Ziyech en Kluivert leiden Ajax langs Excelsior na kolderiek eigen doelpunt

Ajax heeft het uiterst hectische seizoen zondag afgesloten met een 1-2 overwinning bij Excelsior. De hoofdstedelingen knokten zich onder aanvoering van Hakim Ziyech terug van een achterstand, die op een opmerkelijke manier werd veroorzaakt.

Erik ten Hag gunde Kasper Dolberg een basisplaats, zoals de Ajax-coach in aanloop naar het duel in Kralingen al had aangekondigd. De Deen mocht afgelopen maand reeds vier keer invallen na te zijn hersteld van een voetblessure. De rentree van Dolberg in de basis ging niet ten koste van Klaas-Jan Huntelaar. Ten Hag achtte de wedstrijd ook geschikt om Azor Matusiwa en Kostas Lamprou hun competitiedebuut in de hoofdmacht te laten vieren.

Lamprou incasseerde na twintig minuten op kolderieke wijze een tegentreffer. Matthijs de Ligt wilde terugspelen op de keeper, maar schatte de positie van de Griek verkeerd in, waardoor de bal over de doellijn rolde. Vlak daarvoor had Justin Kluivert nog verzuimd om Ajax op voorsprong te zetten. Oog in oog met Ogmundur Kristinsson moest de aanvaller zijn meerdere erkennen in de IJslandse doelman.

Door een gebrek aan tempo en creativiteit bij Ajax - hetgeen zorgde voor cynische liedjes vanuit het uitvak - consolideerde Excelsior de 1-0 voorsprong tot de rust. De Amsterdammers zagen Huntelaar nog geblesseerd uitvallen; de routinier werd afgelost door David Neres.

Excelsior viert de 1-0 tegen Ajax.

In de eerste tien minuten van de tweede helft stelde Ajax orde op zaken, voornamelijk met dank aan Ziyech, die vermoedelijk zijn laatste duel voor Ajax speelde. De spelmaker stelde eerst met een knappe voorzet Kluivert in staat om met het hoofd de 1-1 aan te tekenen. Vervolgens dwong Ziyech een strafschop af nadat Jeffry Fortes een overtreding op hem beging. Dolberg bleef koel en schoot Ajax op voorsprong.

Excelsior, dat het Eredivisie-abonnement al weken geleden verlengde, wilde trainer Mitchell van der Gaag per se een mooi afscheid bezorgen en ging dus op jacht naar de gelijkmaker. De thuisploeg slaagde er geregeld in om Ajax onder druk te zetten, maar onder anderen Mike van Duinen en Stanley Elbers misten de precisie in de eindfase. De bezoekers hadden het duel in de zeventigste minuut op slot kunnen gooien, ware het niet dat Dolberg een inzet onschadelijk gemaakt zag worden door Kristinsson. De Deen werd vlak daarna vervangen door Mateo Cassierra.

De gemiste kans van Dolberg hield Excelsior in leven. De Kralingers namen in de slotfase vol risico en zorgden nog voor benauwde momenten in de defensie van Ajax. Het slotoffensief van Excelsior werd echter niet beloond met een doelpunt: Lamprou keerde een kopbal van Jurgen Mattheij en Ziyech haalde nog een bal van de lijn.

Ajax sluit het seizoen deze week af in Dubai, waar het tussen woensdag en zaterdag verblijft. Vrijdag spelen de Amsterdammers een oefenwedstrijd tegen de Egyptische club Al-Ahly.