Oostenrijk heeft in de EK-kwalificatiereeks de tweede dreun in een paar dagen tijd te verwerken gekregen. Dankzij een hattrick van Israël-vedette Eran Zahavi staat de eindronde nu al op de tocht voor het Alpenland. Ook Kroatië ging pijnlijk onderuit, terwijl Schotland zich enigszins herstelde van de eerdere blamage.

Hongarije
2 - 1
Kroatië
Kroatië

In Groep E heeft verliezend WK-finalist Kroatië de moeizaam begonnen EK-kwalificatiecyclus een bijzonder teleurstellend vervolg gegeven. Na de benauwde thuisoverwinning van donderdagavond (2-1 tegen Azerbeidzjan) volgde zondag een verliespartij bij Hongarije, waar ex-PSV'er Balázs Dzsudzsák als aanvoerder zijn honderdste interland speelde. De bezoekers kwamen binnen het kwartier wel op voorsprong.

Een lage voorzet van Luka Modric werd door de glijdende Andrej Kramaric richting Ante Rebic getikt. De aanvaller van Eintracht Frankfurt stond geen buitenspel en kon van dichtbij rustig afronden. Bij rust stond het echter alweer gelijk. Na een heerlijk balletje van jubilaris Dzsudzsák schoot Ádám Szalai vanuit een moeilijke hoek raak. De bezoekers moesten op jacht naar de zege, maar liepen diep in de tweede helft juist tegen een nederlaag aan. De scheidsrechter oordeelde dat middenvelder Máté Pátkai bij een corner geen overtreding maakte, waarna hij de bal binnen kon werken: 2-1.

In de poule van Hongarije en Kroatië begon Wales zondagmiddag sterk: de ploeg van bondscoach Ryan Giggs boekte in de eerste kwalificatiewedstrijd een 1-0 zege op Slowakije. In de volgende speelronde (begin juni) moeten de Welshmen op bezoek bij Kroatië.

Oostenrijk

In Groep G had Oostenrijk zich veel meer voorgesteld van het begin van deze cyclus. In eigen huis werd donderdag al met 0-1 verloren van Polen, wat direct een valse start betekende. Die misstap kreeg zondag een pijnlijk vervolg, en dat terwijl het na acht minuten 0-1 stond via Marko Arnautovic. De ex-aanvaller van FC Twente stond nog te treuren nadat hij een voorzet niet had gekregen, maar kreeg de bal na een handig steekpassje van Peter Zulj plotseling in zijn voeten en schoot raak.

Daarna werd Oostenrijk echter over de knie gelegd door de in bloedvorm verkerende Zahavi. De vedette, in China spelend voor Guangzhou R&F, werd met drie goals de beul. Eerst kopte hij een afgemeten voorzet binnen, tien minuten later werkte hij een indraaiende voorzet eveneens met het hoofd binnen. Zijn 3-1 vlak na rust was echter de mooiste van de avond: Zahavi ramde de bal van afstand prachtig achter keeper Heinz Linder.

Ook bij de 4-1 speelde de uitblinker een hoofdol. Hij gaf de bal voor op Red Bull Salzburg-aanvaller Munas Dabbur, die in twee instanties scoorde. De eindstand werd bepaald door Arnautovic, die attent reageerde na een poging van Marcel Sabitzer. De Israëlische goalie tikte die knal nog knap tegen de lat, maar in de rebound kon de aanvaller van West Ham United raak koppen. Verder kwamen de bezoekers echter niet.

De huidige kwalificatiereeks staat voor Oostenrijk vooralsnog dus in schril contrast met de route richting het EK 2016. Toen zat Oostenrijk in een kwalificatiepoule met onder meer Rusland, Zweden en Montenegro, maar dankzij één remise en negen overwinningen plaatste het land zich toen moeiteloos en razend knap voor de eindronde. Dergelijke cijfers zijn nu al onmogelijk, Oostenrijk moet al voorzichtig gaan vrezen een plek bij de eerste twee landen te missen.