Worstelend AZ komt pas na rood Clasie los tegen amateurs

AZ heeft woensdag verrassend veel moeite gehad met de amateurs van Groene Ster in de zestiende finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Het verschil werd pas in het laatste halfuur gemaakt, na rood voor Jordy Clasie.

AZ
AZ
3 - 0
Groene Ster
Groene Ster

Een halve week na de gewonnen topper tegen Ajax was AZ in het eigen AFAS Stadion extreem dominant. De amateurs uit de Derde Divisie kwamen amper van eigen helft af. In de eerste helft regende het al schoten. Ferdy Druijf was bedrijvig in de eerste helft en nam het doel vaak onder vuur. De vervanger van Myron Boadu raakte in de openingsfase de paal en Groene Ster-keeper Lennart Quaden groeide meer en meer in de wedstrijd met reddingen op pogingen van Oussama Idrissi, Dani de Wit en Fredrik Midtsjø.

Een treffer bleef lang uit, dat terwijl trainer Arne Slot duidelijk geen risico had genomen bij zijn opstelling. Er was voor een sterk team gekozen, waarbij van de vaste krachten alleen Owen Wijndal, Boadu en Calvin Stengs rust kregen.

Waar er in Alkmaar door het spelbeeld en de kwaliteiten lange tijd de overtuiging was dat de 1-0 wel zou vallen, werd het in minuut 55 plotseling code rood. Jordy Clasie werd met rood van het veld gestuurd na het neerhalen van de doorgebroken Cherino Eind. Gek genoeg brak AZ kort daarna al de ban. Druijf opende in de 61ste minuut de score op aangeven van Idrissi.

Na die bevrijdende goal liep AZ snel uit naar een ruime marge. Zes minuten na de goal van Druijf stond het al 3-0 dankzij doelpunten van Jonas Svensson en De Wit. Zo hoefde AZ in de slotfase in ieder geval niet meer te vrezen voor een blamage. Toch zal Slot niet tevreden zijn geweest. Dat Stengs een halfuur voor het einde moest invallen, was veelzeggend.

AZ moet de zo succesvolle eerste seizoenshelft zaterdag glansgrijk afsluiten bij de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De Alkmaarders staan in de Eredivisie na zeventien speelrondes net als koploper Ajax op 41 punten.