Zoeken naar een strohalm: hoe kan Oranje zich nog plaatsen voor het WK?

Reacties

Oranje moet na de grootste nederlaag sinds 1961 (0-4 tegen België) alle zeilen bijzetten om niet voor het eerst sinds 2002 te ontbreken op een mondiale eindronde. Wat is na de veegpartij in Stade de France de vluchtroute van Nederland richting Rusland?

Zoeken naar een strohalm: hoe kan Oranje zich nog plaatsen voor het WK?

Het Nederlands elftal heeft over geluk in elk geval niet te klagen. Door de Zweedse nederlaag in en tegen Bulgarije ontstaat er filevorming rond de tweede plaats. Zweden heeft één punt meer dan Bulgarije en drie meer dan Nederland.

Zoals bekend plaatst de groepswinnaar zich rechtstreeks voor de mondiale eindronde. Acht van de negen nummers twee verdelen in play-offs de resterende tickets. Oranje kan nog runner-up worden als de resterende drie duels worden gewonnen (Bulgarije-thuis, Wit-Rusland-uit en Zweden-thuis).

In dat geval houdt Nederland sowieso Bulgarije onder zich. Of Oranje Zweden achterhaalt is mogelijk afhankelijk van het doelsaldo. De Scandinaviërs staan op plus zeven, Nederland op plus drie. Met daarbij aangetekend dat de Zweden nog Luxemburg ontvangen en dat de reeks op 10 oktober wordt afgesloten met Nederland-Zweden.

De stand in de Groep van Oranje:

LandDuelsPuntenDoelcijfers
1.Frankrijk7 1615-5
2.Zweden71314-7
3.Bulgarije71212-14
4.Nederland71013-10
5.Wit-Rusland754-12
6.Luxemburg7 47-17

Een bitter scenario zou zijn als Nederland tweede wordt, maar alsnog afvalt voor de play-offs omdat het de slechtste nummer twee is. Het is nog te vroeg om hier verregaande uitspraken over te doen, ook omdat de resultaten tegen de nummer zes worden weggestreept. In de groep van Nederland kan zowel Wit-Rusland als Luxemburg nog rodelantaarndrager worden.

 
Programma Oranje 
03/09Bulgarije (thuis)
07/10Wit-Rusland (uit)
10/10Zweden (thuis)
 
Programma Zweden 
03/09Wit-Rusland (uit)
07/10Luxemburg (thuis)
10/10Nederland (uit)
 
Programma Bulgarije 
03/09Nederland (uit)
07/10Frankrijk (thuis)
10/10Luxemburg (uit)

De play-offs kunnen ook weleens een mijnenveld worden, aangezien Nederland door de magere positie op de FIFA-ranking waarschijnlijk niet is geplaatst bij de loting. In dat geval wacht mogelijk een confrontatie met Italië of Spanje, terwijl ook Portugal nog lang niet zeker is van groepswinst.

Eén ding staat vast: Oranje moet nog veel hete avonden overleven om op 1 december in de koker te gaan bij de WK-loting in het Kremlin.

'Demasqué biedt totaal geen hoop op een goede afloop voor Oranje'
Aad de Mos fileert Oranje
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.