Zorgeloze start voor Bosz, Osimhen goud waard voor Napoli

Het Olympique Lyon van trainer Peter Bosz is goed gestart aan de groepsfase van de Europa League. De Fransen wonnen op bezoek bij Rangers FC. Bij Eintracht Frankfurt was er een persoonlijke opsteker voor Sam Lammers, terwijl Napoli zich knap terugknokte tegen Leicester City.

© Imago
In dit overzicht bundelen we de interessantste wedstrijden uit de groepsfase van de Europa League en Conference League. Onderaan tref je alle uitslagen van de duels die om 21.00 uur begonnen zijn.

Europa League

Glasgow Rangers
0 - 2
Olympique Lyonnais

Het Olympique Lyon van Bosz kreeg de smaak in de Franse competitie al te pakken met zeges op FC Nantes (0-1) en Strasbourg (3-1). Die vorm nam de ploeg mee naar Europa, waar de Schotse kampioen Rangers werd verslagen. Opnieuw liet Bruno Guimarães zich zien bij Lyon. De middenvelder leverde de assist op de openingstreffer van Karl Toko Ekambi. De thuisploeg van trainer Steven Gerrard miste vervolgens kansen op de 1-1 via John Lundstram (naast) en Ryan Kent (redding Anthony Lopes).

Waar Rangers de kansen liet liggen, scoorde Lyon in de tweede helft wel. Islam Slimani gaf na een chaotische situatie voor het Schotse doel het laatste tikje, waarna de bal ook nog via een verdediger van Rangers binnen rolde. James Tavernier schoot daarop nog tegen de paal namens Rangers, maar een goal zat er niet meer in voor de Schotten.

Eintracht Frankfurt
1 - 1
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Fenerbahçe, met Ferdi Kadioglu in de basis, maakte een sterke indruk tegen Eintracht Frankfurt. In de elfde minuut was het raak voor de Turken. Mesut Özil maakte een voor hem zeldzaam doelpunt. De Duitser pikte in zijn carrière regelmatig goals mee voor Werder Bremen, Real Madrid en Arsenal, maar de laatste jaren gaat de doelpuntenteller steeds lastiger omhoog. In de Europa League was het dit seizoen echter snel raak voor Özil, die zijn eerste Europese doelpunt sinds 20 september 2018 (Arsenal-Vorskla Poltava, 4-2) maakte. Na een ware carambole tikte hij van dichtbij binnen.

Vlak voor rust trok Sam Lammers dus met zijn eerste goal de stand gelijk. De Nederlandse spits vertrok samen met Filip Kostic op het randje van buitenspel, waarna de Servische buitenspeler de bal kreeg. Na een lage voorzet hoefde Lammers simpelweg tegen de bal aan te lopen om de 1-1 te produceren. Voor Lammers, die het in Italië vooral met invalbeurten moest doen, was het zijn eerste goal sinds 17 oktober. De tweede goal van Lammers ging vanwege buitenspel niet door en dat gold ook voor de 1-2 van de bezoekers. In een hectische slotfase miste Dimitrios Pelkas een penalty, waarna Mergim Berisha in de rebound alsnog scoorde. Die treffer ging echter niet door.

Leicester City
2 - 2
Napoli
Napoli

Een van de krakers in de eerste groepsronde van de Europa League was Leicester-Napoli. De Engelsen toonden zich in die wedstrijd uiterst effectief. Ayoze Pérez opende al na negen minuten de score na een pass van Harvey Barnes. Napoli had veel de bal, maar creëerde niet veel. Een van de dreigende momenten was een geblokt schot van Piotr Zielinski en een schot van Hirving Lozano dat gepakt werd door doelman Kasper Schmeichel.

Leicester sloeg vervolgens aan de andere kant toe via Patson Daka, maar die goal ging na VAR-beraad niet door vanwege buitenspel. Een paar minuten later telde de 2-0 alsnog. Nu scoorde Barnes op aangeven van Kelechi Iheanacho. De bezoekers brachten de spanning echter al snel terug met een prachtige aanval. Victor Osimhen was daar het eindstation van en hij verraste Schmeichel met een wippertje. De aanvaller uit Nigeria werd in de slotfase helemaal het goudhaantje. Uit een voorzet van Matteo Politano kopte Osimhen de 2-2 tegen de touwen. Leicester moest in de slotfase nog met tien man verder na een rode kaart voor Wilfred Ndidi, maar aan de score veranderde niets meer.