Ziyech is Onana de baas en bezorgt Seedorf eerste nederlaag

Marokko heeft vrijdagavond een einde gemaakt aan de ongeslagen serie van Clarence Seedorf en Patrick Kluivert bij Kameroen. Hakim Ziyech passeerde Ajax-ploeggenoot Andre Onana tweemaal en zorgde er zo voor dat Marokko bijna zeker is van kwalificatie voor de Afrika Cup: 2-0.

Zo was er een absolute hoofdrol voor Ziyech, die allebei zijn doelpunten in de tweede helft maakte. In de eerste helft was de Ajacied ook al de meest gevaarlijke Marokkaan geweest. Ziyech schoot twee keer van afstand net naast, voordat hij kort voor rust de score had moeten openen. Na een snelle tegenaanval werd de technicus vrijgespeeld en had hij de hoek voor het uitzoeken. Ziyech raakte de bal echter verkeerd en produceerde zo een ongevaarlijk schot in de handen van Onana.

In de tweede helft hervatte een dominerend Marokko, met naast Ziyech ook Noussair Mazraoui in de basis, de zoektocht naar de openingstreffer. Daarbij werd het zes minuten na rust geholpen door Christian Bassogog. De aanvaller van Kameroen gaf bij het meeverdedigen Sofiane Boufal een duw in de rug en veroorzaakte met zijn onnodige overtreding, in de hoek van het strafschopgebied, een penalty. Ziyech ging vol vertrouwen achter de bal staan en stuurde Onana de verkeerde hoek in: 1-0.

Kameroen moest na deze tegenvaller de defensieve stellingen verlaten. Op het moment dat Seedorf langs de kant bezig was met aanvallende wissels, haalde Ziyech echter opnieuw de trekker over. De middenvelder kreeg de bal na een mislukte actie van Boufal voor zijn voeten en verraste Onana met een hard schot vanuit de tweede lijn. Marokko bleef ook na de 2-0 de bovenliggende partij en eindigde met elf tegen tien, omdat Karl Toko Ekambi (de aanvoerder van Kameroen) twaalf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart kreeg voor een schwalbe. Ziyech kreeg kort voor tijd een publiekswissel.

Door de overwinning is Marokko zo goed als zeker van deelname aan de Afrika Cup van volgend jaar, het toernooi waar gastland Kameroen sowieso al voor geplaatst is. De ploeg van Herve Renard gaat na vijf wedstrijden aan kop in Groep B en kwalificeert zich voor het eindtoernooi wanneer Malawi zaterdag niet wint van de Comoren. Zoals gezegd is dit de eerste nederlaag voor Seedorf en Kluivert bij Kameroen, in de vierde interland onder leiding van de Nederlanders.

Idrissi
Bij Marokko kwam Oussama Idrissi niet in actie. Dat betekent dat de aanvaller van AZ nog altijd kan kiezen voor een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal. Marokko speelt aankomende dinsdag een vriendschappelijke interland tegen Tunesië; als Idrissi in dit duel wel aan spelen toekomt, heeft dit geen gevolgen voor zijn keuze.