Ziyech verreweg het meest dreigend, Sol wil ban breken tegen Feyenoord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag komen Ajax en AZ elkaar tegen in de Noord-Hollandse derby en gaat Feyenoord op bezoek bij Willem II.

Ziyech verreweg het meest dreigend, Sol wil ban breken tegen Feyenoord

FC Emmen - Fortuna Sittard

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Joey Kooij

Actueel

FC Emmen veroverde zeven punten in zijn eerste zeven wedstrijden als Eredivisionist. De equipe uit Drenthe houdt Fortuna Sittard (zes punten) nipt onder zich. Afgelopen week leden beide promovendi een nederlaag.

In zijn laatste negen officiële wedstrijden hield FC Emmen geen enkele keer de nul, de langste reeks voor de ploeg uit Drenthe sinds begin 2016 (toen ook negen achtereenvolgende duels met minimaal één tegentreffer).

• Na zeven speelrondes voerde Mark Diemers het klassement van spelers met de meeste assists aan. De middenvelder van Fortuna Sittard gaf vier passes die leidden tot een doelpunt, net zoveel als Feyenoorder Sam Larsson.

Vorige week leed FC Emmen een nipte nederlaag bij Heracles Almelo.

• Als enige club keek Fortuna Sittard in al zijn zeven Eredivisie-duels tegen een achterstand aan. Toch gingen de Limburgers in slechts drie wedstrijden onderuit.

• Voorafgaand aan deze speelronde was FC Emmen de club die relatief gezien de meeste doelpunten maakte uit een standaardsituatie: 57 procent.

• FC Emmen probeert in de voetsporen te treden van RBC Roosendaal, in 2000 de voorganger van de ploeg uit Drenthe als Eredivisie-debutant. De Brabanders zegevierden achttien jaar geleden net als FC Emmen niet in hun eerste drie Eredivisie-thuisduels, maar hadden bij poging vier tegen Fortuna Sittard wél succes.

Fortuna Sittard boog tijdens de voorbije speelronde het hoofd voor Ajax.

Historie

• In Eredivisie-verband kwamen beide teams elkaar nog nooit tegen door de status van FC Emmen als debutant. Van de laatste twaalf edities van dit duel in de Eerste Divisie won de thuisploeg er slechts twee.

• Afgelopen seizoen veroverde Fortuna Sittard maar één punt tegen FC Emmen. In Drenthe bleef het 0-0 en in Limburg wonnen de bezoekers met 1-2.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - Heracles Almelo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Tijdens de eerste zeven speelrondes boekte Vitesse slechts twee overwinningen. Afgelopen weekeinde verloren de Arnhemmers met 2-1 bij Feyenoord en raakten ze Tim Matavz kwijt met een zware blessure. Danilho Doekhi en Thomas Bruns incasseerden bovendien een rode kaart. Heracles Almelo beleeft met zestien punten een vliegende start.

• Sinds zijn komst naar Gelredome in 2017 nam de onfortuinlijke Matavz negentien van de 73 Eredivisie-goals van de Arnhemmers voor zijn rekening.

Heracles Almelo fabriceerde in zijn laatste vier Eredivisie-duels minimaal twee treffers. In het najaar van 2012 zette de club uit Overijssel voor het laatst een dergelijke serie neer.

In een incidentrijke wedstrijd verloor Vitesse vorige week bij Feyenoord.

 Roy Beerens kan zijn 250ste Eredivisie-wedstrijd spelen. Alleen van zijn huidige team Vitesse won hij vaker dan van Heracles Almelo: negen om zeven keer.

• Met zijn acht competitietreffers is Kristoffer Peterson na zeven speelrondes al net zo productief als de clubtopscorers van Heracles Almelo van vorig seizoen: Reuven Niemeijer en Vincent Vermeij.

• Heracles Almelo triomfeerde in zijn laatste vier Eredivisie-duels en is dicht bij de evenaring van een clubrecord. Alleen in 1964 en 2015 wonnen de Heraclieden vijf keer op rij.

Een vooruitblik op de achtste speelronde in de Eredivisie.

Historie

• Vitesse ontmoette voor eigen publiek dertien keer eerder Heracles Almelo in Eredivisie-verband. Acht keer kraaiden de Arnhemmers victorie en twee keer boekten de Heraclieden een uitzege.

• De laatste thuisoverwinning dateert alweer uit het seizoen 2014/15. Vlak voor de winterstop werd het 3-0 door goals van Bertrand Traoré (twee) en Zakaria Labyad.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-1
2014/15 3-0
2015/16 1-1
2016/17 1-2
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

Actueel

• Willem II boog afgelopen week met negen man het hoofd voor De Graafschap, maar bleef in de middenmoot dobberen. Opponent Feyenoord liet sinds de nederlaag tegen De Graafschap tijdens de eerste speeldag alleen nog punten liggen tegen AZ (1-1).

Slechts drie spelers noteerden in de eerste zeven speelrondes meer doelpogingen dan de 23 van Fran Sol: Hakim Ziyech (38), Luuk de Jong (25) en Kristoffer Peterson (24).

• Feyenoord was voorafgaand aan dit weekeinde samen met AZ het meest nauwkeurig in de passing. Bij beide clubs kwam 85,2 procent van de passes aan op de plaats van bestemming.

Willem II beleefde vorige week een dramatische middag tegen De Graafschap.

• In zijn laatste twaalf uitwedstrijden in de Eredivisie incasseerde Feyenoord minimaal één doelpunt. De laatste keer dat de Rotterdammers ten minste dertien keer achtereen géén clean sheet realiseerden in een uitduel was in 2011.

• Willem II is de enige huidige Eredivisie-club waartegen Giovanni van Bronckhorst al zijn competitiewedstrijden als hoofdtrainer won (zes stuks, met een doelsaldo van 15-1).

• Fran Sol is een ware goalgetter, maar in de vier competitiewedstrijden die hij afwerkte tegen Feyenoord had de Spanjaard in geen enkele Willem II-treffer een aandeel.

Historie

• Negen keer rekende Willem II in Eredivisie-verband af met Feyenoord in eigen huis. De Rotterdammers wonnen 24 keer.

• Vorig seizoen boekte Feyenoord een overtuigende 1-5 zege in Tilburg. Dylan Vente was die wedstrijd verantwoordelijk voor twee doelpunten.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-3
2014/15 2-2
2015/16 0-1
2016/17 0-2
2017/18 1-5

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax - AZ

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Net als Feyenoord en Heracles Almelo had Ajax zestien punten na zeven speelrondes. Op doelsaldo stonden de Amsterdammers tweede. AZ won slechts drie van de eerste zeven competitieduels en ving dit weekeinde aan op de vijfde plaats.

• Ajax noteerde in de eerste zeven competitieduels liefst vijf clean sheets, het meeste van alle Eredivisie-clubs dit seizoen. In de duels waarin de ploeg van Erik ten Hag niet de nul hield, werd ook meteen puntenverlies geleden.

Ten Hag ziet in Robben voorbeeld voor Ajax-spelers: 'Motivatie uit jezelf halen'

• Dit kalenderjaar was Oussama Idrissi in zijn 25 wedstrijden in alle competities bij liefst 24 goals direct betrokken (dertien goals en elf assists), meer dan iedere andere Eredivisie-speler.

• AZ pakte onlangs tegen Feyenoord (1-1) eindelijk eens een punt tegen een club uit de traditionele topdrie. Vorig seizoen verloren de Alkmaarders al hun duels met Ajax, PSV en Feyenoord.

AZ speelde vorige week gelijk tegen PEC Zwolle.

• Na zeven speelrondes voerde Hakim Ziyech met kop en schouders het klassement van Eredivisie-spelers met meeste schoten aan. Met zijn 38 inzetten bleef de spelmaker nummer twee Luuk de Jong (25 pogingen) ruimschoots voor.

• Voorafgaand aan dit weekeinde was Dusan Tadic de speler met de meeste balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied: 71. Nummer twee Idrissi volgde met 52 balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander.

Historie

• AZ zegevierde in slechts twee van de vorige veertig Eredivisie-uitduels met Ajax. De Amsterdammers sleepten 32 keer de zege binnen.

• De laatste keer dat AZ won bij Ajax was in het seizoen 2014/15. Dankzij een goal van Aron Jóhannsson werd het 0-1.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-0
2014/15 0-1
2015/16 4-1
2016/17 4-1
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.