Zoet in het spoor van De Goey, Willem II veelgebruiker van spelers

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdagavond staan PSV en NAC Breda tegenover elkaar, de koploper en de hekkensluiter. SC Heerenveen probeert in Den Haag de opmars voort te zetten.

Zoet in het spoor van De Goey, Willem II veelgebruiker van spelers

VVV-Venlo - Excelsior

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• In een spectaculair duel ging VVV-Venlo vorige week onderuit bij FC Groningen. De Limburgers verloren hun laatste drie competitiewedstrijden en zagen daardoor hun voorsprong op de clubs in de onderste regionen afnemen. Zo volgt Excelsior nog maar op drie punten, hoewel de Kralingers vorige week verloren van PSV.

• Met zijn treffer tegen FC Groningen werd Peniel Mlapa vorige week de vierde speler van VVV-Venlo in deze eeuw met minimaal tien goals in een Eredivisie-seizoen. De aanvaller trad in de voetsporen van Nordin Amrabat (tien goals in 2007/08), Ruud Boymans (elf treffers in 2010/11) en Clint Leemans (tien doelpunten in 2017/18).

• Excelsior kwam in zijn laatste twee Eredivisie-duels (met FC Utrecht en PSV) niet tot scoren. Dat was de Kralingers in februari 2018 voor het laatst overkomen.

VVV-Venlo ging vorige week nipt onderuit bij FC Groningen.

• VVV-Venlo veroverde sinds de jaarwisseling slechts zes punten. Alleen NAC Breda pakte in 2019 minder punten: twee. Net als de ploeg van Maurice Steijn pakte ook Fortuna Sittard zes punten.

• Nu al incasseerde Excelsior dit Eredivisie-seizoen 56 doelpunten, net zoveel als in de volledige voorbije jaargang. De Kralingers hebben samen met Fortuna Sittard, FC Emmen en NAC Breda de meest gepasseerde defensie.

Mlapa loste in 2019 al 29 schoten, alleen Luuk de Jong (35) en Hakim Ziyech (33) blijven de aanvaller van VVV-Venlo in dit klassement voor.

Tijdens de vorige speelronde boog Excelsior het hoofd voor PSV.

Historie

• VVV-Venlo - Excelsior maakt pas voor de zevende keer deel uit van het Eredivisie-schema. De thuisploeg heeft een positieve balans met vier overwinningen en één nederlaag.

Vorig seizoen trok Excelsior echter aan het langste eind. De Kralingers triomfeerden met 2-3 dankzij goals van Levi Garcia, Hicham Faik en Mike van Duinen, spelers die inmiddels allemaal zijn vertrokken.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - Excelsior:

Seizoen Uitslag
1986/87 6-2
2007/08 3-1
2010/11 1-0
2011/12 0-0
2017/18 2-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - SC Heerenveen

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Ook na de 1-1 remise van vorige week vrijdag tegen De Graafschap moet ADO Den Haag nog naar onderen kijken. De voorsprong op de degradatiezone bedroeg bij aanvang van dit weekeinde maar vier punten. SC Heerenveen zit na twee zeges op rij juist in de lift en mag nog altijd dromen van een ticket voor de Europese play-offs.

• Na 24 speelrondes staat ADO Den Haag op 28 punten, vorig seizoen waren dat er 35 in dit stadium van de competitie. Vooral het aantal tegengoals is toegenomen, van 34 naar 48.

• Voor de tweede keer in de clubhistorie heeft SC Heerenveen minimaal twee spelers in de gelederen met ten minste twaalf goals in een Eredivisie-seizoen. Nu zijn dat Michel Vlap (twaalf goals) en Sam Lammers (dertien). Elf jaar geleden was er sprake van een trio goalgetters: Michael Bradley (vijftien), Miralem Sulejmani (veertien) en Gerald Sibon (dertien).

Vorige week pakte ADO Den Haag een punt op bezoek bij De Graafschap.

SC Heerenveen verzamelde deze competitie al negentien punten in uitwedstrijden, net zoveel als AZ. Alleen Ajax en PSV (beide 27 punten) presteren sterker buitenshuis.

• Vlap was in elk van de laatste vijf Eredivisie-duels goed voor een doelpunt of een assist en kan de eerste SC Heerenveen-speler worden die dit in zes opeenvolgende competitieduels presteert sinds Mark Uth begin 2015.

ADO Den Haag pakte slechts vijf punten in zijn laatste tien Eredivisie-wedstrijden tegen clubs die de dag aanvingen in het linkerrijtje.

SC Heerenveen zette tijdens de vorige speelronde Willem II opzij.

Historie

• Zowel ADO Den Haag als SC Heerenveen zegevierde zes keer in dit affiche. De andere uitgaves - u raadt het al - leverden geen winnaar op. Het doelsaldo is in het voordeel van SC Heerenveen: 17-19.

De laatste thuiszege stamt alweer uit het seizoen 2012/13. Sven Kums zette SC Heerenveen op voorsprong, maar daarna sloegen Danny Holla en Santi Kolk toe namens de residentieclub: 2-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 0-1
2015/16 1-1
2016/17 0-3
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - NAC Breda

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Met een zege bij Excelsior maakte PSV vorige week een einde aan een serie van drie duels zonder zege (allemaal gelijke spelen). De Eindhovenaren kunnen Ajax zaterdagavond op een achterstand van acht punten zetten, hoewel de Amsterdammers dan nog wel twee inhaalduels voor de boeg hebben. NAC Breda bezet de laatste plaats met vijf punten minder dan De Graafschap.

• Steven Bergwijn is al weken in vorm. De PSV-smaakmaker werd vorige week de eerste speler in dit Eredivisie-seizoen met dubbele cijfers qua goals en assists. Momenteel staat Bergwijn op elf treffers en twaalf assists.

Jeugd grijpt de macht bij PSV: 'Dit is een klap voor dure Guti'

• NAC Breda veroverde deze competitie slechts twee punten in uitwedstrijden en won als enige ploeg nog niet buitenshuis. De Graafschap staat op één overwinning op vreemde bodem, alle andere zestien teams zegevierden twee keer in een uitduel.

• Jeroen Zoet gaat op voor zijn 250ste Eredivisie-wedstrijd. Met zijn 28 jaar en 62 dagen wordt hij de jongste doelman die deze mijlpaal bereikt sinds Ed de Goey in 1993. De toenmalige Feyenoorder telde destijds 26 jaar en 254 dagen.

• Hoewel NAC Breda dit seizoen dramatisch presteert, kreeg de ploeg slechts drie tegengoals in het eerste kwartier van Eredivisie-duels. Alleen Ajax (één) en PSV (twee) presteerden bij de start van dit weekeinde beter op dit gebied.

NAC Breda kwam vorige week op voorsprong tegen Vitesse, maar stond alsnog met lege handen.

• PSV liep deze competitie slechts één keer averij op in eigen huis, twee weken geleden tegen Feyenoord (1-1). Het doelsaldo in het Philips Stadion is indrukwekkend: 44-4.

Historie

• Voor de honderdste keer nemen PSV en NAC Breda het tegen elkaar op in de Eredivisie. Dan rekenen we vanzelfsprekend ook de duels in Breda mee. De Eindhovenaren maakten tegen geen team zoveel Eredivisie-goals als tegen de provinciegenoot: 256.

NAC Breda kraaide in het seizoen 1994/95 voor het laatst victorie op bezoek bij PSV. Ondanks twee goals van Ronaldo wonnen de bezoekers met 2-4 tijdens het duel in de laatste speelronde.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-0
2012/13 4-0
2013/14 2-0
2014/15 6-1
2017/18 5-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Erwin Blank

Actueel

• Zo snel mogelijk handhaving verzekeren en dan toewerken naar de KNVB-bekerfinale. Dat is ongetwijfeld het doel van Willem II de komende periode. De Tilburgers kunnen goede zaken doen tegen De Graafschap. De Superboeren bezetten plaats zeventien en hebben een achterstand op de 'veilige plaatsen' die te overbruggen valt.

• Victor van den Bogert werd vorige week de 150ste speler die Willem II dit decennium inzette in een Eredivisie-duel, minimaal veertien meer dan elke andere Eredivisie-club.

• Als De Graafschap afrekent met Willem II heeft het na de winterstop al meer punten veroverd dan in de eerste seizoenshelft. Nu staat de teller op twaalf versus tien punten in het 'voordeel' van de eerste seizoenshelft.

• Twee weken geleden won De Graafschap, bij PEC Zwolle, eindelijk zijn eerste uitwedstrijd van dit Eredivisie-seizoen. De laatste keer dat de Achterhoekers twee keer achtereen buitenshuis zegevierden op het hoogste niveau, dateert alweer uit het voorjaar van 2001.

• In liefst zes van de zeven Eredivisie-duels in 2019 kreeg De Graafschap drie of minder schoten op doel tegen, in de zeventien wedstrijden voor de winterstop overlegde de ploeg van Henk de Jong slechts in twee duels dergelijke cijfers.

Willem II trof in zijn laatste twaalf competitieduels met promovendi minimaal één keer doel. Uitgerekend tegen De Graafschap lukte dat voor het laatst niet, in februari 2016 (0-0).

Historie

Voor de zestiende keer treedt Willem II voor eigen publiek aan tegen De Graafschap in een Eredivisie-duel. De Tilburgers staan op zeven overwinningen, vijf meer dan de bezoekers.

• In het seizoen 2000/01 werd het liefst 6-0 voor Willem II. Denny Landzaat en Mariano Bombarda namen in dat duel beiden twee goals voor hun rekening.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
2004/05 4-1
2007/08 1-2
2008/09 1-1
2010/11 0-1
2015/16 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.