreemde bodem.