Zeer fraaie statistieken voor Ajax-jubilaris Ten Hag

Reacties

Erik ten Hag is sinds 1960 pas de vijfde Ajax-trainer die drie achtereenvolgende jaren in dienst is bij de Amsterdammers. De vijftigjarige oefenmeester bereikt deze maandag deze mijlpaal.

Zeer fraaie statistieken voor Ajax-jubilaris Ten Hag
© Pro Shots

Daarmee treedt Ten Hag in de voetsporen van Rinus Michels, Louis van Gaal, Ronald Koeman en Frank de Boer. Leo Beenhakker en Aad de Mos fungeerden ook minimaal drie jaar als Ajax-trainer, maar smeerden hun dienstverband uit over meerdere periodes.

Kijken we naar het puntengemiddelde in de Eredivisie in de eerste drie seizoenen als Ajax-coach, dan troeft Ten Hag zijn voorgangers duidelijk af. Sinds 28 december 2017 verzamelden de Amsterdammers in 89 competitiewedstrijden 214 punten, wat neerkomt op een gemiddelde van 2,40 punten per duel. Koeman (2,31) en Michels (2,28) maken het podium vol.

Gezien het feit dat De Boer pas in zijn vierde volledige seizoen géén landskampioen werd, is zijn status als hekkensluiter opvallend.

Eredivisie-prestaties in eerste drie seizoenen als Ajax-trainer:

Trainer: Gemiddeld aantal punten per duel in eerste drie jaar:
Erik ten Hag 2,40
Ronald Koeman 2,31
Rinus Michels 2,28
Louis van Gaal 2,24
Frank de Boer 2,21

Europa
In Europees verband presteerde qua punten alleen Van Gaal in zijn eerste drie seizoenen beter dan Ten Hag: de moyennes bedragen respectievelijk 2,29 en 1,78. Van Gaal pakte al in zijn eerste jaargang de UEFA Cup en zou in zijn vierde seizoen beslag leggen op de Champions League.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Koeman staat weliswaar laatste in dit klassement, maar dat is voornamelijk terug te voeren op de vele gelijke spelen in de succesvolle Champions League-campagne van 2002/03, waarin Ajax na vele seizoenen Europese wanprestaties reikte tot de kwartfinale.

Europese prestaties in eerste drie seizoenen als Ajax-trainer:

Trainer: Gemiddeld aantal punten per duel in eerste drie jaar:
Louis van Gaal 2,29
Erik ten Hag 1,78
Rinus Michels 1,50
Frank de Boer 1,31
Ronald Koeman 1,11
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.