Wordt Brands de nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB?

Reacties

Met het vertrek van Marcel Brands bij Everton lijkt de weg naar de KNVB voor hem open te liggen. De 59-jarige Bosschenaar zou weleens de opvolger van scheidend directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma kunnen worden. Brands voldoet in elk geval in alles aan het gestelde profiel van de voetbalbond.

Wordt Brands de nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB?
© Pro Shots

Dat Brands Everton verlaat, komt niet als een verrassing. De voormalige technisch directeur van onder meer AZ en PSV leefde op gespannen voet met trainer Rafael Benítez. Brands stond afgelopen zomer niet achter diens benoeming als opvolger van Carlo Ancelotti en zag zijn invloed minder worden, net als de prestaties van de club uit Liverpool.

Waar het sinds de entree van Brands in 2018 de bedoeling was dat The Toffees het gat met de topzes in de Premier League zouden verkleinen, is de realiteit dat Everton momenteel tegen degradatie voetbalt. En dat terwijl de Brabander de afgelopen drie jaar honderden miljoenen euro's in nieuwe spelers mocht investeren. Dat daar dit seizoen ook voetballers bij zaten die Brands niet eens wilde, kwam doordat er achter de schermen een machtsstrijd woedde en Benítez geregeld direct zakendeed met clubeigenaar Farhad Moshiri.

Impuls
De Brits-Iraanse miljardair leek tot en met dit seizoen echter zeer tevreden met het werk van Brands, die naast zijn bemoeienissen met het eerste elftal de scouting opnieuw inrichtte en de opleiding van Everton een nieuwe impuls gaf. Brands tekende in april derhalve nog een nieuw contract voor drie jaar. De bom barstte nadat Everton vorige week kansloos met 1-4 had verloren van stadgenoot en aartsrivaal Liverpool.

De obstakels van Brands bij Everton in een notendop

In een filmpje ging Brands in discussie met een woedende supporter, die het transferbeleid van de td aan de kaak stelde. Brands vroeg de fan daarop: 'Denk je dat het alleen aan de spelers ligt?' Het fragment ging viraal en luidde mede de ondergang van Brands in. Moshiri sprak namelijk openlijk zijn steun uit aan Benítez. Brands reageerde maandag op de clubsite summier op zijn vertrek. 'Vrijdag werden we het na een gesprek met de voorzitter en de andere leden van het bestuur eens dat ik zou opstappen als technisch directeur. Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière. Maar het bestuur en ik hadden een duidelijk verschil van inzicht over de visie en over de richting voor deze mooie club.'

Vacature
Over twee maanden zal de KNVB officieel een vacature naar buiten brengen voor de opvolging van Nico-Jan Hoogma, die stopt als directeur topvoetbal. Brands zal hoog op het lijstje met kandidaten staan. De bond wil iemand met ruime ervaring in het topvoetbal, die niet op de stoel van de trainer wil zitten en van wie eigenlijk iedereen het logisch vindt dat hij dé voetbaldirecteur van de KNVB wordt. Gezien Brands’ schat aan ervaring in zowel het nationale als internationale topvoetbal lijkt de bond niet lang te hoeven zoeken. De Brabander moet natuurlijk zelf ook nog willen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.