Ziyech en Tadic: het Ajax-koningskoppel met een bijzondere klik

Reacties

Dat Dusan Tadic en Hakim Ziyech een klik hebben binnen de lijnen, is een understatement. Uit de cijfers van statistiekenbureau Opta blijkt dat ook duidelijk. Een beproefd recept, zoals ook zondag tijdens de 4-0 zege op Feyenoord: Tadic geeft aan, Ziyech scoort.

Ziyech en Tadic: het Ajax-koningskoppel met een bijzondere klik
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Hun 'relatie' begon bijna precies één jaar en drie maanden geleden. Hakim Ziyech had voorafgaand aan vorig seizoen rugnummer 10 gekregen, maar na de komst van Dusan Tadic moest hij dat nummer inleveren aan de Serviër en zelf weer met 22 gaan spelen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars had het magische rugnummer immers aan de nieuweling beloofd. Het had de basis kunnen zijn voor een wat vertroebelde, jaloerse samenwerking tussen de twee smaakmakers, maar het werd het begin van een liefdesverhaal binnen de lijnen.

'Bullshit!' Het was een maand na rugnummergate dat Ziyech zich in gesprek met VI ondubbelzinnig uitliet over de geruchten dat het mede door die kwestie tussen hem en Tadic niet zou boteren. 'Ik neem niet serieus wat veel mensen zeggen of schrijven. De grootste onzin die ik hoorde. Dusan is een heel prettige jongen en ik neem hem echt totaal niets kwalijk. Het nummer is aan hem beloofd, wat kan hij er nou aan doen dat Ajax zo handelt? Als mij iets zou zijn beloofd, zou ik ook willen dat die afspraak zou worden nagekomen.'

In de maanden die volgden bleek er van animositeit inderdaad geen enkele sprake. De klik die de twee binnen de lijnen hadden, was onmiskenbaar. 'Ik kan heel goed opschieten met hem, op en buiten het veld', sprak Ziyech toen al. 'Een goede gast, maar ook een geweldige voetballer. De klik die ik met hem voel, ik zeg je, die heb ik in mijn hele leven nog nooit met een medespeler gehad. Weet je wat het bijzondere is? Wij praten helemaal niet veel met elkaar in het veld. Dat hebben we gewoon niet nodig, want we begrijpen elkaar blindelings. Loopacties, steekballen, noem maar op. Dat voelt zo natuurlijk en vertrouwd. Een blik is vaak al voldoende. Dan weer van links, dan weer van rechts.'

Andersom toonde Tadic zich twee maanden later al net zo onder de indruk van zijn ploeggenoot. 'Hakim, haha. Prachtig. Hij is voor mij de pure voetballer, de liefhebber. Maar vergis je niet, hij investeert ook continu in zichzelf om beter te worden. De klik met Hakim was er direct al, we hadden aan een blik genoeg om te weten wat de ander ging doen. En nog altijd. Zoiets had ik in het verleden bij FC Twente met Nacer Chadli. Ook een geweldige speler. Ik ben blij dat Hakim bij Ajax is gebleven en dat we dit jaar wekelijks samen kunnen spelen.'

De cijfers van Opta bewijzen die woorden. Bij zes van de laatste zeven Eredivisie-goals van Ziyech gaf Tadic de assist, zoals ook afgelopen zondag, bij de razendsnelle 1-0 tegen Feyenoord. Bij de laatste twee treffers van de Marokkaanse spelmaker van vorig seizoen (Willem II-uit en Vitesse-thuis) was Tadic ook al de aangever. Dit seizoen begon Ziyech met een doelpunt tegen FC Emmen, maar daarvoor kwam het laatste passje van Donny van de Beek. Vervolgens scoorde Ziyech op bezoek bij VVV-Venlo en Sparta Rotterdam (tweemaal), telkens gaf Tadic de assist.

Dat dat vervolgens ook in De Klassieker gebeurde, was dan ook geen verrassing. Niet in de laatste plaats omdat Tadic zich behoorlijk op zijn gemak voelt tegen de aartsrivaal van Ajax. Hij kwam in elf Eredivisie-duels met Feyenoord tot vijf treffers en zeven assists, en was dus betrokken bij twaalf goals. Alleen tegen SC Heerenveen (veertien doelpunten) was de Serviër bij meer doelpunten direct betrokken. Hoe dan ook: Ajax mag de handen dichtknijpen met het volop klikkende koningskoppel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Enorm gat tussen Ajax en Feyenoord: 'Ajax echt uit het zicht verdwenen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.