Zo veel verdient Ajax tot nu toe in de Champions League

Reacties

Door de zege op Borussia Dortmund ontving Ajax weer een winstpremie van de UEFA. De Champions League was voordat er ook maar een minuut was gespeeld al lucratief voor de Amsterdammers en door de goede prestaties wordt dat niet minder.

Zo veel verdient Ajax tot nu toe in de Champions League
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Voor iedere zege in de groepsfase keert de UEFA namelijk 2,8 miljoen euro uit. Ajax won van Sporting Portugal, Besiktas en Dortmund en verdiende dinsdag dus voor de derde keer op rij dat bedrag. In totaal harkten de Amsterdammers al ruim acht miljoen binnen aan winstpremies. Dat kan in het restant van de groepsfase nog meer worden. Overleeft Ajax de groepsfase, en die kans is na dinsdag zeer aannemelijk, dan schrijft de penningmeester in de Johan Cruijff Arena nog eens 9,6 miljoen euro bij.

De inkomsten van Ajax in de Champions League overstijgen de vijftig miljoen euro al. De hoofdmoot van de verdiensten is al vastgelegd door de UEFA. De startpremie, coëfficiëntenbonus en premies bij eventueel succes in het elitetoernooi zijn al naar buiten gebracht en zullen ongetwijfeld voor een grote glimlach zorgen in Amsterdam. De startpremie bedraagt 15,64 miljoen euro en via de coëfficiëntenlijst krijgt Ajax liefst 20,466 miljoen euro. Meer over de coëfficiëntenlijst lees je hier.

RECETTES EN MARKET POOL

Naast de premies behoren de recettes en geld uit de market pool ook tot de Europese verdiensten van Ajax. Deze bedragen staan niet vast en zijn ook afhankelijk van enkele factoren. Recente omzetcijfers van een vol stadion zijn er vanwege de coronacrisis niet, maar gekeken naar de eerdere jaarverslagen van Ajax is te stellen dat de club minimaal twee miljoen euro aan recettes overhoudt per Champions League-wedstrijd.

Het bedrag uit de market pool laat zich nog moeilijker vangen, omdat de cyclus van de tv-rechten vorig seizoen afliep. Om de drie jaar verkoopt de UEFA de rechten, waarna de Europees spelende clubs het geld dat de nationale televisiezenders hebben betaald, verdelen. In de vorige cyclus (2018-2021) lag het bedrag in de Champions League ontzettend laag, rond de twee miljoen euro.

Het goede nieuws voor Ajax is dat er voor de net begonnen cyclus een veelvoud is betaald voor de tv-rechten in Nederland. Dit wil echter niet automatisch zeggen dat de uitkering uit de market pool voor Ajax ook drie à vier keer zo hoog wordt. De tijden van tien miljoen uit de tv-rechten liggen voorlopig achter ons, een schatting van drie miljoen euro voor Ajax is realistischer.

Startpremie 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie 20,466 miljoen
Winstpremies 8,4 miljoen
Recettes 6 miljoen
Market pool 3 miljoen
Totaal 53,506 miljoen
Premies
Per gewonnen duel (groepsfase) 2,8 miljoen
Per gelijkspel (groepsfase) 0,93 miljoen
Overleven groepsfase 9,6 miljoen
Kwartfinale 10,6 miljoen
Halve finale 12,5 miljoen
Finale 15,5 miljoen
Eindzege 4,5 miljoen
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.