Zuid-Korea Onder-20 met Oekraïne naar finale, WK-drama voor Italië

Zuid-Korea heeft zich als tweede land geplaatst voor de finale van het WK Onder-20. De Aziaten waren in de halve finale te sterk voor de leeftijdgenoten van Ecuador: 1-0. Die eindstand stond eerder op de avond ook al op het bord toen Italië Onder-20 werd geklopt door Oekraïne. In een meeslepende slotfase was er in dat duel een hoofdrol voor spits Gianluca Scamacca, die in het verleden speelde voor PSV en (afgelopen seizoen nog) PEC Zwolle.

Bij Ecuador speelde Willem II-linksback Diego Palacios de hele wedstrijd, maar hij kon niet voorkomen dat zijn ploeg werd geëlimineerd. Verdediger Choi Jun reageerde attent na een snel genomen vrije trap van ploeggenoot Lee Kang-In (een toptalent in dienst van Valencia), zijn treffer bleek de enige van de wedstrijd.

Scamacca
In de eindstrijd neemt Zuid-Korea het dus op tegen Oekraïne, dat Italië klopte. Beide teams zochten zonder goals de kleedkamers op voor de rust, maar twintig minuten na de hervatting nam Oekraïne de leiding: Dinamo Kiev-middenvelder Serhiy Buletsa tekende voor de 1-0. Een rode kaart voor verdediger Denys Popov (twee keer geel) betekende vervolgens dat Oekraïne het in de laatste tien minuten met een man minder moest doen.

De Oost-Europeanen hielden lang stand, maar leken in de dying seconds alsnog het deksel op de neus te krijgen. Scamacca - die een paar jaar in de jeugd en het tweede van PSV speelde en vorig seizoen namens PEC nog een paar keer mocht opdraven in de Eredivisie - controleerde een voorzet knap met zijn knie en schoot uit de draai de gelijkmaker binnen.

De ontlading was enorm bij Italië, maar dat maakte razendsnel plaats voor ontgoocheling. De VAR keek het doelpunt (in de tweede van drie minuten blessuretijd) terug en zag op de beelden dat de in de winterstop naar Sassuolo verhuisde Scamacca bij het controleren zijn naaste belager met de arm in het gezicht raakte. De arbiter van dienst ging naar de beelden kijken en oordeelde op zijn beurt dat het doelpunt daardoor moest worden afgekeurd: 1-0 was derhalve de eindstand.