Zoet in voetsporen Van der Sar, Ajax vreest zeldzaam slechte start

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Net als vorige week zaterdag komen ook deze zaterdag PSV en Ajax in actie. NAC Breda en ADO Den Haag azen op eerherstel.

Zoet in voetsporen Van der Sar, Ajax vreest zeldzaam slechte start

NAC Breda - De Graafschap

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• NAC Breda zette het seizoen afgelopen week in met een 5-0 verliesbeurt bij AZ. Daardoor kregen de Brabanders de rode lantaarn in handen. De Graafschap zorgde voor een stunt door Feyenoord in eigen huis te vloeren.

• Alleen Ernie Brandts leed als debuterend NAC Breda-trainer op het hoogste niveau een grotere nederlaag dan Mitchell van der Gaag afgelopen week. Brandts' ploeg verloor in 2006 met liefst 8-1 bij ook al AZ. Dat seizoen eindigden de Bredanaars nog als elfde.

Hidde Jurjus verrichtte afgelopen weekeinde vijf reddingen. Daarmee hoefde de keeper van De Graafschap alleen in Lars Unnerstall van VVV-Venlo (zes reddingen) zijn meerdere te erkennen.

NAC Breda kwam er vorige week niet aan te pas tegen AZ.

• Het is alweer dertien jaar geleden dat NAC Breda zijn eerste Eredivisie-thuiswedstrijd van het jaar in winst omzette. Destijds rekenden de Brabanders af met Willem II (1-0). Sindsdien verloor NAC zeven keer zijn eerste thuisduel op het hoogste niveau en dwong het nog drie keer een gelijkspel af.

• Als De Graafschap een zege boekt, heeft de club na twee speelrondes al meer punten dan in de gehele eerste seizoenshelft van 2015/16 (het vorige jaar waarin de Achterhoekers uitkwamen op het hoogste niveau). Destijds stond de teller halverwege pas op vijf punten.

• Verder kunnen De Superboeren voor het eerst sinds maart 2011 twee keer op rij winnen in Eredivisie-verband. Overigens won De Graafschap nog nooit de eerste twee Eredivisie-duels in een seizoen.

De Graafschap stuntte vorige week tegen Feyenoord.

Historie

• NAC Breda zegevierde in dertien van zijn vorige zeventien Eredivisie-thuisduels met De Graafschap. Slechts tweemaal kraaiden de bezoekers victorie en twee ontmoetingen kenden geen winnaar.

• In het seizoen 2011/12 kruisten deze clubs voor het laatst de degens op het hoogste niveau. In Breda werd het 1-1 door goals van Michael de Leeuw en Anthony Lurling.

De laatste 5 Eredivisie-edities van NAC Breda - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2004/05 3-2
2007/08 1-0
2008/09 0-1
2010/11 2-0
2011/12 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - Ajax

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• VVV-Venlo won vorige week met 0-1 van Willem II en Ajax bleef in eigen huis steken op een 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

• De zege van VVV-Venlo bij Willem II was des te knapper als je je realiseert dat de Limburgers slechts tot zeven balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied kwamen.

• De laatste drie goals die Ajax incasseerde, betroffen allemaal schoten van buiten het zestienmetergebied. Vorige week deed Heraclied Kristoffer Peterson de Amsterdammers pijn.

VVV-Venlo klopte Willem II tijdens de eerste speelronde.

• VVV-Venlo noteerde tegen Willem II maar één inzet tussen de palen, het laagste aantal van alle clubs in de eerste speelronde.

• Slechts eenmaal in de Eredivisie-historie bleef Ajax zonder zege tijdens de eerste twee speelrondes. Dat was in het seizoen 1958/59 (twee verliesbeurten).

• In de voorbije twee Eredivisie-seizoenen was Ajax steeds de best presterende club in uitwedstrijden. De Amsterdammers verzamelden respectievelijk 37 punten (2016/17) en 36 punten (2017/18).

Ajax morste vorige week punten tegen Heracles Almelo (1-1).

Historie

• VVV-Venlo speelde 21 keer een Eredivisie-thuiswedstrijd tegen Ajax en kwam vijf keer tot winst. Ajax zegevierde tien keer en de overige zes ontmoetingen resulteerden in een remise.

In het seizoen 2010/11 boekte Ajax een 0-2 zege bij VVV-Venlo. Ahmed Mido Hossam maakte die middag zijn een na laatste treffer in dienst van de Amsterdammers.

De Ligt: 'Focus ligt op VVV-Venlo, daarna pas op Dinamo Kiev'

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Ajax:

Seizoen Uitslag
2009/10 0-4
2010/11 0-2
2011/12 2-2
2012/13 0-3
2017/18 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fortuna Sittard - PSV

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Fortuna Sittard noteerde afgelopen week bij zijn rentree in de Eredivisie een 1-1 gelijkspel tegen Excelsior. PSV boekte een royale 4-0 zege op FC Utrecht.

• Vanzelfsprekend is dit een bijzonder duel voor Mark van Bommel, die als prof debuteerde bij Fortuna Sittard en een van de boegbeelden was van de ploeg die in de jaren negentig geregeld voor verrassingen zorgde in de Eredivisie.

• Jorrit Smeets maakte vorige week tegen Excelsior de eerste Eredivisie-goal van Fortuna Sittard sinds René van Dieren in april 2002.

Fortuna Sittard veroverde het vorige week zijn eerste Eredivisie-punt sinds 2002.

• In zijn laatste acht Eredivisie-seizoenen won Fortuna Sittard nimmer zijn eerste thuiswedstrijd. De Limburgers speelden drie keer gelijk en verloren vijf keer.

• PSV ging in de 21ste eeuw slechts twee keer onderuit tegen gepromoveerde clubs. De Eindhovenaren speelden 75 keer tegen nieuwkomers (66 zeges en zeven remises).

• Met Fortuna Sittard komt Luuk de Jong zijn 25ste verschillende club tegen in de Eredivisie. De spits scoorde tegen alle voorgaande 24 opponenten. Scoort De Jong zaterdagavond, dan evenaart hij Lasse Schöne, de huidige Eredivisie-speler met goals tegen de meeste verschillende tegenstanders.

• Jeroen Zoet staat na het duel met FC Utrecht op 79 clean sheets in de Eredivisie. Met zijn 27 jaar en 224 dagen kan hij de jongste sluitpost met tachtig clean sheets worden sinds Edwin van der Sar in 1997 (27 jaar en 35 dagen).

PSV pakte vorige week drie punten tegen FC Utrecht.

Historie

• Fortuna Sittard triomfeerde in vier van de negentien eerdere Eredivisie-ontmoetingen die het voor eigen publiek speelde met PSV. De Eindhovenaren hadden twaalf keer succes en drie edities leverden geen winnaar op.

• De meeste legendarische editie is die van 1998/99, toen Fortuna Sittard met liefst 6-4 zegevierde. Regillio Simons maakte in dat duel vier goals.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - PSV:

Seizoen Uitslag
1997/98 1-2
1998/99 6-4
1999/2000 0-4
2000/01 0-3
2001/02 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - ADO Den Haag

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

• Met een 1-1 gelijkspel bij Ajax beleefde Heracles Almelo een zeer verdienstelijke Eredivisie-start. Dat kon van ADO Den Haag - een 1-2 verlies tegen FC Emmen - niet worden gezegd.

• In het duel met Ajax maakte Heracles Almelo liefst 25 overtredingen. Vorig seizoen haalde alleen Sparta Rotterdam een keer dit aantal (26 zelfs, op bezoek bij VVV-Venlo).

• De goal van Sheraldo Becker van vorige week was bijzonder. Het was het eerste Eredivisie-doelpunt van ADO Den Haag sinds 28 januari waarbij Bjørn Johnsen (inmiddels vertrokken) of Nasser El Khayati niet rechtstreeks betrokken was met een goal of een assist.

ADO Den Haag liet zich vorige week verschalken door FC Emmen.

• Heracles Almelo wordt de eerste ploeg die 250 Eredivisie-duels op kunstgras gaat afwerken. Op deze achtergrond rekenden de Heraclieden het vaakst af met ADO Den Haag: tien keer.

• Zes van de laatste zeven tegengoals van Heracles vielen uit een standaardsituatie, waaronder de gelijkmaker van Ajax vorige week.

Sinds de jaarwisseling creëerde El Khayati liefst 56 kansen in Eredivisie-verband; alleen Hakim Ziyech (69 stuks) blijft de spelmaker van ADO Den Haag voor in dit opzicht.

Historie

• Heracles Almelo won zeven van zijn vorige zestien Eredivisie-thuisduels met ADO Den Haag. De residentieclub kraaide driemaal victorie en zes confrontaties bleven zonder winnaar.

Geen van de vorige zestien edities van Heracles Almelo - ADO Den Haag eindigde in 0-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-0
2014/15 3-1
2015/16 1-1
2016/17 4-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.