Zuid-Afrika simpel voorbij slap Slovenië

Zuid-Afrika boekte de eerste overwinning ooit op een WK en is dicht bij plaatsing voor de achtste finale. Slachtoffer was het armoedige Slovenië, dat al na twee wedstrijden definitief is uitgeschakeld.

De winst van Zuid-Afrika was nauwelijks legendarisch te noemen. De Slovenen deden namelijk in niets meer denken aan de ploeg die op EURO 2000 een frisse indruk achterliet. De mannen van bondscoach Srecko Katanec bewogen zich ongeïnspireerd en ongeïnteresseerd over het veld. De vroege uitschakeling leek niemend te deren.

Vooral achterin was de concentratie ver te zoeken. Iedere Zuid-Afrikaan die ook maar een pas deed om zich vrij te lopen, kwam ook simpel vrij. De snelle openingstreffer was daar een voorbeeld van. Quinton Fortune nam een vrije trap en Siyabonga Nomvete kroop uit de rug van zijn tegenstander en werkte de bal enigszins gelukkig met zijn knie in het doel.

In aanvallend opzicht speelden de Slovenen evenmin weinig klaar. Pas in de 71ste minuut hoefde André Arendse, die in het doel van Zuid-Afrika opnieuw de voorkeur kreeg boven Hans Vonk, voor het eerst in te grijpen. Arendse maakte een aardige kopbal van invaller Nastja Ceh onschadelijk.

Zuid-Afrika kreeg meer kansen. Vooral Benni McCarthy had kunnen en moeten scoren. De voormalige Ajacied had weinig geluk en zag zijn schoten steeds recht op doelman Simeunovic af gaan. Eén keer was de Sloveense keeper kansloos maar toen stond de paal een treffer van McCarthy in de weg.

De misser bleef zonder gevolgen omdat de Slovenen er niet eens wanhoopsoffensief konden of probeerden uit te persen. In de laatste wedstrijd in poule B hebben de Zuid-Afrikanen nu genoeg aan een puntje tegen het al geplaatste Spanje. Een kleine nederlaag kan afhankelijk van het resultaat bij Paraguay-Slovenië ook al voldoende zijn.

Bekijk hier al onze video's