Zestienjarige Zeefuik kent droomdebuut voor FC Volendam

Telstar won maar één duel in de laatste veertien wedstrijden en die vervelende cijfers werden op bezoek bij FC Volendam nog vervelender. Ook FC Volendam klopte de ploeg van coach Andries Jonker, mede dankij een goal van de zestienjarige Lequincio Zeefuik.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 0
Telstar
Telstar

Een 3-1 zege tegen Roda JC op 19 maart. Het is sinds 16 januari de enige zege van Telstar in de Keuken Kampioen Divisie. Hoewel Martijn Kaars na ruim een kwartier voor de 1-0 had gezorgd voor FC Volendam kreeg Telstar dertien minuten voor tijd toch weer even hoop. Calvin Twigt kreeg namelijk zijn tweede gele kaart voor FC Volendam en Telstar probeerde nog met man en macht om tegen het Volendamse tiental de achterstand om te buigen.

Dat lukte niet. Het slotakkoord was namelijk voor Zeefuik, de jongere broer van Hertha BSC-speler Deyovaisio Zeefuik en voormalig Eredivisie-spits Género Zeefuik. De zestienjarige aanvaller maakte zijn debuut in het betaalde voetbal en verzilverde dat debuut met een raak schot in de verre hoek. Hij bepaalde daarmee de eindstand op 2-0.

De Graafschap
2 - 2
Almere City FC

Lang leek het erop dat De Graafschap de promotiekansen te grabbel gooide tegen Almere City FC. Door de late gelijkmaker van Jesse Schuurman barstte vrijdag echter een groot Doetinchems feest los, want hierdoor is De Graafschap bijna zeker van promotie.

'Ongelooflijk', sprak aanvoerder Ted van de Pavert tegen ESPN. 'Na de voorsprong liepen we veel te veel achteruit. Almere pakte het anders aan en we hebben zelf te weinig druk naar voren gezet. Toen we op achterstand kwamen, moesten we het zelf doen en voetbalden we ineens beter. Uiteindelijk werd in de laatste tien minuten plan B uit de kast gehaald en pompten we de ballen naar voren. En dan valt-ie ook nog in de laatste minuut.'

Voor de spelers van De Graafschap voelde het alsof ze de Champions League wonnen. 'Als je in de laatste minuut zo scoort, voelt dat wel zo. Dan is er veel ontlading. Het was niet goed, dat klopt. We gaven het initiatief te veel aan Almere. Zij werden ook niet echt gevaarlijk, maar ze hadden wel veel de bal. We voetbalden te weinig. Pas nadat we 4-3-3 gingen spelen, kwamen we er meer in.'

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft De Graafschap een voorsprong van zes punten op zowel Go Ahead Eagles als Almere City FC. Komende week wacht een bezoek aan kampioen SC Cambuur. 'Het is super belangrijk, maar we zijn er nog niet. We moeten het zelf nog laten zien in de komende drie wedstrijden. Als we net zo spelen als tegen Almere, dan wordt het nog moeilijk.'

Opnieuw sloeg De Graafschap toe in de extra tijd. Dat was zeker niet voor het eerst dit seizoen. Sterker nog, als alleen doelpunten in de reguliere speeltijd zouden meetellen, zou niet De Graafschap, maar NAC Breda op de tweede plek staan. Zonder extra tijd zou De Graafschap zeven punten minder hebben dan nu, wat de veerkracht van de Doetinchemmers aantoont. Geen club in de Keuken Kampioen Divisie besliste zo vaak een wedstrijd in de extra tijd.

Snoei
Trainer Mike Snoei kwam met een opmerkelijke verklaring voor het slechte spel van zijn ploeg. 'Dat ik word gefeliciteerd met een punt zegt al genoeg. Maar dit voelt als een overwinning. In de dying seconds gebeurt het pas. Waarom het slecht ging? Het klinkt misschien gek, maar ik denk dat we te snel op voorsprong kwamen. We dwongen het af. Daarna wilden we consolideren, de 1-0 vasthouden. We liepen terug en speelden het op veilig. Toen werd het heel moeizaam.'