YouTube-talent Mastour wil carrière nieuw leven inblazen in Serie C

Reacties

Voormalig toptalent Hachim Mastour heeft een teken van leven gegeven. De ex-speler van AC Milan en PEC Zwolle gaat proberen zijn belofte alsnog in te lossen bij Reggina, een club uit de Italiaanse Serie C die net als Mastour de voorbije jaren in een neerwaartse spiraal terechtkwam.

YouTube-talent Mastour wil carrière nieuw leven inblazen in Serie C
© Pro Shots

Op vijftienjarige leeftijd is Mastour even wereldnieuws, als toenmalig Milan-trainer Clarence Seedorf hem in de wedstrijdselectie opneemt voor het Serie A-duel met Sassuolo. Tot een debuut komt het dan niet, maar een nieuwe ster is geboren. Mastour vergaart dan ook al veel bekendheid door video's op YouTube waar hij als jeugdspeler tegenstanders in de luren legt met fraaie kap- en draaibewegingen. Bovendien gaat de geboren Italiaan met Marokkaanse ouders de boeken in als jongste international aller tijden van De Leeuwen van de Atlas, wanneer hij op 12 juni 2015 tegen Libië debuteert voor de nationale ploeg van Marokko.

De verwachtingen zijn hooggespannen in Zwolle, wanneer toenmalig technisch directeur Gerard Nijkamp aankondigt dat Mastour voor een seizoen bij PEC wordt gestald door Milan. Na een mislukte huurperiode bij Malága moet het Zwolse kunstgras – geliefd bij straatvoetballers als Mustafa Saymak en Youness Mokhtar – Mastour helpen in zijn ontwikkeling. Toch tempert trainer Ron Jans dan al de verwachtingen. 'Hij kan alles met een bal, dat bleek twee jaar geleden al op YouTube', aldus Jans. 'Het grootste gevaar is dat enorme verwachtingspatroon.'

Mastour kon in Zwolle nooit aan de verwachtingen voldoen.
© Pro Shots
Mastour kon in Zwolle nooit aan de verwachtingen voldoen.

De vooruitziende blik van Jans blijkt te kloppen, want Mastour komt niet verder dan vijf wedstrijden voor De Blauwvingers, waarin hij nauwelijks weet te imponeren. Twijfelen aan Mastours onmiskenbare kwaliteiten aan de bal doet eigenlijk niemand in de Hanzestad, wel sijpelen steeds vaker berichten door dat de speelse Mastour moeite heeft met spelen in de teamdiscipline. Daarnaast delft hij – slechts 1,75 meter lang – vaak het onderspit tegen fysiek sterke tegenstanders uit de Eredivisie. Dit alles maakt dat Mastour met stille trom vertrekt uit de Eredivisie.

Mastour keert terug bij Milan, waar clublegende Gennaro Gattuso dan aan het roer staat. De spijkerharde middenvelder van weleer werkte eerder bij de beloftenploeg van I Rossoneri met Mastour en is zodoende bekend met diens kwaliteiten. Gattuso heeft dan ook meteen een heldere boodschap voor de dan twintigjarige middenvelder, die nog altijd wacht op zijn doorbraak bij Milan. 'Tot nu toe zal het publiek hem vooral van YouTube kennen', zo sneert Gattuso, die bovendien opmerkt dat online fans weinig video's hoeven te verwachten. 'Daar is hij inderdaad mee gestopt, want ik heb hem verteld dat ik z'n tanden eruit sla als hij daarmee doorgaat', aldus een lachende Gattuso. 'Het is tijd dat mensen kennis gaan maken met de voetballer Mastour.'

Alle goede bedoelingen van de inmiddels ontslagen Gattuso ten spijt. Bij het immer onrustige Milan krijgt de grillige Mastour geen kans en mag hij – zes jaar na zijn komst – in 2018 zelfs transfervrij vertrekken. Hij duikt op bij Parma, dat hem na een proefperiode besluit geen contract te geven, en uiteindelijk tekent hij in Griekenland. Bij Pas Lamia, een club actief op het hoogste Griekse niveau, hebben ze al snel genoeg van de grillen van de middenvelder. Na een handvol competitieoptredens mag hij vertrekken en kan de 21-jarige Mastour in de zomer van 2019 na een rits aan mislukte avonturen zijn nu al veelbewogen carrière overdenken.

© Pro Shots

'De mediahype die ontstond na mijn komst bij Milan heeft mijn ontwikkeling geen goed gedaan', aldus Mastour tegenover Tuttomercatoweb. 'Altijd waren er maar bedrijven of schimmige personen rondom mijn persoon, die op de een of andere manier geld aan me wilden verdienen. Soms ging dat zelfs ten koste van mijn trainingsuren op het veld', zo vervolgt Mastour, die op twaalfjarige leeftijd overstapte van de jeugdopleiding van AC Reggiana 1919 naar het grote Milan. 'Soms denk ik weleens dat ik beter naar een club als Ajax had kunnen gaan, dat ook interesse in me had. Daar had ik me meer op het voetbal kunnen richten en waren de kansen op speeltijd in het eerste elftal waarschijnlijk groter.'

Het is tijd dat mensen kennis gaan maken met de voetballer Mastour

Medio oktober is Mastour nog altijd clubloos, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Reggina, in 2006/07 nog actief in de Serie A, maar inmiddels afgedaald naar de krochten van het Italiaanse voetbal, lijkt bereid Mastour een nieuwe kans te geven. Massimo Taibi, voormalig doelman van Manchester United, is sportief directeur van Reggina en wil wel een gokje wagen met het vastleggen van het voormalige supertalent. 'Het is een big deal voor ons', zo vertelt Taibi aan Fox Sports. 'Hachim aast op revanche en wil zijn belofte alsnog inlossen. Wij zijn op onze beurt ambitieus en geloven in zijn talent.' Reggina staat op dit moment tweede in de Serie C, waar het aast op promotie naar het tweede voetbalniveau van Italië, de Serie B.

Mastour zelf is nog altijd vastberaden om zijn profcarrière te laten slagen, zegt hij vlak voor zijn keuze voor Reggina. 'Ergens de komende dagen maak ik bekend waar ik aan de slag ga. Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar een club die in me gelooft, maar ook geduldig genoeg is om me de tijd te geven te laten wat ik kan.' Heeft Mastour spijt van de keuzes die hij gemaakt heeft in zijn carrière tot dusver? 'Absoluut niet. Het pad dat ik heb bewandeld heeft me tot op de dag van vandaag geholpen de persoon te worden wie ik ben. Ik ben nog steeds jong, er ligt nog een heel leven voor me.'

Bekijk hieronder een van de YouTube-filmpjes waar Mastour al op jonge leeftijd bekend mee werd als talent van AC Milan:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Meer H. Mastour
Meer over H. Mastour
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.