Ziyech trekt ongekende serie door, slechte uitreeks Feyenoord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De lunchwedstrijd van zondag gaat tussen Ajax en FC Twente en later op de dag staan ook nog Excelsior - NAC Breda, Vitesse - Feyenoord en FC Groningen - ADO Den Haag op het programma.

Ziyech trekt ongekende serie door, slechte uitreeks Feyenoord

AJAX - FC TWENTE


Aftrap: 12.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 Eredivisie-duels Ajax:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:2 punten

ACTUEEL

• Ajax zette deze week al NAC Breda en Roda JC Kerkrade opzij en kan er een foutloze week van maken als het ook afrekent met FC Twente. Voor de Tukkers wordt de situatie langzaam penibel, al biedt het programma na het duel in Amsterdam (meer) mogelijkheden.

• Deze competitie kreeg Ajax al in vijf wedstrijden minimaal twee doelpunten om de oren. In het hele vorige seizoen overkwam dit de hoofdstedelingen slechts vier keer.

'Kristensen vond het jammer dat hij geen assist had'

• Afgelopen seizoen had FC Twente 31 punten verzameld in de eerste 22 speelrondes. Nu staat de teller op iets meer dan de helft van dat aantal: zestien.

Ajax won woensdag met 2-4 bij Roda JC Kerkrade.

• FC Twente bleef zonder treffer in de laatste 220 speelminuten op bezoek bij Ajax. Nota bene Hakim Ziyech was op 15 februari 2015 verantwoordelijk voor het laatste doelpunt van de Tukkers in de Arena.

• In zijn laatste drie Eredivisie-duels op rij maakte FC Twente geen doelpunt. In het najaar van 1988 scoorden de Tukkers voor het laatst in vier achtereenvolgende wedstrijden niet.

'Spel van Tagliafico doet aan dat van Maxwell denken bij Ajax'

• Met inbegrip van deze jaargang is Ziyech in vier achtereenvolgende seizoenen betrokken geweest bij tweehonderd of meer doelpogingen. In deze periode kregen verder alleen Memphis Depay (2014/15) en Vincent Janssen (2015/16) dat voor elkaar.

FC Twente verloor woensdag met 0-4 van AZ.

HISTORIE

• Ajax stuit in het kader van de Eredivisie voor de 52ste keer in eigen huis op FC Twente. De Amsterdammers trokken veertig keer aan het langste eind, moesten acht keer met een remise genoegen nemen en gingen driemaal onderuit tegen de Tukkers.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - FC Twente.

• Op 15 mei 2011 streden beide teams in een onderling duel om de landstitel. Ajax zegevierde met 3-1 en onttroonde FC Twente.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Ajax en FC Twente:


SeizoenUitslag
2012/131-0
2013/143-0
2014/154-2
2015/164-0
2016/173-0

EXCELSIOR - NAC BREDA


Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter:Danny Makkelie
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels NAC Breda:6 punten

ACTUEEL

• Excelsior ging midweeks onderuit bij PSV, maar de Kralingers kunnen gezien de plek in de middenmoot wel wat stootjes hebben. NAC Breda zit ongetwijfeld op een roze wolk na de 6-1 overwinning op Heracles Almelo.

• Tegen PSV wonnen de Excelsior-spelers slechts 40,2 procent van hun persoonlijke duels, het laagste percentage voor de Kralingers dit seizoen.

• NAC Breda moet het dit seizoen niet van uitwedstrijden hebben. Van de elf duels buitenshuis leverde alleen het bezoek aan Feyenoord een zege op: 0-2.

Excelsior boog woensdag nipt voor PSV.

• Raar maar waar: Excelsior-spits Mike van Duinen kwam al zes achtereenvolgende wedstrijden niet tot een schot op doel. Al zijn tien schoten gingen mis of werden geblokkeerd.

NAC Breda is deze Eredivisie-jaargang nog zonder nederlaag in wedstrijden tegen Rotterdamse clubs: twee zeges en één gelijkspel.

• Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 254 dagen start NAC Breda dit seizoen met het jongste team. Excelsior (26 jaar en 141 dagen) is op ADO Den Haag na juist de oudste ploeg.

HISTORIE

• Zowel Excelsior als NAC Breda triomfeerde in zes van de voorbije vijftien Eredivisie-ontmoetingen in Kralingen. Drie duels leverden geen winnaar op.

• De laatste ontmoeting, op 31 januari 2015, bleef zonder treffers. NAC Breda vloog er dat seizoen uit via de play-offs.

NAC Breda maakte midweeks korte metten met Heracles Almelo.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Excelsior en NAC Breda:


SeizoenUitslag
2006/070-2
2007/080-3
2010/111-3
2011/123-0
2014/150-0

VITESSE - FEYENOORD


Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter:Dennis Higler
Laatste 5 Eredivisie-duels Vitesse:10 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Feyenoord:7 punten

ACTUEEL

• Vitesse ging donderdag voor het eerst in 2018 onderuit, maar ook na het verlies bij ADO Den Haag maken de Arnhemmers nog een goede kans op het halen van de play-offs om Europees voetbal. Voor Feyenoord is de derde plaats het hoogst haalbare in de competitie.

• Tegen ADO Den Haag kwam Vitesse pas voor de derde keer dit Eredivisie-seizoen niet tot scoren. Slechts vier clubs waren in de eerste 22 speelrondes in meer duels trefzeker dan de ploeg van Henk Fraser: Ajax, PSV, AZ en Heracles Almelo.

• Steven Berghuis verzorgde donderdag twee assists in het duel met FC Groningen, waarmee hij zijn totaal op acht bracht. Zelf maakte de aanvaller al twaalf goals.

Vitesse ging donderdag onderuit bij ADO Den Haag.

• Feyenoord bleef zonder zege in zijn laatste drie uitwedstrijden in de Eredivisie, de langste reeks in dit opzicht sinds een serie in 2015/16 (toen vijf uitduels zonder driepunter).

• Zondag is Giovanni van Bronckhorst precies duizend dagen hoofdtrainer van Feyenoord. Met een moyenne van 2,03 punten per Eredivisie-wedstrijd heeft hij het hoogste gemiddelde van een Feyenoord-coach sinds Leo Beenhakker.

• Tijdens de eerste 22 speelrondes werden spelers van Vitesse 61 keer teruggefloten wegens buitenspel, vaker dan elke andere ploeg.

'Het doelpunt tekent de voetballer die Van Persie is'

HISTORIE

Vitesse - Feyenoord is toe aan de 33ste Eredivisie-editie. De bezoekers kraaiden twaalf keer victorie en zagen Vitesse zes keer triomferen. Veertien confrontaties kenden geen winnaar.

Samenvatting: invaller Van Persie schittert bij zege op FC Groningen

• Afgelopen seizoen boekte Feyenoord in de eindfase van het seizoen een cruciale 0-2 zege in Gelredome. Daarmee werd de route naar de landstitel definitief ingeslagen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Vitesse en Feyenoord:


SeizoenUitslag
2012/131-0
2013/141-2
2014/150-0
2015/160-2
2016/170-2

FC GRONINGEN - ADO DEN HAAG


Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Groningen:5 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:8 punten

ACTUEEL

• Zowel FC Groningen als ADO Den Haag kwam donderdag nog in actie. Waar de noorderlingen verloren bij Feyenoord, rekende ADO Den Haag af met Vitesse. FC Groningen moet vooral naar beneden kijken; het is er nog niet in geslaagd definitief afstand te nemen van de gevarenzone.

• Spelers van FC Groningen raakten deze competitie al zeventien keer de paal of de lat, vaker dan elke andere Eredivisie-club.

'FC Groningen speelt blufpoker met selectie die weer niet versterkt is'

ADO Den Haag hield dit Eredivisie-seizoen reeds vijf keer de nul, net zo vaak als in de volledige voorbije jaargang.

• In liefst vier van de laatste vijf thuiswedstrijden maakte FC Groningen minimaal drie doelpunten. Wel wonnen de noorderlingen slechts twee van die duels.

Raymond Atteveld is een van de spelers die uitkwam voor zowel FC Groningen als ADO Den Haag.
Raymond Atteveld is een van de spelers die uitkwam voor zowel FC Groningen als ADO Den Haag.

Mimoun Mahi was in zijn 46 Eredivisie-thuisduels in dienst van FC Groningen bij liefst 25 treffers direct betrokken (21 goals en vier assists). In het Noordlease Stadion hadden alleen Tim Matavz (29), Michael de Leeuw en Dusan Tadic (beiden 26) een direct aandeel in meer goals.

• Sinds ADO Den Haag op 2 december 2017 met 0-3 verloor tegen FC Groningen veroverde de residentieclub veertien punten. Alleen Ajax, PSV en AZ pakten meer punten in die periode.

HISTORIE

• Liefst zestien van de vorige 23 edities van FC Groningen - ADO Den Haag werden gewonnen door de thuisploeg. De club uit de Hofstad realiseerde vijf overwinningen en slechts tweemaal bleef een winnaar uit.

Nog nooit eindigde FC Groningen - ADO Den Haag in 0-0. Wel eindigden twee edities van het duel tussen GVAV en ADO - voorgangers van deze clubs - doelpuntloos.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Groningen en ADO Den Haag:


SeizoenUitslag
2012/132-1
2013/141-2
2014/151-1
2015/162-1
2016/172-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.