Ziyech helpt Chelsea met magistrale goal op weg naar derbyglorie

Hakim Ziyech heeft zondag een hoofdrol vertolkt bij de zege van Chelsea in de stadsderby tegen Tottenham Hotspur. De middenvelder opende na rust de score met een geweldige knal in de linkerbovenhoek.

Chelsea
Chelsea
2 - 0
Tottenham Hotspur

De aanwezigen op Stamford Bridge zaten lang niet allemaal op hun stoel toen de eerste kans van het duel zich aandeed. Mason Mount zette Romelu Lukaku in de eerste minuut van de wedstrijd vrij met een slim passje op de rand van het strafschopgebied, maar de om zijn vorm bekritiseerde Belg vuurde de bal hoog over het doel van Hugo Lloris. De Franse doelman keek vervolgens toe hoe de kopbal van Callum Hudson-Odoi voorlangs ging.

De in de basis begonnen Ziyech was zeer bedrijvig. Hij nam het doel in de openingsfase eveneens onder vuur, maar zijn schot werd gepakt door de goed oplettende Lloris. Vijf minuten voor de pauze volgde er een moment waarbij een doelpunt van Harry Kane werd afgekeurd. Nadat de Tottenham-spits de bal aannam en in de korte hoek schoot, blies scheidsrechter Paul Tierney op zijn fluit. Kane zou in de aanloop naar zijn treffer Thiago Silva een duw hebben gegeven, waarna beide ploegen doelpuntloos de kleedkamers opzochten.

Wereldgoal Ziyech
Kort in de tweede helft brak Chelsea de ban. Ziyech beloonde zijn sterke eerste helft met een fantastische goal. Op aangeven van Hudson-Odoi draaide de voormalig Ajacied naar links open, om de bal vervolgens in de linkerkruising te plaatsen (zie onder). Lloris kon er alleen maar naar kijken, maar de Fransman had een minuut later wel een redding paraat toen Ziyech een rebound op zijn vuisten loste.

Kort na de treffer van Ziyech, die dinsdag in het duel met Brighton (1-1) ook scoorde, zat Chelsea op rozen. Uit een vrije trap vanaf links van Mount kopte veteraan Thiago Silva binnen. Spurs-manager Antonio Conte greep na de 2-0 meteen in en haalde Japhet Tanganga en Ryan Sessegnon naar de kant. Zij werden vervangen door Oliver Skipp en Lucas Moura. Na de dubbele wissel hoopte Steven Bergwijn, afgelopen woensdag met twee goals nog matchwinner tegen Leicester City (2-3), de aansluitingstreffer te maken maar zijn inzet werd gepakt door Kepa Arrizabalaga.

Diep in de tweede helft zette de Spaanse doelman zich schrap voor een schot van Spurs-back Matt Doherty, maar het schot van de Ierse international werd geblokt door de Chelsea-defensie. Kort voor het einde zorgde Kane met een kopbal voor gevaar. Arrizabalaga verwerkte zijn inzet tot corner, waarna er niet meer werd gescoord.

Chelsea maakt door de overwinning een einde aan een reeks van vier Premier League-wedstrijden zonder overwinning. De ploeg van manager Thomas Tuchel staat derde in de competitie met 47 punten uit vierentwintig duels. Tottenham Hotspur staat zevende met 36 punten, maar heeft vanwege eerdere coronagevallen liefst vier duels minder gespeeld.