Zelfs Ajax voelt financiële gevolgen van coronacrisis

Reacties

Als er één Nederlandse club niet in de financiële problemen komt door de impact van het coronavirus is het Ajax wel. Het is een veelgemaakte en te gemakkelijke conclusie. Ronkende halfjaarcijfers en een flinke transfersom voor Hakim Ziyech ten spijt, ook Ajax zal de gevolgen ondervinden.

Zelfs Ajax voelt financiële gevolgen van coronacrisis
© Pro Shots

Ajax maakte onlangs opnieuw een gigantische winst van 53 miljoen euro bekend, het eigen vermogen steeg met 51,7 miljoen naar 261,7 miljoen. Geld genoeg dus, zo op het eerste oog. Maar die cijfers maakten ook duidelijk dat de Amsterdammers afstevenen op een operationeel miljoenenverlies. Kort gezegd, de kosten zijn hoger dan de inkomsten.

Door het betalen van hogere transfersommen, het behouden van steunpilaren, het geven van megasalarissen en het betalen van hoge premies zijn de kosten flink gestegen. De inkomsten zullen vooral door het niet overwinteren in de Champions League en de vroege Europa League-uitschakeling tegen Getafe tegenvallen.

Het operationele miljoenentekort dat hierdoor ontstaat, wordt dit seizoen nog weggepoetst door de transferwinsten van Matthijs de Ligt, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech. Overmars zal bijzonder blij zijn dat hij de laatste nog voor de uitbraak van de coronacrisis heeft verkocht. Anders had Ajax nooit 45 miljoen euro gekregen voor de voetballer.

Door het gevoerde beleid heeft Ajax nu een overvolle portemonnee. Maar duidelijk is ook dat als de transfermarkt instort Ajax niet meer de transfersommen krijgt die het eerder had kunnen ontvangen. Het is onrealistisch te denken dat Donny van de Beek op dit moment nog vijftig, zestig miljoen euro oplevert.

Essentieel
Voor de komende seizoenen heeft Ajax vanwege het gigantische eigen vermogen nog geen probleem. Dat is er wél als de club een paar keer geen Champions League speelt en de huidige situatie te lang duurt. Voor Ajax is de minimaal veertig miljoen euro die direct wordt verdiend bij het bereiken van het miljardenbal zeer essentieel.

Als nu in het slechtste scenario de competities niet worden uitgespeeld, er geen Champions League-winnaar komt, dan is het realistisch dat de UEFA teruggrijpt op de coëfficiëntenlijst van voor dit seizoen. In dat scenario zou Ajax opnieuw eerst voorrondes moet spelen om het miljardenbal überhaupt te bereiken. Lukt dit niet, dan is dat samen met de ingestorte transfermarkt een giftige combinatie voor de inkomstenstroom van Ajax.

Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis op 'Het Nieuwe Ajax' in onderstaand verhaal.

'Kans bestaat dat Van de Beek ook volgend seizoen bij Ajax speelt'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.