Zorgen bij Arsenal ondanks voorkomen historische nederlaag tegen Fulham

Arsenal heeft diep in blessuretijd de eerste nederlaag ooit in eigen huis tegen Fulham voorkomen. De tegen degradatie vechtende gasten zagen daardoor peperdure punten verdampen. Hoewel de blijdschap bij Arsenal groot was na de late gelijkmaker, zijn er ook flinke zorgen. Clubtopscorer Alexandre Lacazette viel uit met een blessure.

Arsenal
Arsenal
1 - 1
Fulham
Fulham

Via de competitie Europees voetbal halen, wordt voor Arsenal een hele klus. Vooraf was de achterstand op de plekken die recht geven op een Champions League-ticket al tien punten, terwijl de ploeg van Mikel Arteta bij de eerste zeven moet eindigen om via de ranglijst überhaupt Europees voetbal af te dwingen. De zevende stek is goed voor deelname aan de voorronde van de Conference League.

Wat dat betreft is de Europa League een veel betere optie voor Arsenal. Donderdag werd Slavia Praag uitgeschakeld, waardoor in de halve finale Villarreal wacht. Als The Gunners het toernooi winnen, levert dat een ticket voor de Champions League op. Een thuisduel met Fulham eindigde nog nooit in een nederlaag (zie tweet), maar het liep allemaal anders.

In de beginfase wees nog niets op averij van Arsenal. Al binnen een minuut kreeg Gabriel Martinelli een kans en kort daarna mocht hij nog eens aanleggen. De Braziliaanse aanvaller, die mede aan de bak mocht door de afwezigheid van Pierre-Emerick Aubameyang, had bij dat schot beter de er veel beter voor staande Dani Ceballos zijn gang kunnen laten. Na die beginfase kwam Fulham beter in de wedstrijd en kreeg Josh Maja een grote kans.

Toch leek Arsenal op slag van rust op voorsprong te komen. Ceballos kopte raak, maar de VAR concludeerde dat in de aanloop Bukayo Saka buitenspel had gestaan. Voor dat besluit waren de befaamde lijnen nodig, kort daarna was dat bij een volgende afgekeurde goal van Arsenal niet het geval. Joachim Andersen liep de bal in zijn eigen doel, maar dit keer had Emile Smith Rowe buitenspel gestaan en was dat geconstateerd door de assistent-scheidsrechter.

Zo werd met een 0-0 stand de rust bereikt en probeerde Arsenal het na rust opnieuw. Een vroege kans van Lacazette en een poging van Saka tegen de paal hintten opnieuw naar de openingsgoal, maar daarna kreeg de thuisploeg klap op klap. Eerst oordeelde de VAR dat Ola Aina voorafgaand aan een overtreding van Gabriel op Mario Lemina geen buitenspel had gestaan. Zo kwam er een penalty en die werd feilloos omgezet in de 0-1 door Maja.

Lacazette
Vervolgens moest Lacazette het strijdtoneel verlaten. Zonder dat er een tegenstander in de buurt was, greep hij naar zijn hamstring. Het slotoffensief zonder hem leidde ondanks kansen voor Nicolas Pépé en Martinelli lang niet tot de gelijkmaker. En toch kon Fulham de even belangrijke als onverwachte zege niet uit het vuur slepen. Bij een laatste wanhoopsaanval viel een gekraakt schot van Ceballos voor de voeten van Eddie Nketiah. Hij tikte binnen en na het groene licht van de VAR, Rob Holding stond niet hinderlijk buitenspel, was de eindstand een feit.

Fulham, dat de geblesseerde Terence Kongolo en Kenny Tete vanwege coronaperikelen moest missen, kreeg zo met het oog op handhaving een enorme dreun. Arsenal heeft niet veel aan het punt en zal de Europa League zodoende alleen maar meer prioriteit geven. Daarom zal het des te belangrijker zijn hoe erg de blessure van Lacazette is.