Zorgen voor Van Gaal ondanks soevereine zege van Oranje in Polen

Reacties

Het Nederlands elftal heeft donderdagavond een belangrijke stap gezet richting de Final Four van de Nations League. In het uitduel met Polen kwam de ploeg van bondscoach Louis van Gaal nauwelijks in de problemen en boekte het dankzij goals van Cody Gakpo en Steven Bergwijn een soevereine overwinning. Wel waren er in het voorlaatste duel richting het WK zorgen over het uitvallen van Teun Koopmeiners en Memphis Depay.

Zorgen voor Van Gaal ondanks soevereine zege van Oranje in Polen
© Pro Shots
Polen
Polen
0 - 2
Nederland
Nederland

Oranje moest in juni tijdens de eerste confrontatie in De Kuip nog een beroep doen op zijn veerkracht, nadat Polen al vroeg de leiding had genomen en die voorsprong vlak na rust zelfs verdubbelde (2-2). In Warschau was de start van Nederland drie maanden later wél goed. En dat terwijl het duel nog zo vervelend begon. Koopmeiners moest de strijd al na één minuut staken, toen hij een tik op zijn hoofd kreeg in een luchtduel met Karol Linetty. De middenvelder van Atalanta Bergamo bleef aangeslagen op de grond liggen en verliet het veld per brancard.

Van Gaal moest zijn strijdplan door de vervelende aftocht van Koopmeiners meteen aanpassen, maar het spel van Oranje leed er niet onder. Steven Berghuis viel uitstekend in en stond met een vlijmscherpe voorzet al snel aan de basis van de eerste kans, Daley Blind raakte de bal echter niet goed. Kort daarna was het alsnog raak toen de bal na een combinatie over de rechterflank tussen Berghuis en Denzel Dumfries bij Memphis kwam. Die bereikte de meegelopen Dumfries met een gevoelvol passje, waarna Gakpo de voorzet van de vleugelverdediger binnentikte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Oranje liet met die prachtige openingstreffer zien waartoe het in staat is als alles klopt, maar meer momenten van klasse bleven in het restant van de eerste helft uit. De mannen van Van Gaal domineerden, maar doelman Wojciech Szczesny kwam verder niet meer in de problemen. Zo vlogen twee schoten van Berghuis ruim naast. Aan de andere kant werd ook Remko Pasveer tijdens zijn interlanddebuut niet in verlegenheid gebracht. Polen kwam maar moeilijk onder de druk uit, waardoor Robert Lewandowski nauwelijks in het spel voorkwam.

Om daar verandering in te brengen, bracht bondscoach Czeslaw Michniewicz na rust met Arek Milik een extra aanvaller in voor middenvelder Linetty. Heel even leek dat effect te sorteren, aangezien Oranje zich – met Marten de Roon in plaats van Frenkie de Jong – even geen raad wist met die nieuwe samenstelling. Milik had daar van kunnen profiteren toen Piotr Zielinski met een steekpass Przemyslaw Frankowski wegstuurde uit de rug van Blind, maar de voormalig spits van Ajax schoot de bal van dichtbij hoog over het doel van Pasveer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die grote kans van Polen kwam kort nadat Oranje met het uitvallen van Memphis een volgende tegenvaller te verwerken had gekregen. De 28-jarige aanvaller van Barcelona kon niet verder wegens hamstringklachten en moest zich laten vervangen door Vincent Janssen. De spits van Antwerp FC toonde acht minuten na zijn entree al meteen zijn waarde. Na balverlies van Polen maakte hij zich met een Poolse verdediger in zijn rug uitstekend breed voor een succesvolle één-twee met Bergwijn, die vervolgens vakkundig afrondde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarmee smoorde Oranje de opleving van Polen in de kiem. Met debutant Kenneth Taylor (in plaats van Berghuis) en Wout Weghorst (in plaats van Bergwijn) in het laatste kwartier nog in de ploeg, had het Nederlands elftal de score verder kunnen opvoeren. Dat lukte niet, wel raakte Weghorst nog betrokken bij een opstootje met Szczesny. Met drie punten meer dan België heeft Oranje na de eerdere 1-4 zege in Brussel een goede uitgangspositie om de Final Four te bereiken. Het zal Van Gaal vertrouwen bieden richting het laatste duel voor het WK in Qatar.

Zo 25 sep. 2022

De winnaar van Groep 4 plaatst zich voor de Final Four van de Nations League in juni 2023. Bij een gelijk aantal punten geeft het onderling resultaat de doorslag.

UEFA Nations League

Stand League A Groep 4 UEFA Nations League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
6
5
1
0
14-6
+8
16
2
België
6
3
1
2
11-8
+3
10
3
Polen
6
2
1
3
6-12
-6
7
4
Wales
6
0
1
5
6-11
-5
1
* Actueel tot en met 2 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.