Zo leerde Schreuder van Ten Cate: 'Hij was de leider van de groep'

Reacties

'De beste trainer die ik heb gehad.' Alfred Schreuder is duidelijk. Niemand kan tippen aan zijn leermeester, Henk ten Cate.

Zo leerde Schreuder van Ten Cate: 'Hij was de leider van de groep'
© Pro Shots

Begin deze eeuw was de huidige hoofdcoach van Ajax middenvelder bij NAC Breda toen Ten Cate werd aangesteld als trainer. Ook Arne Slot en Maurice Steijn voetbalden destijds voor De Parel van het Zuiden. Inmiddels zijn de drie allemaal trainer in de Eredivisie. VI bracht ze voor de traditionele kerstspecial samen.

Hoe positief Schreuder in het rondetafelgesprek ook over Ten Cate ook is, de samenwerking had wat aanloopproblemen. Twintig jaar na dato herinnert de inmiddels 68-jarige Ten Cate het zich nog precies. 'Ik had Gábor Babos meegenomen, een topkeeper. Tijdens een van de eerste trainingen hoorde ik Alfred al klagen. We deden een oefening met de nadruk op de opbouw die begon bij de keeper. "Kan niet, kan niet", hoor ik 'm roepen. Wacht effetjes, dacht ik. "Babos, speel die bal naar die linksback", zei ik. Dat deed-ie keurig over dertig meter. Alfred mokken. Weet je wat: "Als het je niet bevalt, dan rot je lekker op, riep ik."

"Nou, dan ga ik", zei Alfred. En daar ging-ie.'

'Ik moest wel', legt Ten Cate uit. 'Ze hadden het mijn voorganger wel heel erg lastig gemaakt. Nou, dan heb je aan mij een verkeerde en dan pak ik de grootste aap op de rots als eerste aan, niet een jeugdspeler. Alfred was de leider van de groep.'

De zet van Ten Cate pakte perfect uit. 'Na afloop van de training gingen we even zitten en schoten we in de lach', weet Schreuder nog. "Al gaf Babos rare ballen, Henk." 'Ja, het is goed met je, haha.'

Lees op VI PRO en in het dubbeldikke kerstnummer het hele verhaal van de drie trainers en hun leermeester. Een gesprek over heden, verleden en toekomst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.