Youth League keert terug: Ajax en AZ weten waar ze aan toe zijn

Reacties

De hoogste jeugdelftallen van Ajax en AZ krijgen dit seizoen weer de kans om hoge ogen te gooien in Europa. De twee clubs zijn straks actief in de Youth League, de mini-Champions League voor spelers onder de negentien jaar. Vorig seizoen werd het toernooi niet gespeeld vanwege de uitbraak van de coronacrisis.

Youth League keert terug: Ajax en AZ weten waar ze aan toe zijn
© Pro Shots

Het format van de Youth League is niet compleet hetzelfde als de Champions League. Er wordt gewerkt met twee paden; Champions League path en Domestic champions path. Ajax Onder-19 zit in het in eerstgenoemde pad, omdat de hoofdmacht van de Amsterdammers actief is in de groepsfase van het toernooi. Dit kan eventueel ook goed nieuws betekenen voor PSV Onder-19. Als de hoofdmacht, momenteel actief in de tweede voorronde van de Champions League, de groepsfase bereikt, wordt PSV Onder-19 toegevoegd aan het deelnemersveld van de Youth League. 

Ajax Onder-19 (en mogelijk dus ook PSV) treft dezelfde tegenstanders als Ajax 1 in de groepsfase, op 26 augustus wordt er geloot voor de eerste ronde van het elitetoernooi. In de Youth League zijn alleen de groepswinnaars verzekerd van een plek in de knock-outfase.

Voor AZ ligt het wat anders. Die club kreeg in na het afgebroken seizoen 2019/20 het ticket voor de Youth League toegewezen en dat ticket is ook voor dit seizoen geldig. De talenten van de club uit Alkmaar worden op 31 augustus gekoppeld aan één club voor een tweeluik. Mocht er gewonnen worden in de eerste ronde volgt daarna de tweede ronde en een eventueel derde tweeluik wordt gespeeld in de play-offs. In die ronde stromen ook runner-ups uit het Champions League path in. Pas na de wedstrijden in de play-offs beginnen de achtste finales van de Youth League.

Real Madrid is momenteel titelhouder in de mini-Champions League, zij versloegen in 2020 Benfica (zie video onder). Ajax haalde dat jaar de halve finale, maar werd uitgeschakeld door de Portugezen. AZ nam nog nooit deel aan het toernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.