Zeldzaam: interim-bondscoach op de bank bij Oranje

Reacties

Dinsdagavond zit er in de oefeninterland tegen Italië voor het eerst sinds 1997 weer een interim-bondscoach op de bank bij het Nederlands elftal. Na het ontslag van bondscoach Danny Blind is zijn voormalige assistent Fred Grim voor even eindverantwoordelijke.

Zeldzaam: interim-bondscoach op de bank bij Oranje

Het is een situatie die niet vaak voorkwam in de Oranje-historie. Sinds begin jaren negentig gebeurde het zelfs maar één keer. Op 26 februari 1997 had Jan Rab de leiding tijdens het oefenduel met Frankrijk omdat bondscoach Guus Hiddink herstellende was van een operatie. Rab, assistent van Leo Beenhakker tijdens het WK 1990, was op dat moment in dienst bij de KNVB als docent voor de trainerscursussen. Oranje verloor in Parijs met 2-1.

De laatste keer dat Oranje echt zonder bondscoach zat op het moment dat er interlands werden gespeeld, was in 1990. Nol de Ruiter had de leiding tijdens de vriendschappelijke wedstrijden tegen Italië (21 februari, 0-0) en Sovjet-Unie (28 maart, 2-1 verlies), omdat Thijs Libregts eind 1989 ondanks een prima WK-kwalificatiereeks werd ontslagen. Uiteindelijk ging Oranje met Beenhakker naar het WK in Italië, dat uitmondde in een enorm fiasco.

Nol de Ruiter als assistent-coach van Rinus Michels tijdens het EK 1988, dat Nederland zou winnen.
Nol de Ruiter als assistent-coach van Rinus Michels tijdens het EK 1988, dat Nederland zou winnen.

Sinds de KNVB in 1957 afscheid nam van de keuzecommissie en de bondscoach zelf zijn selectie ging samenstellen, kende Oranje nog maar één echte andere interim-coach. Rob Baan was begin jaren tachtig de vervanger van eerst Jan Zwartkruis en daarna Kees Rijvers en won zijn beide interlands, de WK-kwalificatieduels met Cyprus (3-0 en 0-1). Denis Neville (1964-65) en Beenhakker (1985-86) fungeerden ook als tussenpaus, maar zaten respectievelijk acht en zeven keer op de bank.

In afwachting van de definitieve opvolger van Blind is het woord dinsdag dus aan Grim. De 51-jarige oud-doelman van SC Cambuur en Ajax was bondscoach van Jong Oranje voordat hij aan de staf van het Nederlands elftal werd toegevoegd na het vertrek van Marco van Basten. Vóór zijn aanstelling bij de KNVB was Grim drie jaar hoofdcoach van Almere City FC, waar hij Vincent Janssen onder zijn hoede had, en werkte hij in diverse functies bij Ajax en Sparta Rotterdam.

Grim leidde zondag na de terugkeer in Nederland bij afwezigheid van Blind samen met keeperstrainer Frans Hoek al de training van de internationals die zaterdag in Sofia op de bank zaten en zal maandag de besloten training in het stadion van AZ (12.15 uur) in goede banen moeten leiden. Dinsdagavond treedt Grim definitief in de voetsporen van mannen als Rab, De Ruiter en Baan als Italië op bezoek komt voor de eerste interland in het post-Blind-tijdperk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.