Xavi kiest eerste podium als hoofdtrainer zorgvuldig uit

Reacties

Xavi speelde maandag de laatste wedstrijd in zijn lange profcarrière. Op 39-jarige leeftijd zette hij in het shirt van Al-Sadd uit Qatar een punt achter zijn loopbaan na de wedstrijd tegen Persepolis uit Iran. De volgende droom kan nu gaan beginnen: trainer worden.

Xavi kiest eerste podium als hoofdtrainer zorgvuldig uit

Xavi maakte er de laatste jaren geen geheim van dat hij een tweede voetballoopbaan ziet zitten. Die woorden herhaalde hij na afloop van zijn laatste optreden als voetballer. 'Ik droom er wel van om trainer te worden, ja', zei de Spanjaard tegen persbureau EFE.

'Dan kan ik mijn ervaringen overbrengen op andere spelers. Ik heb allerlei ideeën over voetbal in mijn hoofd en wil die graag delen', aldus Xavi, die nu al bezig is om in zijn hoofd ruimte te maken om al zijn ervaringen straks over te brengen op de volgende generatie.

Zijn eerste stappen als oefenmeester wil hij het liefst zetten op de plek waar hij zich nu al bevindt: in Qatar. De verwachting is dat de club hem daar ook de kans voor geeft, wellicht al meteen als hoofdtrainer. 'Het plan is hier te beginnen, ja. Om mezelf te bewijzen en wat ervaring op te doen’' legt de kersverse pensionado uit. 'De druk ligt hier een stuk lager.'

Daarna is het doel om terug te keren naar Europa, en dan specifiek naar Barcelona. Het voetbal dat hij jaren speelde in Camp Nou heeft Xavi namelijk gevormd als speler, maar ook als toekomstig trainer. 'Je kunt op duizend manieren voetballen, maar de manier waarop Barcelona het doet heeft me altijd aangestaan', legt Xavi uit.

'Het is aantrekkelijk voetbal, met een dominante speelwijze en veel balbezit. Dat is waar ik zelf ook naar streef. Zo ben ik opgevoed en ik heb er altijd van genoten. We hebben op die manier ook veel prijzen gewonnen, met zowel Barça als Spanje. Ik denk dat het de beste manier is om te spelen.'

Hoe Xavi het er vanaf zal brengen als trainer is nog ongewis. Hij werkte echter met meerdere grote namen en leerde van hen hoe het is om onder druk te presteren en een team te smeden. 'Ik heb vele voorbeelden', lacht Xavi.

'De twee trainers die de grootste invloed op mijn denken hebben gehad zijn Luis Aragonés bij Spanje en Pep Guardiola bij Barcelona. Pep is op dit moment nog steeds de beste trainer ter wereld.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.