Zaakwaarnemers verklaren de oorlog aan FIFA

Reacties

De Europese bond van zaakwaarnemers (EFAA) komt in actie tegen wereldvoetbalbond FIFA. De grote groep belangenbehartigers verzet zich tegen het FIFA-plan om de vergoedingen die clubs betalen aan zaakwaarnemers te limiteren.

Zaakwaarnemers verklaren de oorlog aan FIFA
© Pro Shots

De FIFA koestert al langer plannen om een revolutie in gang te zetten op de transfermarkt. In Zürich wil men meer balans in het transfersysteem en hekelt men de bepalende en lucratieve rol die spelersmakelaars vervullen binnen het huidige systeem. Eén van de beoogde maatregelen is de premies voor zaakwaarnemers in te perken.

De EFAA verzet zich daar tegen en gaat steun verlenen aan de makelaarsbonden op nationaal niveau om in actie te komen. De groep bestaat uit ongeveer tweeduizend zaakwaarnemers, die actief zijn in achttien landen. Voorzitter Rob Jansen zette vrijdag namens hen allen een actie in.

In een verklaring die de EFAA heeft uit doen gaan staat dat zij pas met de FIFA om tafel wil, wanneer de gesprekken helemaal op nul beginnen. Bovendien wil de EFAA erkenning als officiële belanghebbende in de voetballerij.

'Zowel de FIFA als de nationale bonden moeten accepteren dat, vóór er enige maatregelen genomen worden, die maatregelen goedgekeurd moeten zijn door de EFAA en zijn leden in een algemene ledenvergadering', vervolgen de zaakwaarnemers. Tot het zover is, zullen er geen bijeenkomsten meer zijn tussen vertegenwoordigers van de FIFA en de EFAA, stelt de groep.

De bedoeling is dat de makelaarsbonden in afzonderlijke landen ieder hun eigen zaak gaan opzetten tegen hun nationale bond en de FIFA. Zo ontstaat er een keten van zaken tegen de mondiale bond. De EFAA verleent steun aan de aparte makelaarsbonden om zich te verzetten tegen de FIFA-plannen en fungeert als centraal orgaan. 

Eerder sprak een andere groep zaakwaarnemers al uit juridische stappen te overwegen tegen de FIFA. Die groep, onder leiding van superzaakwaarnemers Mino Raiola en Jorge Mendes, kwam in januari samen in Londen om de zaken te bespreken. Tot een officiële juridische actie kwam het voor die groep echter nog niet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.