Zeldzaam productief Groningen wint eindelijk in spektakelstuk

Een zeldzaam productief FC Groningen heeft vrijdagavond dan eindelijk de tweede Eredivisie-zege van het seizoen geboekt. In een spectaculaire wedstrijd op bezoek bij Excelsior, de club waar trainer Danny Buijs zijn loopbaan als speler begon, nam het afstand van de laatste plaats en maakte het een paar fraaie treffers. Al kwam de mooiste van de avond waarschijnlijk op naam van de thuisploeg.

Excelsior
Excelsior
2 - 4
FC Groningen

Groningen snakte met slechts één punt in de laatste zeven wedstrijden en de laatste plaats in de Eredivisie werkelijk naar een zege (de laatste was tegen De Graafschap op 25 augustus), maar trof met Excelsior een ploeg die in de laatste drie thuisduels zeven punten had gepakt en twee weken terug Vitesse nog met 2-0 versloeg. De Kralingers gingen met Marcus Edwards als gevaarlijkste man aanvankelijk ook monter op zoek naar de derde thuiszege op rij.

Groningen had daar in het eerste kwart van de wedstrijd nauwelijks iets tegenover gezet, maar nam in de 26ste minuut wel meteen de leiding. De weer fitte Mimoun Mahi kreeg de bal na goed doorzetten van Ludovit Reis met zijn rug naar het doel in bezit en haalde uit de draai doeltreffend uit. Drie minuten later zorgde Ritsu Doan op vergelijkbare wijze voor een ongekende weelde door een hoge bal aan te nemen en raak te volleren: 0-2.

Het fraaie doelpunt van de Japanner was gezien de laatste weken geen overbodige luxe. Ook tegen Heracles Almelo (1-4) en PSV (1-2) nam Groningen immers de leiding, om vervolgens nog te verliezen. Ook nu moest de ploeg van Buijs weer oppassen voor datzelfde scenario. Tien minuten voor rust maakte Ryan Koolwijk, volledig vrijgelaten bij een corner, met een stijlvolle omhaal de aansluitingstreffer. Vlak daarvoor had Thomas Oude Kotte al op de lat gekopt.

FC Groningen-trainer Danny Buijs keerde terug op vertrouwde grond. Tussen 2002 en 2004 speelde hij voor Excelsior, alvorens hij naar Groningen verkaste.

Groningen had echter genoeg vertrouwen geput uit de treffers van Mahi en Doan en was vlak voor rust al dicht bij de 1-3 na chaos in de Rotterdamse defensie. Een hakbal van Mike te Wierik werd echter van de lijn gehaald. Zes minuten na rust hadden de noorderlingen hun derde treffer van de avond alsnog te pakken. Ajax-huurling Mateo Cassierra zag dat doelman Sonny Stevens een paar meter voor zijn lijn stond en plaatste de bal in de bovenhoek.

De eerste goal van de Colombiaanse spits betekende dat Groningen de voltallige productie van dit seizoen op één avond met vijftig procent verhoogde. En toch bleef het de vraag of het kon omgaan met die weelde. Na een overtreding van Deyovaisio Zeefuik op Ali Messaoud verkleinde Luigi Bruins de marge uit een strafschop immers opnieuw. Groningen raakte echter niet in de war en bleef, met name via Doan, zoeken naar de vierde treffer.

Stevens voorkwam dat de Japanner zijn tweede van de avond kon maken, maar was in de 75ste minuut geklopt. Zeefuik gaf voor en de net ingevallen Jannik Pohl, even daarvoor in de ploeg gekomen voor Mahi, frommelde de bal van dichtbij binnen. Daarmee was de tweede zege van het seizoen voor Groningen dan eindelijk veiliggesteld. Het doet de laatste plaats over aan NAC Breda, maar is nog lang niet uit de problemen. Excelsior blijft middenmoter.