Zelfs joker Mulenga kan Go Ahead niet redden tegen Jong AZ

Go Ahead Eagles had dinsdagavond zeer goede zaken kunnen doen in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie, maar de ploeg uit Deventer ging onverwachts onderuit tegen Jong AZ.

In dit overzicht hielden we alle ontwikkelingen uit de veertiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
Go Ahead Eagles
0 - 1
Jong AZ
Jong AZ

De beloften uit Alkmaar hadden sinds 21 september niet meer gewonnen in de KKD en stonden zodoende in punten gelijk met hekkensluiter FC Dordrecht. Dat Jong AZ enkele minuten in de tweede helft op voorsprong kwam in De Adelaarshorst was dan ook verrassend: Thijs Oosting schoot raak uit een vrije trap.

Go Ahead-trainer Kees van Wonderen bracht kort daarna Jacob Mulenga in. De 36-jarige aanvaller was goed voor drie goals in zijn laatste zes duels en was ook tegen Jong AZ dicht bij een glansrol. Zijn inzet na een voorzet vanaf links eindigde echter op de lat, waardoor het bij 0-1 bleef. Door de nederlaag profiteert Go Ahead niet van eerder puntenverlies van clubs als NAC Breda, Almere City FC, FC Volendam en De Graafschap.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 1
MVV Maastricht

Waar NEC al acht wedstrijden niet had verloren in de Keuken Kampioen Divisie, daar wisten de bezoekers uit Maastricht al acht wedstrijden niet te winnen. Op papier stond er voor de Nijmegenaren dus een eenvoudig thuisduel op het programma, maar de praktijk pakte toch iets anders uit.

NEC kwam na achttien minuten via een benutte penalty van Jordy Bruijn wel op voorsprong, maar van die voorsprong genoot de thuisploeg slechts vier minuten. Na geklungel in de NEC-defensie was het Arne Naudts namelijk die niet veel later de 1-1 alweer noteerde. Die stand was ook de ruststand.

De tijd begon in de tweede helft stevig te dringen voor NEC, maar het was Joep van der Sluijs die tien minuten voor tijd en slechts negen minuten na zijn invalbeurt toch nog de winnende noteerde. Daarmee haalde NEC-coach Rogier Meijer opgelucht adem. Hij wint van Darije Kalezic, de MVV-coach die tussen 2006 en 2011 nog coach was van Meijer bij De Graafschap.

Jong FC Utrecht
1 - 2
Telstar
Telstar

Glynor Plet heeft Telstar drie punten bezorgd in de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Voor de Domstedelingen betekende die nederlaag een einde aan een fraaie reeks.

Jong FC Utrecht verkeerde in een uitstekende vorm in de Keuken Kampioen Divisie. Hoewel afgelopen week met 1-1 gelijkgespeeld werd tegen Jong PSV waren de Utrechtste beloften al vier wedstrijden ongeslagen: tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Op eigen veld tegen Telstar moest Jong FC Utrecht toch het onderspit delven.

Jong FC Utrecht begon juist nog zo goed aan het duel met Telstar. Jeredy Hilteman zorgde al binnen vijf minuten voor de 1-0, maar Sebastian Soto trok de stand na 21 minuten weer gelijk: 1-1. Dat was ook de ruststand.

Na rust duurde het nog geen minuut voordat de Utrechtse thuisploeg met een man minder kwam te staan. Christopher Mamengi kreeg een rode kaart na het vasthouden van de doorgebroken Yael Liesdek. Daarmee stond Telstar met een man meer op het veld, maar van dat feit kon de uitploeg slechts een kwartier genieten. Doelpuntenmaker Soto kreeg na een uur spelen namelijk ook rood na een charge op Denso Kasius.

In een kletsnat Utrecht was het qua spelers daardoor weer in evenwicht, maar de stand bleef dat niet. Invaller Plet had slechts zeven minuten nodig om de winnende treffer te maken. In de 85ste minuut bepaalde hij de eindstand op 1-2.

FC Eindhoven
3 - 2
De Graafschap

De Graafschap wil dit seizoen meedoen om de titel in de Keuken Kampioen Divisie, maar heeft zondag in dat opzicht zeer dure punten laten liggen in Noord-Brabant. FC Eindhoven was te sterk.

In het duel dat door een supportersactie wat later begon, kwam De Graafschap wel snel op voorsprong. Elmo Lieftink kopte in de zevende minuut raak. Lang konden De Superboeren niet van die voorsprong genieten, want na achttien minuten viel een poging van Jacky Donkor – al dan niet bewust – binnen bij de tweede paal: 1-1.

Na een afgekeurde goal van Ted van de Pavert zorgde Maarten Peijnenburg voor de 2-1. Hij kopte raak na doorkoppen van Jort van der Sande (foto boven). Even dacht De Graafschap nog een punt mee te nemen toen Jasper van Heertum uit een corner raak kopte, maar dat was buiten Pieter Bogaers gerekend. Hij schoot in de ultieme slotfase de 3-2 op het scorebord.

De Graafschap verzuimde zo in punten naast koploper SC Cambuur en Almere City te komen. Van die twee teams heeft Cambuur nog wel een wedstrijd tegoed. FC Eindhoven bivakkeert na vandaag in de subtop.

FC Dordrecht
3 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

FC Dordrecht bleef ook na de wisseling van wacht lange tijd vergeefs op zoek naar succes. De Schapenkoppen konden met Ben Kinds als opvolger van Harry van den Ham aan het roer tot zaterdag geen einde maken aan de nederlagenreeks die had geleid tot de status van hekkensluiter en een schamele oogst van vijf punten na dertien duels.

Tegen Jong Ajax lukte dat wél, de start was al goed. Jari Schuurman opende na zes minuten de score met een knappe kopbal. Kevin Jansen verdubbelde kort voor rust de marge, die in de extra tijd van de eerste helft werd verkleind door de goal van Brian Brobbey.

In de tweede helft voerde Jong Ajax de druk op zonder dat het leidde tot de gelijkmaker. FC Dordrecht bleef op de been en kreeg daarbij in de 77ste minuut een steun in de rug. Bij een counter ging Ajax-doelman Dominik Kotarski in de fout, waarna Gianni Dos Santos simpel de bevrijdende 3-1 kon maken en Dordrecht de eerste zege sinds 25 september niet meer kon ontgaan.

Roda JC Kerkrade
3 - 1
Excelsior
Excelsior

Na zeven minuten was het al raak voor Excelsior en wie anders dan clubtopscorer Ómarsson maakte de goal. Op aangeven van Reuven Niemeijer zorgde de IJslandse spits voor zijn zestiende goal van dit seizoen, waarmee hij op eenzame hoogte bovenaan staat op de topscorerslijst. Genoeg voor de zege was het echter niet. Halverwege de eerste helft maakte Fabian Serrarens gelijk; zijn eerste goal in dienst van Roda.

Daar bleef het niet bij voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel. Serrarens was na rust de aangever op de 2-1 van Niek Vossebelt. De middenvelder kreeg de bal met een flinke dosis geluk in het doel, wat zorgde voor protesten aan Excelsior-zijde. Het werd vervolgens ook nog 3-1 door Thijmen Goppel, die na een pass van opnieuw Serrarens een op een doelman Alessandro Damen verschalkte. Zo kwam Roda op gelijke hoogte met Excelsior. Beide clubs hebben nu twintig punten.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 2
Almere City FC

Almere City FC heeft de koppositie moeten afstaan aan SC Cambuur, dat eerder op de vrijdagavond te sterk was geweest voor FC Den Bosch. De ploeg van trainer Ole Tobiasen begon al slecht bij FC Volendam, dat na acht minuten via Samuele Mulattieri op 1-0 kwam. Thomas Verheydt tekende halverwege de eerste helft voor gelijkmaker.

In de 68ste minuut moest Almere opnieuw beginnen. Met zijn tiende assist van het seizoen stond Nick Doodeman aan de basis van de 2-1 van Jari Vlak. Voor de zege was het niet genoeg voor Volendam. Verheydt was in de 81ste minuut de redder in nood voor Almere, dat ondanks de getoonde veerkracht genoegen moest nemen met een punt.

Helmond Sport
1 - 0
Jong PSV
Jong PSV

Helmond Sport smaakte op 13 november na ruim een jaar weer het genoegen van een thuiszege in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van Wil Boessen heeft de smaak te pakken, want ook Jong PSV verliet Sportpark De Braak met lege handen. Karim Loukili was de gevierde man bij de thuisploeg.

SC Cambuur
SC Cambuur
3 - 1
FC Den Bosch

Giovanni Korte is de laatste weken op dreef bij SC Cambuur. In de zes duels voor het bezoek van FC Den Bosch had hij zeven keer gescoord. In die reeks had hij alleen tegen Jong Ajax geen doelpunt gemaakt en juist die wedstrijd verloren de Friezen. Ook tegen FC Den Bosch bevestigde hij zijn status van goalgetter. Met een fraai wippertje tekende hij in de veertigste minuut voor zijn achtste treffer van het seizoen.

Het was de gelijkmaker, want Kevin Felida had FC Den Bosch in de twintigste minuut op voorsprong gezet. De Brabantse gasten keerden met lege handen huiswaarts. Cambuur pakte de drie punten met dank aan Robert Mühren, die met zijn elfde doelpunt van het seizoen zijn ploeg in Leeuwarden op het goede spoor zette. Issa Kallon maakte een kwartier voor tijd een einde aan de onzekerheid.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 0
NAC Breda
NAC Breda

De afwezigheid van Sydney van Hooijdonk in Oss, en vooral de reden daarvoor, trok voor het duel de aandacht. Binnen de lijnen werd de clubtopscorer ook gemist bij NAC Breda. Trainer Maurice Steijn zag zijn ploeg ondanks een overwicht maar niet tot scoren komen. Een kwartier voor tijd was zelfs een penalty niet besteed aan NAC. Mario Bilate zag zijn inzet vanaf elf meter worden gekeerd door TOP Oss-doelman Bo Geens, die daarmee zijn ploeg een punt bezorgde.