Zoete herinneringen Feyenoord, Ajax scoort erop los

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De debatten op zondag worden geopend door Roda JC Kerkrade en FC Utrecht. De aandacht gaat later op de dag uit naar de kelderclash tussen FC Twente en Sparta Rotterdam en het lastige uitduel van Ajax bij PEC Zwolle.

Zoete herinneringen Feyenoord, Ajax scoort erop los

Roda JC Kerkrade - FC Utrecht


Aftrap:12.30 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade:6 punten
Laatste 5 duels FC Utrecht:9 punten

ACTUEEL

• Voor het opkrabbelende Roda JC Kerkrade zijn de belangen als nummer zestien logischerwijs levensgroot. De Limburgers doen bij een zege heel goede zaken. Tegenstander FC Utrecht is een van de clubs die kans maakt op de vierde plaats.

• Roda JC Kerkrade trof deze Eredivisie-jaargang al acht keer doel met het hoofd. Alleen PSV (tien kopgoals) en Vitesse (negen) scoorden in de eerste 23 speelrondes vaker op deze manier.

Vorige week pakte Roda JC Kerkrade knap een punt bij SC Heerenveen.

• Jean-Paul de Jong werd vorige week de derde FC Utrecht-trainer die ongeslagen bleef in zijn eerste zes Eredivisie-duels. Eerder slaagden Ton du Chatinier (eerste zeven) en Nol de Ruiter (eerste zes) hier ook in.

Roda JC Kerkrade fabriceerde dit Eredivisie-seizoen 25 goals, nog maar één minder dan in het volledige afgelopen seizoen. Aan de andere kant zijn de Limburgers slechts twee tegengoals verwijderd van het totaal van de voorbije jaargang.

FC Utrecht rekende vorige week af met PEC Zwolle.

• Liefst zes van de laatste twaalf doelpunten die FC Utrecht om de oren kreeg, vielen in het laatste kwartier. Ook afgelopen week was dat het geval, al was de 2-1 van PEC Zwolle alleen belangrijk voor de statistieken.

• Deze competitie veroverde Roda JC Kerkrade dertien punten in de tien duels met Henk Dijkhuizen binnen de lijnen. De oogst in wedstrijden waarin de verdediger geen acte de presence gaf is veel minder: vier punten in dertien duels.

HISTORIE

• Roda JC Kerkrade won iets meer dan de helft van de 43 Eredivisie-thuisduels met FC Utrecht (22 van de 43). Zestien ontmoetingen resulteerden in een remise en vijf keer triomfeerden de Domstedelingen.

• De laatste vier edities van Roda JC Kerkrade - FC Utrecht leverden in totaal slechts drie treffers op. Vorig seizoen rolde er een doelpuntloos gelijkspel uit de bus.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Roda JC Kerkrade en FC Utrecht:


SeizoenUitslag
2011/121-3
2012/130-1
2013/141-0
2015/161-0
2016/170-0

Feyenoord - Heracles Almelo


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Ed Janssen
Laatste 5 duels Feyenoord:7 punten
Laatste 5 duels Heracles Almelo:5 punten

ACTUEEL

• Na de recente nederlagen tegen VVV-Venlo en Vitesse moet Feyenoord inmiddels alle zeilen bijzetten om de vierde plaats te veroveren. De Rotterdammers treffen in Heracles Almelo een club die wisselvallig presteert en nog een paar puntjes nodig heeft om officieel veilig te zijn.

Feyenoord is een van de slechtst presterende titelverdedigers in de historie van de Eredivisie. Slechts twee kampioenen hadden na 23 speelrondes nog minder punten dan de Rotterdammers nu: Sparta in 1959/60 en AZ 2009/10.

• Brandley Kuwas bediende vorige week Vincent Vermeij op maat voor Heracles' enige treffer tegen Willem II (1-0) en werd na Marko Vejinovic en Willie Overtoom de derde speler van de Heraclieden met minimaal negen assists in een Eredivisie-seizoen sinds de promotie van de club in 2005.

Vorige week verloor Feyenoord bij Vitesse.

• Op 9 september boekte Feyenoord een 2-4 zege op bezoek bij Heracles Almelo. Sindsdien wonnen de Rotterdammers nog maar zeven van de negentien competitieduels en zouden ze in een ranglijst over deze periode slechts achtste staan.

• Heracles Almelo verloor zestien van zijn vorige zeventien Eredivisie-uitwedstrijden tegen de regerend landskampioen. Eenmaal sleepte de club uit Overijssel in een dergelijk duel een punt uit het vuur: afgelopen seizoen bij PSV (1-1).

Heracles Almelo zette tijdens de voorbije speelronde Willem II opzij.

• John Stegeman boekte tot nu toe 44 Eredivisie-zeges als trainer van Heracles Almelo. Alleen Peter Bosz was vaker succesvol: 45 keer. Woensdag werd bekend dat Stegeman na dit seizoen vertrekt bij de Heraclieden.

HISTORIE

• Feyenoord zegevierde in dertien van de vorige zeventien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo. Drie keer werd het gelijk en eenmaal kraaiden de bezoekers victorie.

Een razendsnelle voorbeschouwing op Feyenoord - Heracles Almelo.

• Die ene Heracles-zege dateert uit het seizoen 2013/14, toen het 1-2 werd. Graziano Pellè kreeg in dat duel een rode kaart. De drie daaropvolgende edities werden allemaal gewonnen door Feyenoord, waaronder de kampioenswedstrijd van 14 mei 2017.

'Jørgensen is op zoek naar vertrouwen bij Feyenoord'

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Feyenoord en Heracles Almelo:


SeizoenUitslag
2012/136-0
2013/141-2
2014/152-1
2015/163-0
2016/173-1

FC Twente - Sparta Rotterdam


Aftrap:14.30 uur
Scheidsrechter:Pol van Boekel
Laatste 5 duels FC Twente:1 punt
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam:3 punten

ACTUEEL

Een ultieme kelderkraker, zo kan FC Twente - Sparta Rotterdam worden omschreven. Hekkensluiter Sparta heeft twee punten minder dan nummer zeventien FC Twente.

Dit Eredivisie-seizoen ging FC Twente al vijftien keer onderuit. Sinds de eeuwwisseling verloren de Tukkers alleen in de jaargang 2003/04 vaker: zestien keer.

'Kramer zal hooguit als pinchhitter gebruikt worden tegen FC Twente'

• In de eerste 23 speelrondes fabriceerde Sparta Rotterdam slechts achttien doelpunten, een negatief clubrecord. Niet voor niets legden De Kasteelheren maandag Michiel Kramer vast.

FC Twente verloor vorige week nipt bij Ajax.

• FC Twente kwam in zijn vorige zeven thuiswedstrijden in de Eredivisie niet tot winst, een evenaring van het negatieve record uit het seizoen 1966/67. Bij een gelijkspel of nederlaag tegen Sparta Rotterdam heeft de huidige generatie het record dus alleen in handen.

• Sinds de aanstelling van Dick Advocaat op 25 december werden alle zes competitieduels van Sparta Rotterdam met slechts één doelpunt verschil beslist. De Kasteelheren zaten niet vaker dan eenmaal aan de goede kant van de score.

• FC Twente - Sparta Rotterdam is ook een duel tussen de ploegen die dit Eredivisie-seizoen de meeste spelers hebben ingezet, respectievelijk 29 en dertig.

Tijdens de vorige speelronde weerde Sparta Rotterdam zich kranig tegen PSV.

HISTORIE

• Voor de 43ste keer ontvangt FC Twente Sparta Rotterdam in het kader van de Eredivisie. De Tukkers triomfeerden tot nu toe 27 maal en moesten acht keer alle punten aan de bezoekers laten. Zeven ontmoetingen bleven onbeslist.

Afgelopen seizoen zegevierde FC Twente met 3-1 in dit duel en nam Hakim Ziyech in stijl afscheid van de club door twee keer te scoren. Ook Yaw Yeboah scoorde voor de Tukkers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Twente en Sparta Rotterdam:


SeizoenUitslag
2006/072-0
2007/081-2
2008/096-2
2009/103-0
2016/173-1

PEC Zwolle - Ajax


Aftrap:16.45 uur
Scheidsrechter:Kevin Blom
Laatste 5 duels PEC Zwolle:6 punten
Laatste 5 duels Ajax:13 punten

ACTUEEL

• PEC Zwolle presteert de laatste speelrondes wat wisselvallig, maar de club draait nog altijd goed mee in de subtop. Het verhaal van Ajax is bekend: de Amsterdammers kunnen de achterstand op PSV terugbrengen tot vijf punten bij een zege.

• In zijn laatste negen Eredivisie-duels was Mustafa Saymak goed voor liefst zeven treffers en één assist. De middenvelder is met negen doelpunten ook clubtopscorer van PEC Zwolle.

Een razendsnelle vooruitblik op PEC Zwolle - Ajax

• Na 23 speelrondes voerde Hakim Ziyech met kop en schouders het klassement van meest gecreëerde kansen aan. De teller van de Ajacied staat op 97 en dus kan hij tegen PEC Zwolle de grens van honderd gecreëerde kansen doorbreken. De Marokkaans international is tevens de Eredivisie-speler met de meeste schoten, liefst 111.

• Deze Eredivisie-jaargang kreeg PEC Zwolle het nog niet voor elkaar een ploeg te verslaan die op de dag van die wedstrijd in de topzeven stond (vier remises en vijf nederlagen).

'Aflopend contract Viergever zal voor Ten Hag geen rol spelen'

• Hoewel Ajax inclusief het duel bij PEC Zwolle nog zes uitwedstrijden te gaan heeft, maakten de Amsterdammers dit seizoen al meer treffers buitenshuis dan in de voorbije jaargang: 32 om 31.

'PEC moet tegen Ajax aantonen dat de opgelopen tikken toeval zijn'

• Ajax loopt qua punten keurig in de pas met de voorbije seizoenen en doet het zelfs beter dan in de meeste jaren onder Frank de Boer, zie onderstaande tweet.

HISTORIE

• PEC Zwolle kreeg het vier keer voor elkaar om in eigen huis Ajax op de knieën te dwingen, al dateert de laatste zege alweer uit 1988. Negen keer trokken de Amsterdammers aan het langste eind en vier ontmoetingen leidden niet tot een winnaar.

• In de seizoenen 2002/03 en 2003/04 werd het twee edities achtereen 0-5 voor Ajax. In dat eerste duel stond Diederik Boer onder de lat bij De Blauwvingers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen PEC Zwolle en Ajax:


SeizoenUitslag
2012/132-4
2013/141-1
2014/151-1
2015/160-2
2016/171-3

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.