Zuid-Korea stunt tegen Italië

Zuid-Korea heeft voor een enorme stunt gezorgd. De Aziatische ploeg, die een strafschop miste, leek uitgeschakeld. Maar een late gelijkmaker bracht Zuid-Korea een verlenging, waarin Jung-Hwan Ahn (foto) tot matchwinnaar uitgroeide (2-1).

Zuid-Korea maakte in de openingsfase duidelijk niet onder de indruk te zijn van Italië. De ploeg van Guus Hiddink kreeg daarbij de uitgelezen kans op een vroege voorsprong. Scheidsrechter Byron Moreno legde na vijf minuten de bal op de stip. De arbiter uit Ecuador bestrafte daarmee het vasthouden van Christian Panucci, die Ki-Hyeon Seol opzichtig naar de grond trok. Jung-Hwan Ahn miste echter de buitenkans. De inzet van de Perugia-aanvaller werd knap gestopt door keeper Gianluigi Buffon.

Italië, dat het centrale verdedigingsduo Mark Iuliano en Paolo Maldini continu achterin hield, kwam na het sterke begin van Zuid-Korea beter in de wedstrijd. Christian Vieri liet na tien minuten al zien dat rekening gehouden diende te worden met de aanvalskracht. Acht minuten later was het al raak. Francesco Totti's corner werd bij de eerste paal ingekopt door Vieri; 1-0.

De voorsprong was een kolfje naar de hand van de Italianen, die nog nadrukkelijker het accent op de verdediging konden leggen. Zuid-Korea, bekomen van de schrik, werd het initiatief opgelegd. Maar de Aziaten konden de solide defensie slechts sporadisch verontrusten. Zeven minuten voor rust was Jung-Hwan Ahn op aangeven van Chong-Gug Song dreigend in zestien. Met een knappe draai speelde hij zich vrij, maar het schot ging voorlangs. Italië stelde daar een grote kans voor Damiano Tommasi tegenover. Met een prachtige voorbereidende actie zette Totti zijn clubgenoot vrij voor Woon-Jae Lee. De Zuid-Koreaanse keeper redde bekwaam, waardoor Zuid-Korea uitzicht houdt op een plaats in de kwartfinale.

De minimale achterstand bood Zuid-Korea hoop op een verrassing. Maar Italië maakte de faam van sterke verdedigers waar. De ploeg van Hiddink ontbeerde de echte kwaliteit om de muur te slechten. De enkele keren dat Zuid-Korea wel het gaatje vond namen de Italianen hun toevlucht tot overtredingen. De vrije trappen waren echter niet besteed aan de Koreanen, die zelfs keeper Buffon niet op de proef stelden. Zo schoot Jung-Hwan Ahn over.

Een half uur voor tijd kwam Sun-Hong Hwang. Maar de routinier kwam in zijn honderdste interland niet tot bijzondere prestaties, zoals ook de andere invaller het duel geen andere wending kon geven. Chun-Soo Lee, die geblesseerde middenvelder Nam-Il Kim verving, was alleen bij een scrimmage gevaarlijk. Italië kreeg een kwartier voor het einde zelfs een van de beste kansen van de wedstrijd. Vieri verzuimde echter alleen voor keeper Woon-Jae Lee de wedstrijd te beslissen. Het kwam Italië duur te staan. Want toen iedereen zich al leek te hebben neergelegd bij de uitschakeling van Zuid-Korea kwam de gelijkmaker. Ki-Hyeon Seol strafte ditmaal de fout van Panucci wel af: 1-1.

Omdat Vieri een open kans op enkele meters onbenut liet, Buffon de omhaal van invaller Du-Ri Cha onschadelijk maakte en Ki-Hyeon Seol in het zijnet schoot volgde een verlenging. Daarin maakte Zuid-Korea de meeste aanspraak op de Golden Goal. Zo schoot Sun-Hong Hwang onder muur door. Buffon hield Italië op de been. Italië claimde een strafschop, maar in plaats daarvan moest de ploeg van Trapattoni met tien man verder. Want arbiter Moreno bestrafte niet Koreaan Jin-Cheul Choi maar Totti voor een duikeling. Omdat de spelverdeler al in de eerste helft met een gele kaart was bestraft, kreeg Totti rood.

Een onterecht afgekeurd doelpunt van Tommasi, een gemiste kopkans Sun-Hong Hwang en een knappe redding van Woon-Jae Lee op de inzet van Gennaro Gattuso voedde de dramatiek van het duel. Maar Jung-Hwan Ahn maakte het drama compleet. De spits, die de strafschop miste, kopte op aangeven van Young-Pyo Lee naar de kwartfinale, waar Spanje wacht.