Zeldzame blamage Man City door geblunder in Norwich

Manchester City is voor het eerst dit seizoen onderuitgegaan in de Premier League. Zaterdagavond ging het mis op Carrow Road, waar het gemis van Aymeric Laporte zich wel erg deed voelen voor de bezoekers.

Norwich City
3 - 2
Manchester City

Een voordeel bij het vervangen van de voor maanden uitgeschakelde Fransman was voor Pep Guardiola dat John Stones terug was na een blessure. De Engelsman vormde samen met Nicolás Otamendi het centrale duo. Veel opvallender dan die keuze was het passeren van Kevin De Bruyne, die rust kreeg en dat leverde een kans op voor Ilkay Gündogan. Veel creativiteit was er niet vanaf het Manchester City-middenveld in de openingsfase. Het was wachten op de eerste grote kansen en de thuisploeg toonde absoluut durf met pogingen van achteruit onder de druk uit te spelen.

Die aanvallende intenties die Norwich al het hele seizoen toont, ongeacht de tegenstander, maakt van de promovendus een ploeg die altijd kansen krijgt. Zo was het ook tegen Manchester City en Norwich, dat ook nog eens enorm geplaagd was door blessureleed, bleek dodelijk. Kenny McLean kopte in de achttiende minuut de 1-0 binnen uit een corner. Er werd apathisch verdedigd door The Citizens en in de 28ste minuut ging het defensief opnieuw al mis. Na balverlies in de opbouw viel de City-defensie zo uit elkaar. Iedereen behalve Kyle Walker stapte naar voren, waardoor buitenspel werd opgeheven door de rechtsback. Teemu Pukki was niet zelfzuchtig en na een pass breed van de spits maakte Todd Cantwell (ex-Fortuna) de 2-0.

Todd Cantwell, een van de revelaties in het nieuwe Premier League-seizoen.

Na dat doelpunt wist Tim Krul ongetwijfeld dat hem een hevige Manchester City-storm te wachten stond. De doelman was al goed weggekomen bij een kopbal van Sergio Agüero die net over ging en Raheem Sterling raakte even daarna met een kopbal het aluminium. Dat er veel pogingen met het hoofd waren, was geen toeval. De ruimtes waren klein en Manchester City werd gedwongen via de flanken te spelen. In de 45ste minuut had zo'n aanval resultaat. Bernardo Silva gaf de bal perfect voor en Agüero knikte binnen: 2-1.

Dat leek het moment van de ommekeer te worden, maar niets was minder waar. Manchester City begon dramatisch aan de tweede helft. Een hachelijk moment met Stones liep nog goed af, maar luttele tellen later ging het dan echt mis bij een volgende situatie. Stones speelde Otamendi op de rand van het eigen strafschopgebied aan en hij werd geheel tot zijn eigen verrassing vol onder druk gezet door Emiliano Buendia. De aanvallende middenvelder van Norwich snoepte de bal af van Otamendi, gaf voor op Pukki en de sensatiespits maakte van dichtbij zijn zesde goal van het seizoen.

De nood was hoog en dus bracht Guardiola snel daarna zowel Gabriel Jesus als De Bruyne binnen de lijnen. Het was te laat voor een alles-of-niets-plan. Norwich kwam vanzelfsprekend onder grote druk te staan, maar verdedigde uitstekend. Daarbij mocht het ook Krul dankbaar zijn. De goalie redde vlak voor tijd nog geweldig op een kopbal van Otamendi. Voor Krul was er in de 88ste minuut even geen houden meer aan. Rodri maakte met een droge knal de 3-2. Daar bleef het ook bij dankzij Krul.

Voor Manchester City was de klap bij Norwich City pas de eerste competitienederlaag sinds het verlies bij Newcastle United op 29 januari van dit kalenderjaar. Door het puntenverlies heeft de kampioen van vorig seizoen al een achterstand van vijf punten op koploper Liverpool. En dan moet de ploeg van Guardiola nog maanden verder zonder Laporte.