Ziyech doet Man City weer pijn en helpt om kampioensfeest uit te stellen

Mede door toedoen van Hakim Ziyech heeft Manchester City zijn kampioensfeestje zaterdagavond moeten uitstellen. De ex-Ajacied trof fraai doel, waarna hij vanaf de bank zag hoe Marcos Alonso in de blessuretijd de winnende maakte.

Manchester City
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Voor Manchester City is het met betrekking tot de titel ongetwijfeld uitstel in plaats van afstel. De ploeg van Pep Guardiola heeft nog maar drie punten nodig om in alle scenario's zeker te zijn van het kampioenschap. Als Manchester United zondag verliest bij Aston Villa is de titel dit weekeinde alsnog een feit.

Drie weken voor de climax van dit seizoen, de Champions League-finale, konden Manchester City en Chelsea al elkaars nieren proeven in de Premier League. In de mogelijke kampioenswedstrijd had Guardiola basisplaatsen in petto voor onder anderen Raheem Sterling, Sergio Agüero, Gabriel Jesus én Nathan Aké, die in de recente Champions League-duels niet bepaald zekerheidjes waren aan de aftrap. Aké maakte een uitstekende indruk. De Oranje-international greep enkele keren prima in en schakelde zichzelf vaak in bij de opbouw.

Een vrij vlakke eerste helft ontbrandde pas vlak voor rust. Eerst zette Sterling de thuisploeg op voorsprong nadat Agüero eigenlijk al had moeten toeslaan op aangeven van Jesus. De Argentijn, bezig aan zijn laatste maanden bij The Citizens, nam de bal verkeerd aan, waarna Sterling wél attent was. Kwam Agüero hier nog weg met zijn foutje, bij het scheiden van de markt voor rust sloeg de Argentijn een modderfiguur. City's clubtopscorer aller tijden dacht Édouard Mendy vanaf elf meter te verschalken met een Panenka, maar de keeper bleef doodleuk staan en keerde kinderlijk eenvoudig de inzet.

De strafschop werd overigens toegekend voor een overtreding van Billy Gilmour op Jesus. De middenvelder was ten opzichte van de Champions League-clash tegen Real Madrid een van de nieuwe gezichten bij Chelsea, zoals ook Ziyech weer eens de kans kreeg van Thomas Tuchel. De ex-Ajacied dwong Ederson in de eerste helft tot een redding met een schot van afstand, waarmee hij voor zeldzaam Chelsea-gevaar zorgde.

Goal Ziyech
In de 63ste minuut werd de Braziliaanse doelman wél geklopt door Ziyech. De spelmaker werd aangespeeld door César Azpilicueta, waarna hij vanaf de rand van het zestienmetergebied met links uithaalde. Het was ook Ziyech die de aanval had opgezet door de bal te veroveren.

De goal van Ziyech, die eerder Manchester City al pijn deed door de winnende te maken in de halve finale van het FA Cup-toernooi, kwam enigszins uit de lucht vallen. Extreem veel mogelijkheden kregen beide Champions League-finalisten namelijk niet in de eerste fase na rust.

Ook na de gelijkmaker stond de kraker niet bepaald in het teken van vele kansen. Chelsea, waar Ziyech in minuut 76 werd gewisseld, zag nog wel goals van Callum Hudson-Odoi en Timo Werner worden afgekeurd wegens buitenspel. Op zijn beurt claimde Manchester City (en met name de woedende Guardiola) een strafschop voor een vermeende overtreding van Kurt Zouma op Sterling. Guardiola's stemming werd er niet veel beter op: door een goal van Alonso ging Chelsea er in de blessuretijd nog met de zege vandoor. De Spanjaard rondde af na prima voorwerk van zowel Hudson-Odoi als Werner.

Voor Chelsea is de zege zeer waardevol in de strijd om een plek bij de bovenste vier.

Sheffield United
0 - 2
Crystal Palace

Eerder op de dag stelde Crystal Palace het verblijf in de Premier League veilig door af te rekenen met het reeds gedegradeerde Sheffield United: 0-2. Christian Benteke sloeg razendsnel toe, waarna Eberechi Eze vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde maakte. Patrick van Aanholt bleef op de bank bij Palace, Jairo Riedewald verliet die bank twintig minuten voor tijd om Jeffrey Schlupp af te lossen.